У Луцьку директорів шкіл будуть призначати «по-диктаторськи»

У Луцьку директорів шкіл будуть призначати «по-диктаторськи»
Депутати Луцькради затвердили Порядок проведення конкурсного відбору на заміщення вакантних посад керівників закладів загальної освіти, який, на думку деяких депутатів, порушує закони України та має «диктаторський характер».

Таке рішення міська рада прийняла під час сесії Луцької міської ради у середу, 29 листопада.

Начальник управління освіти Зіновія Лещенко розповіла, що порядок призначення керівників розробляли на основі Постанови Кабінету Міністрів, прикінцевих положень Закону України «Про освіту» та інших освітніх законів.

«Важливо тому, що хочеться підтримати директорів, які нині очолюють заклади освіти», - додала Лещенко.

Депутат Тарас Шляхтич поцікавився, хто має призначати керівника закладу освіту згідно із законом «Про освіту». На це Лещенко відповіла, що в Постанові Кабінету Міністрів вказано, що призначати повинен засновник. У Положенні йдеться, що це рішення ухвалюватиме міський голова та спеціальна комісія.

Депутат Микола Федік поцікався, чи не логічніше було б призначати керівника рішенням сесієї міської ради, а не міського голови. За його словами, в порядку передбачено, що саме міська рада має затверджувати керівника навчального закладу.

А депутат Алла Надточій із фракції «Самопоміч» запитала, чому в положенні немає кількісного складу комісії, яка стежитиме за діяльністю керівника.

«Ми не маємо право визначати кількісний склад. В законі чітко прописано, хто має бути в комісії», - зазначила Лещенко.

Так, до комісії мають увійти представники громадського об’єднання батьків, об’єднання керівників та трудового колективу, представників засновника та органу місцевого самоврядування.

«Ми зараз створюємо ситуацію, коли надаємо повноваження міському голові призначити керівників, комісію тощо. Я не хочу, щоб політика впливала на освітян», - зазначила Надточій.

Крім того, депутати апелювали до того, що є ще 4 місяці для затвердження такого положення.

Так, обраниця громади Юлія Вусенко зазначила, що фракція «Самопоміч» не бачить необхідності в нагальному затверджені такого положення. «Ми маємо 4 місяці, а тому поспішати не потрібно. Давайте не відходити від букви закону», - додала Вусенко.

«Ми готові приймати це положення, але не в цій редакції», - додав Шляхтич.

До положення депутати Анни Мовяк та Шляхтича просили внести зміни, зокрема затверджувати керівників рішенням міської ради і внести в положення конкретизацію щодо кількісного складу комісії, але більшість міської ради, зокрема депутати фракції «УКРОП», не підтримали такі зміни.

Зрештою, 23 голосами депутати підтримали Положення, відповідно до якого директорів шкіл може призначати міський голова та комісія. Такі зміни представники опозиційних фракцій назвали «диктаторськими», адже доля директорів фактично буде залежати від волі однієї людини, а не депутатського корпусу.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
хтось хоче впливати на адмінресурс - в наступному році вибори, не важко здогадатись, через що такий поспіх в узурпації та захопленні влади.
Відповісти
Директорів шкіл будуть призначати «по-диктаторськи», а "по-пустозвітівськи".
Відповісти
чого доибались до директорів хочете щоб впливали на вибори
Відповісти
Варто було б провести атестацію керівників шкіл міста, попередивши зловживання, кумівство, аби стосунки директор-вчитель не нагадували рабовласника та наложниць...
Відповісти
Останні новини
У Луцьку директорів шкіл будуть призначати «по-диктаторськи»
29 листопад, 2017, 16:11