Один з обласних центрів України хочуть перейменувати

Один з обласних центрів України хочуть перейменувати
Івано-Франківська обласна рада має намір вивчити питання про зміну назв Івано-Франківськ на Франківськ та Івано-Франківська область на Франківська область.

Відповідний запит до керівників Івано-Франківської області та мера Івано-Франківська на сесії облради оприлюднив депутат Степан Волковецький (фракція «Батьківщина»), пише Дзеркало Тижня.

«Прошу вашого доручення опрацювати і винести на розгляд сесій міської та обласної рад питання про приведення у відповідність з нормами української мови назв обласного центру — місто Івано-Франківськ та Івано-Франківська область на, відповідно, місто Франківськ та Франківська область», — йдеться в депутатському запиті.

За інформацією Волковецького, ці назви «з абсурдним додатком Івано-в 1962 році були обумовлені бажанням тодішнього режиму відмежуватися від прізвища іспанського диктатора Франко». На його переконання, ці назви є «рудиментом радянської епохи».

Депутат вважає, що назви Івано-Франківськ та Івано-Франківська область «не відповідають ні нормам української мови, ні традицій назв міст і областей».

«Не називаємо ж ми Хмельницьку область Богдано-Хмельницькою», — зауважив Волковецький.

Він також навів приклад, коли на початку 1990-х років за пропозицією тодішнього голови Верховної Ради УРСР Леоніда Кравчука назви міста Ровно і Ровенської область змінили на Рівне та Рівненська область.

Оскільки остаточне рішення про зміну назви населених пунктів приймає Верховна Рада України, Волковецький вважає за доцільне почати відповідні обговорення в міській і обласній радах.

Депутатський запит підтримали 59 депутатів (в облраді 114 депутатів).

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ну от найбільш нагальна проблема? А потім купа грошей піде на переробку документів, знаків ,карт, і т.д.?
Відповісти
довбані націоналісти. навіщо перекреслювати радянське - можна просто вернути історичну назву і зразу знімуться дві проблеми.
Відповісти
Останні новини
Один з обласних центрів України хочуть перейменувати
29 грудень, 2012, 11:00