Показали, у яких вишиванках ходили волиняни століття тому. ФОТО

Показали, у яких вишиванках ходили волиняни століття тому. ФОТО
Більшість поліщуків на світлинах, зроблених ще на початку ХХ століття, вбрана в одяг, який прикрашений неповторною вишивкою.

Процес вишивання як традиція із глибоким корінням сприяв формуванню у дівчат і жінок терпіння.

Вишитий власноруч одяг був одним із показників працьовитості молодої дівчини, яка збиралась одружуватись. Вишивальним матеріалом були тканини домашнього і фабричного виготовлення (вовняні, льняні, полотняні).

Якщо говорити про чоловічий костюм на Поліссі початку ХХ століття, то він був досить скромним в плані його оздоблення. Він складався з білої полотняної сорочки і таких же білих штанів з грубого полотна. Чоловіче святкове вбрання складалось із сорочки, яка мала широку вишиту манишку, стоячий або виложистий комір, чохли.

Святкову сорочку оздоблювали вишивкою геометричного орнаменту, технікою «хрестик». Під впливом звичаю прикрашати сорочки візерунковим ткацтвом на Волинському Поліссі утворилась техніка шиття «занизування».

Якщо говорити про кольорову гаму, то у Волинському Поліссі перевага надавалась домінуючим червоному чи вишневому кольорам, що були підсилені чорним.

Розглядаючи вишивку Волинського Полісся ми бачимо, що у ній зберігається велика кількість геометричних фігур, від яких віє таємничою силою легенд і вірувань наших пращурів. Вишивка була своєрідним оберегом від злих сил.

ДИВИТИСЯ БІЛЬШЕ ФОТОГРАФІЙ ПОЛІЩУКІВ У ВИШИВАНКАХ

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Показали, у яких вишиванках ходили волиняни століття тому. ФОТО
06 листопад, 2017, 17:40