Російські пропагандисти зганьбилися з епічним фейком

Російські пропагандисти зганьбилися з епічним фейком
Низка пропагандистських ЗМІ Росії добрехалися до того, що стаття голландського видання De Volkskrant про ресторан у Москві, яка між іншим була минулорічною, перетворилась на новину про голод у столиці Росії внаслідок санкцій, у зв'язку з чим москвичі змушені їсти щурів.

Про це передає канал 24.

Зауважимо, що до числа брехунів потрапили такі потужні пропагандистські ресурси, як Life («Голландські ЗМІ розповіли, що москвичі через санкції їдять щурів»), «Царьград» («Голландська газета: москвичі пухнуть від голоду та їдять щурів») та РИА Новости («Москвичі їдять щурів: хто в Європі складає фальшиві новини про Росію»).

Весь резонанс розпочався зі статті на «РИА Новости», в якій автор зауважив, що «одне з провідних видань голландського істеблішменту» розповідає байки про Росію, які «просто вражають своєю примітивністю і однобічністю».

За його словами, голландська газета взяла нешкідливий привід (в Москві відкривається ресторан південноросійської кухні, в якому подають м'ясо нутрій), перебрехала його та написала велику статтю, в якій намагалася підвести читача до думки про те, що після санкцій «московський середній клас став відчувати моторошну нужду в м’ясі», відтак «давиться тепер, бідний, «щурятиною».

Як зазначають журналісти проекту Лапшеснималочная, цю ідею підхопила решта ЗМІ, які віддали перевагу посилатися на «РИА Новости», а не на першоджерело, оскільки перегляд статті на De Volkskrant вимагає платної передплати.

Крім того, видання не лише передрукували новину інформаційної агенції, а й додали від себе багато фейкової інформації – до прикладу, телеканал «Царьград» придумав, що в очах європейців «москвичі пухнуть від голоду».



Додамо, що сам матеріал голландського ресурсу вийшов ще рік тому – 28 листопада 2016 року.

Вся стаття вміщується на одній сторінці, це коротенька замітка слів на 300. Ну і, зрозуміло, в ній жодного разу, ні в якому контексті не згадується «голод». Більш того, тон статті взагалі є позитивним – мовляв, шеф-кухарі експериментують з традиційними продуктами, створюючи нові цікаві страви. Навіть близько нічого про «середній клас, що зазнає страхітливу нужду в м'ясі», в статті немає, – підкреслюється у матеріалі проекту Лапшеснималочная.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: фейк, ЗМІ
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Та навчіться вже писати нормально, читати неможливо!
Відповісти