Волинян закликають обстежитися на ВІЛ

Волинян закликають обстежитися на ВІЛ
Волинян закликають прийти до обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом та пройти тест на ВІЛ-інфекцію. Адже чим раніше призначать ретровірусну терапію, тим більше шансів на нормальне, довге життя

Про це йшлося під час прес-конференції до всесвітнього Дня боротьби зі СНІДом 29 листопада.

Раніше СНІД вважали хворобою неблагополучних верств, адже спочатку захворювання масово поширювалося серед людей, які ін’єкційно приймали наркотики. Тепер серед хворих є бізнесмени, медики та навіть служителі церкви. Нині на Волині та в Україні загалом найпоширеніший шлях передачі ВІЛ-інфекції – статевий. Розділяють гетеро- та гомосексуальний шляхи передачі.

«Як в Україні, так і в Волинській області, почав стрімко зростати гомосексуальний шлях передачі ВІЛ», - зауважила Орлецька.

Натомість протягом року в області зафіксували лише 7 людей, які заразилися через вживання ін’єкційних наркотиків. Випадків, коли люди отримували інфекцію у манікюрних салонах чи студіях каси, не зафіксовано. Одним із факторів поширення захворювання, наприклад у місті Нововолинську, є те, що багато носіїв не знають про те, що інфіковані.

За словами заступника головного лікаря комунального закладу «Волинський обласний центр з профілактики та боротьби зі СНІДом» Наталії Орлецької, нині ВІЛ-інфекцію найчастіше фіксують у людей віком 25-50 років. Майже нівелювалася різниця в рівні захворюваності у селах та містах, проте дещо частіше носіями є чоловіки. За статистикою, 48,5 % осіб дізнаються, що хворі, маючи вже 3-4 стадію захворювання. Натомість перші стадії СНІДу не мають симптомів.

Тому усім, навіть тим хто не належить до так званих груп ризику, радять принаймні один раз здати кров на ВІЛ-інфекцію.

До слова, у центрі намагаються не практикувати анонімного проходження тестів, адже «анонімні» хворі часто втікають, щойно дізнавшись про діагноз. Натомість медики запевняють, що чим раніше призначити ретровірусну терапію, тим більше шансів не підхопити супутню інфекцію. Адже за статистикою, більшість хворих на СНІД помирають від інших захворювань, які розвиваються на фоні імунодефіциту. Так, майже 60% хворих помирає від ВІЛ-туберкульозу.

Наприкінці Орлецька зауважила, що не варто боятися людей, які знають про своє захворювання. Адже нині відомі усі шляхи передачі та легко знайти інформацію, як від нього вберегтися. Натомість варто пропагувати те, що хворобу можна контролювати, якщо її своєчасно виявити та розпочати боротьбу.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Волинян закликають обстежитися на ВІЛ
29 листопад, 2017, 16:10