Додати запис

Від слів - до конкретних дій!

Третього грудня ми з колегами зареєстрували у Верховній Раді проект постанови, в якому запропонували владі та опозиції план дій щодо виходу з політичної та економічної криз, які склалися сьогодні в країні. Основними етапами цього плану є:

- Провести переговори між владою та опозицією щодо формування нового уряду;

- Рекомендувати Президенту відправити уряд Азарова у відставку та призначити новий Уряд, який сформують спільно влада та опозиція;

- Заслухати звіт ГПУ та притягнути до відповідальності всіх винних в побитті дітей на Майдані Незалежності;

- Повернутися до переговорів з ЄС та до 30 грудня виконати всі необхідні умови для підписання угоди про асоціацію з ЄС;

- Поставити перед Європою питання про введення безвізового режиму для громадян України.

Після того, як ми відкрито висловили свою позицію, з’явилося багато скептиків, які заявляли про те, що наше бачення виходу з кризи - це популізм. Минуло чотири дні, тож готовий відзвітувати, що ж ми, позафракційні депутати, зробили для того, аби наш план почав діяти.

По-перше, протягом цих чотирьох днів ЄС та США заявили, що єдиним шляхом подолати кризу в Україні є проведення переговорів між владою, опозицією та громадськими активістами. ОБСЄ навіть пропонували для цих переговорів своє посередництво.

По-друге, Європа та США переконані, що замість Уряду Азарова треба призначити новий Уряд технократів, який взяв би на себе політичну відповідальність за реформування економічної та політичної систем в Україні під стандарти ЄС та працював би лише до виборів 2015 року. Тобто урядовці мають бути професіоналами без політичних амбіцій, які б не піарились заради виборів, а виконували свою роботу.

По-третє, ЄС наполягає на швидкому розслідування факту побиття дітей та журналістів й готова надати для цього своїх спеціалістів. Вимога Європи однозначна – всі винні в побитті мають бути покарані;

По-четверте, Польща та США закликали ЄС скасувати візи для України.

Аналізуючи ці заяви світових лідерів, я можу констатувати, що той шлях, який ми запропонували третього грудня не є популістським і повністю відповідає світовим стандартам демократії та може допомогти подолати кризу в Україні.

Тепер від слів - до конкретних дій. За ці чотири дні ми з колегами провели десятки переговорів з рядовими депутатами від влади та опозиції. Ми доводили їм необхідність сідати за стіл перемовин та просили вплинути на їхніх партійних лідерів, щоб ті, нарешті, від взаємних звинувачень перейшли до взаєморозуміння.

Результат вразив: майже всі наші співрозмовники з обох таборів прагнуть змін. Вони підтримують необхідність сісти за стіл переговорів та готові переконувати своїх лідерів зробити перші кроки назустріч один одному. Але, незважаючи на цю готовність, депутати обох таборів не довіряють своїм опонентам. Саме тому вони прагнуть, щоб гарантією в цих перемовинах виступили міжнародні спостерігачі.

Ми з моїми колегами вирішили, що коли Європа йде назустріч, ми просто не можемо вкотре втратити цей шанс для України. Тому вирішили, що самі підемо до європейських послів та запросимо їх або їхніх представників взяти участь в якості спостерігачів на всіх перемовинах між владою, опозицією та громадськістю. Вчора я зі своїми колегами провів першу офіційну зустріч з Надзвичайним і Повноважним Послом Королівства Швеція в Україні паном Андреасом фон Бекератом.

Після цієї зустрічі ми переконалися в тому, що Європа повністю розуміє всі процеси, які відбуваються сьогодні в Україні. І відчайдушні спроби деяких вітчизняних політиків казати на чорне, що воно біле, не дають результатів. Європа підтримує прагнення України до євроінтеграції і надалі буде допомагати українцям на цьому нелегкому шляху. Європейські дипломати зацікавлені в тому, щоб влада та опозиція якомога швидше сіли за стіл перемовин не заради виборів 2015 року, а заради України.

Я дякую пану фон Бекерату за той неоціненний досвід, який ми отримали під час нашої зустрічі. На наступному тижні в наших планах відвідати ще декілька посольств європейських країн: будемо просити їхніх представників взяти участь у важкому та важливому процесі стабілізації ситуації в Україні.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
знаєте, пане Івахів, для початку, потрібно було продемонструвати СВОЮ політичну позицію під час голосування щодо відставки уряду...тоді б зараз ваші слова викликали якусь довіру!!!а зараз це виглядає, як пошук того, хто переможе і щоб не дай Боже собі не нашкодити..І це стосується і вашого колеги Єрємєєва...
Відповісти
підтримую, а ще варто згадати "виїздне засідання" де ці два "волиняки" тренувались відправляти уряд у відставку ...
Відповісти
ПРОДАЖНИЙ ...
Відповісти