Додати запис

Не зовсім звичайне: з корзини міських «сухофруктів»

Буває, вдасться зробити фотографію, над якою думаєш, що воно таке і як так може бути. Такі знімки робилися ще з самого початку винайдення фотографії. Чого вартий перший у світі знімок Ньєпса! А буває, що зовсім нічим не примітна, на перший погляд, фотографія відображає прихований зміст оригінальної події. Є такі фотографії і в історії Луцька. Іншими словами, що є нестандартного у деяких світлинах?

Публічна страта шпигуна. На дуже короткий час у 1915-1916 роках Луцьк був окупований австрійськими військами. Але як це бува у різних війнах і визначальних подіях, немалу роль відігравали шпигуни. Одного такого шпигуна, який діяв на користь армії Російської імперії, судили в Луцьку. Більше того - його публічно повісили обабіч сучасної вулиці Лесі Українки на очах у сотень людей.

Шмати і вівтар. Чимось навіть ексцентрична світлина розвішаних військових шмат у церкві. Колись у росіян була погана звичка - забирати церкви в іновірців і робити там казарми і конюшні. Так було в Луцьку з багатьма католицькими монастирями і вірменським храмом. Коли австрійці захопили місто, вони теж не гребували подібним. В церкві тодішнього села Теремного військові розвішували сушитися мокрі шмати біля вівтарів.

Вежа. На фото - дерев'яна вежа, схожа із В'їзною вежею замку Любарта. В такий спосіб вирішили презентувати себе на виставці 1928 року одразу дві газети - Ziemia Wołyńska та краківський Ilustrowany Kuryer Codzienny. Не забудьте звернути увагу на арку праворуч - ролети протизламні. Ну, звичайно, вони тоді вже були!

Перший автобус. Нижче - єдина фотографія довоєнного Луцька, на якій повністю зображений міський автобус, яким він тоді був. Як на сучасне розуміння, авто було більше схоже на мінівен, вміщувало десяток-півтора пасажирів, якщо не менше. Перший автобусний маршрут 1909 року простягався від Вокзалу на Красне і проходив по сучасній вулиці Лесі Українки - тоді Ягеллонській. Саме ця вулиця на фото. Праворуч - будівля, яка збереглася. В ній донедавна був бар "Гільдія", далі за рухом автобуса - ЦНАП.

Овочесховище. Незвичний вигляд інтер'єру костелу - у 1972 році тут було сховище якихось ящиків. Підземелля використовувалися по-різному, було навіть свого часу сховище овочів. Десь у той час в підземеллях зруйнували унікальні фрески підземного храму. Пізніше в костелі зробили музей атеїзму.

Стовп індустріалізації. Є цікава поштівка міжвоєнного періоду. Звичайна, якби не одна деталь - справа на стовпі сидить людина. Мабуть, автор фотографії, із якої робили поштову картку, хотів просто показати модну центральну вулицю. Він міг і не помітити монтажника, який у той самий час працював на стовпі. Або попросив його туди залізти навмисно. Вийшло цікаво. На момент знімку в місті діяла електровня товариства «Вольт», яка забезпечувала місто електрикою, а вперше масова електрифікація і вуличне освітлення відбулося завдяки «потомственному дворянину» Альфонсу Людвіговичу Яру на початку минулого століття. Будівля біля стовпа збереглася - це приміщення суду на розі Лесі і Сенаторки Левчанівської; тоді - готель Європейський.

Всесвітня революція. Першого травня 1917 року в Луцьку відбувся масовий мітинг більшовиків та військових - провісників нової доби. «Под звуки духовых оркестров 15-20 тис. солдат собрались на Замковой площади и двинулось на лагерное поле. Вместо трибуны – кузов грузовой машины. Один за другим поднимаются ораторы и произносят речи», - згадував очевидець подій. На фото - замковий майдан і вулиця Лесі Українки.

