Додати запис

В Луцьку знають про «©» копірайт?

На днях випадково потрапила до рук комунальна газета “Луцький замок” №13 від 28.03.2013. Газета майже місячної давності.

В газеті на 9-й сторінці є стаття “Істина зачата у гармидері”, яка ілюстрована фотографією із прем’єри однієї з вистав театру “Гармидер”. Роздивившись детальніше фото, я розпізнав свою роботу. Чомусь ні на фото ні під статтею не зазначено автора фотографії.

Фотографії з цієї вистави передавались театралам із підписами, але фото в статті скадроване так, що підпис зрізаний. Можливо журналісти і редактор газети, під час кадрування не звернули увагу на копірайт і забули додати дані про авторство в статтю. Публікація фотографії в газеті без зазначення копірайту є порушенням авторських прав.


Фото в газеті “Луцький замок”


Оригінал фото з підписом. Більше фото з вистави.

Дуже прикро, що комунальна газета, яка фінансується з бюджету міста і яка підпорядковується міській владі не дотримується українського законодавства щодо авторського права.

Що тоді говорити про приватні видання і звичайних людей, які вважають прохання про зазначення авторства робіт ознакою меркантильності і пихи?

Законодавство в Україні з авторських прав порушується скрізь і майже всіма. Це стосується майже всіх законів. Ніхто на це не звертає увагу, всі порушення вважаються нормальним явищем.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 15
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Поясніть мені, недалекому, чому наші хвальоні журналісти і фотографи так переживають, аби у них нічого не "вкрали"? От і цей автор. Ну скажіть, якби зачухана газета Луцький замок написала би що це фото Такого то, невже цьому фотографу легше стало? Грошей би йому більше заплатили? клієнтів би додадося? Блін то ж не Ньюйорк таймс передрукував!!! Попустіться!!!
Відповісти
Справа не в грошах чи клієнтах, а в повазі, обрізання копірайту і отаке "тирення" фото - це неповага до праці, яку проробив фотограф. Я думаю, якби Ви робили щось вартісне, то по іншому ставилися б до цього. І якщо ми прагнемо "потрапити" в Євросоюз, нам потрібно працювати над захистом авторського права.
Відповісти
а фото геть нічого не "вартісне"!
реально, "Попустіться!!!"
Відповісти
Авторські права поважати треба! Тому, я солідарний з автором!
Відповісти
Тут справа не в грошах чи клієнтах. Має бути банальна повага до авторів будь якої інформації і контенту. Луцьк і Україна так і залишиться дрімучою частиною світу, якщо всі і далі будуть вважати це не вартим уваги. Та ж згадана Нью Йорк таймс ніколи б не дозволила собі просто так опублікувати чиюсь роботу без оплати, підписаного договору і згадки авторства. Це дуже серйозні порушення в Західних країнах. За які сплачуються тисячні компенсації та існує кримінальна відповідальність. Дуже хочеться, щоб населення хоча б нашого маленького містечка було свідомішим, культурнішим, взаємоввічливим і більш європейським в хорошому розумінні.
Відповісти
Цікаво. а цей пост автор друкував за допомогою ліцензійного ПЗ?
Відповісти
Авжеж))))
А по темі... ГОЛОВНОГО РЕДАКТОРА В ТЮРМУ! :)
Відповісти
Так авторство. Фото викладали в інтернет? Навіщо це робили?
Фотошоп у вас ліцензія є? , На операційну ос ліцензія є? Ви платите податки на дохід від фотосесій?
Відповісти
Андрій запитання до вас! Ваша ціна на послугу "Повний день(фотозйомка весілля)" 2500 грн. Скільки ви податку сплачуєте ?
Відповісти
Ліцензія є на комерційну діяльності:?
Відповісти
Порада: якщо у Вас виникли запитання щодо недотримання українського законодавства, то звертайтесь до суду. А ця "мода" на пусті перемовини про постійні авторські проблеми - дивна! У Вас є можливість відстояти свої прави, а якщо навіть нічого не вдастся відсудити у редакції газети, так Ви привернете увагу суспільства до цієї проблеми. Усними звинуваченнями нічого не досягнете :(
Відповісти
З давніх часів такі дії називали крадіжками - крадіїв карали - а тепер це чомусь називається плагіатом - і крадіїв не карають, а називають - "журналістами"
Відповісти
Щойно прочитала. До друку подавала публікацію із вказаним авторством до фото. Не до кінця прослідкувала процес її підготовки, підпис не поставили - я винна в ситуації, що склалася. Як тільки побачила це у газеті у день її виходу, відразу подзвонила Руслані Порицькій і попросила передати Вам моє вибачення. Запитайте. Проте не вбачила потреби питати ваш телефон і подзвонити. Розумію, таки варто було. Прошу вибачення сьогодні.
Відповісти
Тетяно, дякую, що відреагували. Як ви розумієте, вибачень ніхто не передавав, тому і з'явилась моя реакція в мережі. Сподіваюсь журналісти і всі хто причетні до створення контенту приймуть до уваги таку дрібницю як копірайт.

Відповідаю на решту запитань. Податки сплачую, ліцензію на діяльність маю. Як ви поясните той факт, що 60-70% усіх державних установ в Україні, не кажу вже про приватні не мають ліцензійного програмного забезпечення? Це дані офіційних досліджень, проведених закордонними структурами.

Шановні чесні коментатори, у вас у всіх вдома і на роботі напевно не встановлене жодне неліцензійне ПЗ, ви точно не знаєте, що таке торент і фільми дивитесь лише придбані на двд в супермаркеті? Якщо це так, це дає вам право коментувати тут далі.
Відповісти
Ну, ще й я дещо зауважу — розставлю крапки над «і».

1. Фотографії з двох останніх вистав кадрував і передавав я. Скадровані були без копірайтів, бо кожне видання верстає і проставляє його по-своєму. Кожне фото було підписане прізвищем його автора, про що ми наголошували вказати.

2. Сталося, як сталося — не поставили — з ким не буває. Попросили у нас вибачення. А оскільки я передавав фотографії (11 штук трьох авторів) для статті на початку грудня, а стаття вийшла в кінці березня, то вже якось в мене не було натхнення колупатися, де чия фотка і кому що передавати. Крім того що на той момент надрукованої статті не бачив і не знав про чиє фото йдеться.

PS Нам всім треба вчитися поважати право автора на його роботу і відстоювати його — правильно. Але більш за все нам потрібно навчитися простої комунікації. А коли виникають якісь незрозумілі ситуації, то відповіді і рішення будуть простими. Особливо це стосується ситуацій з тими людьми, яких ми знаємо особисто.
Відповісти