Додати запис

Опозиція може краще, якщо захоче

Можливо це й не правильно "бити лежачого", але краще сказати, щоб хтось колись та й врахував це у майбутньому. Я про "мітинг протесту", організований ВО "Батьківщина" в день візиту Януковича у Луцьк 12 вересня.

Скажу відразу - рішення про проведення протесту, на мою думку, вірне. Такі події, як візит Президента в регіон, обовязково слід використовувати опозиціонерам. Це логічно, інакше яка ж тоді опозиція якщо вона ігнорує такі інформприводи. Але до таких справ треба добре готуватися. Часу для цього все-таки було достатньо, адже про візит Президента стало відомо як мінімум за пів тижня.

Та сама акція протесту, на мою думку, була організована невдало. Частково про це написано у Аналітичних підсумках тижня від ЦПАВК. Але я б хотів зосередитись на іншому питанні - як можна було б вийти з цієї ситуації ефектно.


По перше, не може бути, що опозиціонери не знали графіку перебування Януковича в Луцьку. Цю інформацію, за бажання, можна було дізнатися від однопартійців, які обіймають посади в органах місцевого самоврядування. Їм ще за день до візиту сказали прибути в обласний центр на нараду завчасно до 13 год. Далі, знаючи орієнтовний час перебування Президента на Київському майдані, можна було б перенести час початку акції – з 10 на 12 чи 13. Тоді точно приїзд Януковича зустріло більше мітингувальників. Тим більше, що в обідню пору могли б підійти співчуваючі громадяни, які "натішились" транспортними корками у місті.

По друге, якщо опозиціонери не робили широкої рекламної кампанії та не змогли домовитись з партнерами про спільну участь в акції протесту, то можна було б по іншому завдати незручностей владі. Наприклад, якщо виставити вздовж центральних вулиць, що біля Київського майдану, хоча б з 50 партійних наметів та волонтерів з прапорами то виглядало б це набагато ефектніше ніж стояння на майдані такої ж кількості людей. Тоді партійна символіка ВО «Батьківщина» добряче б намуляла очі Януковичу, або ж спровокувала місцевих чиновників на необдумані кроки із заборони чи перешкоджання акції. Останнє тоді можна було б використати згодом для розкручування питання політичного тиску і т.п.

Це найпростіше, що можна придумати, але можна і краще.

Та крім організаційних недопрацювань опозиціонерів більш серйозними є проблеми в координації та узгодженні дій між партнерами по опозиційному фронту, а саме з ВО «Свобода» та «УДАР». Якщо керівництво ВО «Батьківщина» хотіло провести справді серйозну акцію, то чому не зібрало нараду опозиціонерів? Забули чи не захотіли?

Зі свого боку «партнери» теж допомогли. Наприклад, дивує інформація партійної прес-служби свободівців, які пояснили свою неучасть в акції протесту тим, що Президент «недостойний» такої уваги. Тоді навіщо представники ВО «Свобода» проводять регулярно свої акції протесту проти дій влади, якщо проти керівника цієї «злочинної влади» вони мітинг організовувати не захотіли. Після такої вибірковості критики в їх сторону буде значно більше.

Що ж до партії «УДАР» то вони й раніше не були надто активні у протестних акціях в області. А якщо інформація про пізнє сповіщення щодо мітингу правдива, то їх відсутність взагалі зрозуміла.

В підсумку - волинські опозиціонери незмогли організувати "гідну зустріч" Віктору Януковичу, тож не подивуюся якщо він поїхав в столицю з переконанням, що Волинь то правильний регіон.

Я певен, що волинські опозиційні політики вміють і можуть організовувати якісні акції, вони вміють домовлятися і знаходити компроміси. Але це треба не лише вміти, це треба робити. І бажано вже, поки люди ще остаточно не розчарувалися в політиках.

Написано для ВолиньМедіа
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 16
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
вони зробили акцію для "галочки" у звіті для києва, от ми, мовляв, провели її і продемонстрували щось їм самим зрозуміле..., а якби були 50 наметів, то був би конфлікт з органами, а кому це в батьківщині потрібно?)))"настоящих буйных мало, вот и нету вожаков"(с)
Відповісти
Пізно - розчарувались і давно
Відповісти
В Луцьку прибл. 70 виборчих дільниць(в кожній прибл. 2000виборців).
Ще Вікторов створював 70 первинних Партій "Батьківщина".
Пустовіт ними керував так, що якби з кожної первинної
партійної організації прийшло 3 чол., то було б 3х70=210 чол.
А прийшло 20-30 чол.
В травні 2013 Пустовіт передав розвалені парт.організації
Сергію Григоренку. О це Сережа, кого міг, тих зібрав.

Хто винен? Самі робіть висновки.
Хто кар'єрист, базіка і аферист.
Відповісти
Так ще не вибори! Перед виборами народ буде іти в партійні офіси, проситися в виборчі комісії, клястися в вірності партії і народу. А зараз - моя хата скраю: хай партійні боси борються за наші права.
Відповісти
зиція вже давно ялова....
Відповісти
"Опозиція може краще, якщо захоче"
Але не хоче...
ЧОМУ???
Відповісти
Батьківщина, Удар, Свобода.
Батьківщина-імпотент! Надія на двох останніх.
Відповісти
А може це ти імпотент, а не Батьківщина? Тому, щ в тебе залишилась тільки надія.
Відповісти
Підтримую висловлювання "свободівців" про те,що Президент не гідний уваги жителів Волині.
Відповісти
Так, може й не так активно, як би хотілося, відбулася "зустріч" Президента, але в міру можливості "ВО" Батьківщина" всеж таки сказала свої вимоги главі державі. Але де ж були в цей час опозиційні партії? Невже в "Удар"і "ВО Свободі" не було питань до Яника?
Відповісти
"Так, може й не так активно, як би хотілося, відбулася "зустріч" Президента, але в міру можливості "ВО" Батьківщина" всеж таки сказала свої вимоги главі державі. Але де ж були в цей час опозиційні партії? Невже в "Удар"і "ВО Свободі" не було питань до Яника?" - тут не тільки констатується, що БЮТ не здатний організувати щось, але і повідомляється про протиріччя між БЮТом і Ударом, і Свободою, навіщо таке повідомляти??? і сіяти непорозуміння, м"яко кажучи???навіщо це взаємопоборення?
Відповісти
Руїна нічого не навчила? То згадайте про Бандеру і Україну! БЮТ на Волині повинен бути патріотичним!!!Де ваша робота з молоддю? Де вірність Україні і громаді? Чи Нитя це ваше все?Де молодіжні гусеві табори і їх прихильники на площі??Як сказав митроплит Гузар "я би взяв батіг і всіх би вибив добре цих депутатів"
Відповісти
Якщо "Батьківщина" стане націоналістичною патріотичною то в неї буде набагато більше прихильників,потрібно краще працювати з молоддю ,виховувати ,проводити вишколи для навчання на базі націоналізму.
Відповісти
полистай довідники та подивись "націоналістично", "патріотично". Не вішай людям локшину....
Відповісти
Багато є клавіатурних героїв. А самі чому не вийшли? Страшно....??
Відповісти
Там хватало ПРдунів ,які низько били чолом.
Відповісти