Додати запис

Який ви підкаблучник?

«Дві речі хоче справжній чоловік: небезпеки і гри. Саме тому йому потрібна жінка – як найнебезпечніша іграшка»
Ф. Ніцше


Чесно, епіграфів до цього роздуму було так багато, що очі розбігалися. Так би й померло моє натхнення, як буриданів осел, поміж цитатками і цитаточками, якби вчасно не підвернувся старий пліткар Фрідріх. Так от, минуло трохи часу з тих пір, як мені написалося про причини збабіння багатьох жінок за десяток років подружнього життя.

Коментарі доставляли. Як сказано: «Фройд би плакав» на плечі у Юнга, а до їхньої невтішної компанії мусив би приєднатися Кант. Вони б знаходили підтвердження своїх теорій про несвідоме, придушене сексуальне (а чи не воно буде прихованою річчю в собі?). Особливо радували звинувачення в … Ну, менше з тим.

І от, одна фраза про те, що чоловік має добувати мамонта, поки жінка підтримує вогонь в печері з теплоцентраллю і ватерклозетом, порадувала мене більше всього. Адже товщина гаманця сама по собі – не ознака мужності, а те, що фінансове життя пари контролює жінка – це вже не про «збабіння» йдеться, а про підкаблучників.

Слово «підкаблучник» міцно засіло в голові, отже, довелося розвивати думку. Насправді «підкаблучництво» - не паралельний збабінню, а цілком незалежний процес. І, для справедливості слід сказати, притаманний обом статям. Тільки ж залежна жінка – явище, ніби як природне і багатьма чоловіками одобрене. А от що з чоловіками-підкаблучниками?

Є багато версій походження підкаблучників. Хтось думає, що ними народжуються, хтось – що такими їх виховують матері, а хтось – що це повністю заслуга жінки, яка отримує в руки «закоханий» матеріал і починає крутити чоловіком, як циган сонцем. Хто зна, що керує жінкою в цей час: прагнення домінувати, вроджена вередливість чи стервозність (я особисто проти використання таких слів для позначення сильних жіночих характерів, але, як показує Інтернет, часто чоловіки саме такою термінологією і користуються). «Люблю, когда милый рядом… Рядом! – я сказала».

А ще більше не зрозуміло, чим же керується чоловік, віддаючи своє життя, самоповагу і … ну, в цілому, все, що має, на поталу жінці. Може, це лінь, може, кохання, а, може, найзвичайнісіньке пристосуванство. Хоча, не кожен той підкаблучник, хто підкаблучником видається. І тим більше не кожен, хто допомагає дружині змінити памперо на закаканій дупці, підмести в хаті чи помити посуд.

Отже, розбираємося з дефініціями, не даремно ж я проштудіювала безліч форумів на цю тему. Підкаблучник англійською називається красивим виразом «wife-domaneted». На цьому можна було б і закінчувати розповідь, якби не останні два речення попереднього абзацу. Загальна думка цих двох речень в тому, що підкаблучник підкаблучнику – різниця (рознь російською).

Насправді, згідно загально прийнятої класифікації, усі підкаблучинки поділяються на чотири види.

Перший – «підкаблучник звичайний», мямля, по-нашому – це слабка, залежна особистість, невдаха, ходить на задніх лапках, не лише перед дружиною, а й перед будь-якою людиною, що сильніша за нього морально чи фізично. (Ужас-ужас-ужас, як же добре, що саме таких в нас мінімум). До речі, з них виходять найкращі, найвинахідливіші, найжорстокіші маніяки, бо ж скільки можна подавляти себе?

Другий – «уявний підкаблучник», або «говори до гори, а гора горою» - чоловік просто не хоче зв’язуватись з жінкою з приводу вирішення дрібних побутових питань, тому, найчастіше, в усьому погоджується з дружиною, допускаючи і керування собою. Тільки ж небезпека цього «уявного підкаблучництва» в тому, що собі-то ви можете здаватися уявним, а насправді…

Найпоширенішим видом підкаблучників є третій вид – «підкаблучник домашній» - просто морально залежить від коханої людини, хоча оточуючі цього й не помічають (або він може думати, що не помічають). Навіть не знаю, куди віднести фразу «Муля, нє нєрвіруй мєня» - до цього типу чи до першого?

