Додати запис

Скільки коштує найдорожчий скарб cелян?

Споконвіків найбільшою цінністю для людей є земля. Земля допомагала українцям виживати у найтяжчі часи, земля годує селянина і зараз. І це практично єдиний ресурс, який залишився у селах. Однак справжньою цінністю земля стає лише у поєднанні з працівником землі. Землі потрібен ефективний трудівник, який вміло господарюватиме, вирощуватиме продукцію, сплачуватиме податки і відроджуватиме сільські території. А буде на землі дієвий господарник чи недбалий залежить від самих селян. Власники паїв повинні подбати, щоб земля використовувалася ефективно і приносила прибутки. Рілля не повинна бути занедбаною та пропадати даремно - це великий гріх.

На ринку землі мають бути чіткі прозорі правила, які б, в першу чергу, захищали права та інтереси селян-власників. Адже, ні для кого не секрет, що часто трапляються випадки коли недобросовісні підприємці обманюють селян, сплачуючи копійки за орендну плату. Не новиною є і те, що нерідко власники землі насправді не знають реальної вартості землі, якою володіють. Вважаю своїм обов’язком інформувати селян про вартість землі, адже вона є різною по районах та сільських радах.

Постановою Кабінету Міністрів №1185 від 31.10.2011 р. внесено зміни до методики нормативно-грошової оцінки землі та застосовано коефіцієнт індексації 1,756. Тобто, вартість землі зросла практично в два рази. Саме від цієї вартості орендарі мають сплачувати власникам ділянок орендну плату в розмірі не менше 3 відсотків відповідно до Указу Президента України. І я закликаю селян вимагати від орендарів саме такої плати. А ще – сплати податку з фізичних осіб до місцевого бюджету. Адже тоді кошти будуть спрямовуватися на потреби місцевої громади.

Будьте мудрими власниками! Ви повинні чітко знати вартість своїх земель і, відповідно, ціну, яку можна справити за оренду. Захищайте свої права, укладаючи та реєструючи договори оренди. При укладанні договорів оренди землі, ви вправі вимагати від орендаря включити чи змінити той чи інших пункт договору. Пам’ятайте, що укладений та зареєстрований договір – це захист ваших прав, як орендодавця. За таких обставин від вас не відкупляться кількома мішками зерна і не залишать без плати, прикриваючись неврожаєм. При невиконанні умов договору, ви зможете відстояти свої інтереси в суді.

Домагайтеся від орендарів і сплати коштів на розвиток територій, адже окрім ріллі вони використовують і сільську інфраструктуру. Орендар повинен з розумінням ставитися до ваших спільних проблем та допомагати у їх вирішенні. Адже ремонт школи, дитячого садка, сільської дороги чи допомога храму - це проблеми усієї громади. Зі свого боку я працюватиму над розробкою та впровадженням закону, який зобов’яже орендарів сплачувати кошти на розвиток сільських територій та захистить селян, бо вони будуть певні, що кошти гарантовано надійдуть у місцевий бюджет і не будуть змушені, як тепер, ходити з простягнутою рукою і чекати милості.

Шановні земляки! Якщо ви отримуєте орендну плату, меншу, ніж 3% від вартості землі або ж не отримуєте коштів на розвиток території – ініціюйте зустрічі з орендарями та відстоюйте свої права. Якщо ж орендар платить належну плату та піклується про розвиток території – будьте вдячні за розуміння та відповідальність.

Народний депутат України Сергій МАРТИНЯК
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 6
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
ага бачили по Аверсу вчора які ви вдячні та відповідальні
Відповісти
"проФФесіонали" з Аверсу молодці! Навіть не треба підписувати за чиї гроші музика - і так ясно :)
Відповісти
+++++++++++
Відповісти
Треба боротися з не чесними орендарями.А пан Мартиняк каже розумні речі.








Відповісти
Мартин "жжот"! Закликає боротися із самим собою.
Відповісти
ПАН Мартиняк як мав людей за бидлоття, так і має.Коли цей дурний люд врешті решт це усвідомить
Відповісти