Луцькі ОСББ об'єднуються з поліцією задля безпеки

Луцькі ОСББ об'єднуються з поліцією задля безпеки
Луцьк став п’ятим містом України, в якому стартував проект «Сусідська варта».

Про це інформує Департамент житлово-комунального господарства Луцької міської ради у Facebook.

Так, у місті відбувся перший тренінг учасників проекту – патрульних поліцейських, дільничних інспекторів та голів ОСББ міста.

Представники організації IREX та Канадської поліцейської місії, які проводили тренінг, зазначили, що без підтримки реформи знизу змін не буде, адже реформа здійснюється не лише на найвищому рівні прийняттям законів і нормативів, реформа – це і вкручена лампочка у під’їзді, і піднятий недопалок, і відремонтований дитячий майданчик.

Голови ОСББ дізнались, чому іноді екіпажі патрульних довго їдуть на виклик, або чому не завжди можуть відреагувати на менш суттєве правопорушення.

Тож учасники обмінювались досвідом та напрацьовували реальні кроки, які вже можна почати втілювати на своїх рівнях.

«Справді, дуже часто ми стикаємось з таким поняттям, як «моя хата скраю». До прикладу, якщо зупиняємо нетверезого водія, нам треба двох свідків, і лише одна людина з десяти погоджується. Можливо, бояться, або ж вважають, що це їх не стосується. Але п’яний водій – це потенційний вбивця. Хочеться більше взаєморозуміння і довіри. Прогрес є, але він дуже повільний», - поділився досвідом заступник командира роти Тарас Шендюх.

Натомість, голова ОСББ Катерина Зюзіна розповіла, що одного разу розслідування справи про викрадення сміттєвого бака з двору тривало майже рік. Жінці кілька разів доводилось ходити до міського відділку поліції, мовляв, справа затягнулась, вона витратила свій час, а результату, фактично, ніякого не було.

Натомість, командир роти Сергій Цигульов наголосив, що такі ситуації варто попереджувати, до прикладу, встановити нормальне освітлення у дворі і камери відеонагляду. «Часто злочин важко розкрити, бо немає, за що зачепитись, відсутні прикмети порушників, та і сусіди не хочуть нічого розповідати. Необхідно не допускати правопорушень, працювати на випередження, попереджувати злочини», - переконаний Сергій.

Поставити поліцію біля кожного під’їзду чи все ж брати відповідальність на себе, співпрацюючи з правоохоронцями у всіх напрямках, - вибір, який має зробити кожен мешканець. Саме це і є лейтмотивом «Сусідської варти».

Таким чином, «Сусідська варта» - це добровільне об’єднання людей, мешканців певної території, задля превентивної функції і власної безпеки. Вона складається з трьох пріоритетів: безпека житла, співпраця з поліцією, турбота про територію (благоустрій).

Завдяки облаштуванню території можна попередити фактично всі правопорушення. До прикладу, якщо є та ж камера відеонагляду, то можна побачити прикмети і зовнішній вигляд потенційного автокрадія або ж встановити винуватця дорожньо-транспортної пригоди. З іншого боку, є ряд проблем, вирішення яких не в компетенції поліції: це і зовнішнє освітлення, і дорожня інфраструктура, і незаконні будівельні роботи, - це також мешканці мають розуміти.

Наразі, організація IREX, спільно з канадськими тренерами, відбирає ті ОСББ, які далі братимуть участь у проекті «Сусідська варта»: вони вже у новому році отримають знаки проекту, які встановлять на своїй території.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Луцькі ОСББ об'єднуються з поліцією задля безпеки
06 грудень, 2017, 13:06