По вулиці - на човнах. В Луцьку періодично траплялися повені, які затоплювали цілі вулиці і райони. Велика повінь трапилася у квітні 1932 року. Прирічкові території затопило настільки, що мешканців певний час транспортувалися за допомогою човнів - ті, до хат яких вода підійшла упритул. У деяких місцях, коли вода спала, можна було рухатися додому тільки на човнах. На дальньому плані - будинки урядової колонії біля сучасної вулиці Шопена.

Диявольська машина. Коли в Луцьку вперше з'явилася карета з двигуном без кінної тяги, яку вже дехто тоді охрестив "диявольською машиною", поки важко сказати. У 1916 році таке авто вже було. Їздити на цьому чуді не могли інакше як у костюмі з відчуттям пілотування космічного корабля. Хоча про космос тоді ще масовий люд уявляв слабо. За кермо слугувала ручка, яку повертали в різні боки. Такі автомобілі фірм Panhard-Levassor, Benz та Ford наприкінці ХІХ століття були популярними. А інші поки проектувалися. Цей надзвичайний екіпаж сфотографовано на вулиці Староковельській. Тепер це Винниченка. На задньому плані – приватна жіноча гімназія. Зараз тут обласна прокуратура.

Штурм вокзалу. Це не фотографія, але малюнок. Його виконав художник Тушинський для ілюстрації події штурму військами Армії Австро-Угорщини луцького вокзалу. Тоді вокзал знаходився на нинішній вулиці Стрілецькій. На зображенні - вбивства, бійки,стрілянина, дим, взяття у полон. Посередині - невідома будівля. Проте художник зобразив і алюзії на луцьку тематику - імовірно, Стирову вежу замку Любарта і купол Братської церкви. Це єдина ілюстрація штурму луцького вокзалу, відома широкому загалу вузького кола.

Актори. Фотографували і малювали в давньому Луцьку не тільки архітектуру чи міський жанр. Особливий вид несалонної фотографії - це знімки акторів театру. Таких знімків збереглося кілька десятків. На фото - актриса Галина Дрогоцька театру імені Юліуша Словацького в Луцьку в одній зі сцен вистави "Королева передмістя" драматурга Костянтина Крумловського. У міжвоєнний період в Луцьку було кілька театрів. Частина з них зникали, перетворювалися в інші. Як пише дослідниця театрального руху в Луцьку у міжвоєнний період Софія Степанюк, «у середовищі інтелектуальної, фінансової, керівної еліти вважалося престижним ходити до театру, писати рецензії, брати участь у діяльності театральних товариств».


Старі поштові листівки і фотографії Луцька заворожують зображеним життям, цікавою архітектурою, виглядом вуличок і міських типажів. Нестандартні для нашого часу будинки, модний одяг луцьких панночок, знайомі місця, на яких бував тисячі разів – далеко не всі елементи, які становлять той притягувальний потенціал. Вони також показують певний позитивний приклад, те, через що міська культура вже пройшла, але нині втратила; провокують думати ширше, ніж завтрашнім днем без прив'язки до автентичного контексту.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 9
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Як завжди круто!
Відповісти
Дякую Саші. Молодець. Після "революційної публіцистики" Голєвої ніби свіжий ковток повітря. Та "революційна публіцистика" - як мішок цементу на плечі.
Відповісти
Цікаво і доступно написано. Молодець автор.
Відповісти
Дуже дякую Вам Олександре за, як завжди, цікавий матеріал.
Очікуємо на подальші Ваші роботи.
Відповісти
Ну вот,большое человеческое спасибо. Очень познавательно.
Відповісти
Цікаво, як тоді могло затоплювати район Шопена, якщо там підйом......там ніколи не топить....
Відповісти
«Не забудьте звернути увагу на арку праворуч - ролети протизламні. Ну, звичайно, вони тоді вже були!»

Шо це за брєд? Це не ролети! Якщо придивитись, то видно, що це продовження забору зліва! На задній стороні башні така ж арка як і спереду.
Відповісти
Звісно, до війни такі ролети вже були. На старих львівських вулицях ще багато лишилося
Відповісти
Panta rhei...
Відповісти