Ну, і, до решти, тимчасовий вид «підкаблучництва» - четвертий – «підкаблучник закоханий» (або «підкаблучник по любові») – обожнює свою вередую і не дуже переймається, що зі сторони виглядає підкаблучником.

Не треба бути великим психологом, щоб зрозуміти, що зараз кожен представник сильної половини людства відкине взагалі свою приналежність до підкаблучників або, на біду, віднесе себе до підкаблучників четвертого роду. Що ж. Так, та й так. Тільки ще раз скажу: не плутайте звичайну допомогу по дому (прибирання, покупки чи памперси) з підпорядкуванням (коли ви ніби і добуваєте мамонта, ви ніби й голова, а ваша дружина – по-любому, шия).

Ще на одному форумі поставили такий діагноз. Ви підкаблучник, тобто повністю переходите під владу своєї половинки, якщо:

- дружина не радиться з вами, а сама розбирається з усіма питаннями, що стосуються сімейного побуту, вашу думку можуть вислухати, але не обов’язково приймуть до уваги;

- половинка користується лише вашими фізичними даними (ріст, сила), вважаючи, що розуму вистачить свого;

- не погоджується з вами навіть в дрібницях, а ви це мовчки ковтаєте;

- одноособово керує сімейним бюджетом (а ви так хвалитесь, що гроші їй віддаєте);

- в будь-який момент може визначити ваше місце перебування;

- ваші друзі, перш ніж запросити вас на риболовлю, питають дозволу у вашої коханої (навіть якщо в жарт, адже в кожному жарті, як відомо, є частка істини).

Ну що, знайшли про себе? От вам і народна мудрість. Жінки можуть маніпулювати вами по-різному: хтось шукатиме шлях до серця через шлунок, хтось влаштовуватиме потворні сцени з приводу чи без, з рукоприкладством і образами, хтось проливатиме сльози з приводу і без, а хтось … просто дозволить вам себе любити. Чи потрібен жінці чоловік-підкаблучник – це вже друге питання. Але чоловік, який добровільно попадає в таке «рабство», достойний «поваги» рівно настільки ж, як і «збабіла» дружина.

Ага, і не треба собі і мені розповідати про те, що ви, мол, справжній чоловік – заробляєте гроші, а жінка має коритись. Краще перевірте, ця «покора» є видимістю, створеною розумною жінкою чи вашим безпрецедентним хамством, а чи, направду, класичним зразком позитивної патріархальної сім’ї? (От тільки я особисто, ніяк не вірю в щастя і щирість патріархальних сімей, на противагу сім’ям партнерським, допомагаючим).

Ну і ще, на завершення, нагадую боянисту арифметику від Фаїни Раневської:

«Союз глупого мужчины и глупой женщины порождает мать-героиню. Союз глупой женщины и умного мужчины порождает мать-одиночку. Союз умной женщины и глупого мужчины порождает обычную семью. Союз умного мужчины и умной
женщины порождает легкий флирт.»

Бажаю всім незвичайних сімей і прекрасного легкого флірту :-)
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ну тут все просто. Чому жінки омужичуються і стають домінуючими стервами - жіночий сексуальний інстинкт. Суть цього дійства - отримати повний контроль над ресурсами чоловіка. Чому чоловіки прогинаються? Бояться втратити + постійний негативний приклад інших баборабів + інформаційне бомбардування у фільмах, музиці, традиціях і т.д. де баборабство подається як норма.

Патріархальна сім'я в сучасних умовах - відверте і нагле паразитування на мужчинах. Пере - пралка, посуд миє - посудомийка, прибирає - робот пилосос, діти - в садку або школі, побутове навантаження на жінку - мінімальне. В умовах відкритого для всіх ринку праці і ґендерної рівності прописаної на рівні законів, єдина правильна форма організації сім'ї - фінансова незалежність один від одного і партнерські відносини, в яких внутрішньо сімейні функції чоловіка і жінки прив'язуються до їх психології і інстинктивної поведінки.
Відповісти