Мешканці повітового міста Дубно на ретросвітлинах

Мешканці повітового міста Дубно на ретросвітлинах
Знаємо, що ВолиньPost читають не лише в Волинській області, а й далеко за її межами.

Тому сьогодні спеціально для читачів з рівненського містечка Дубно, яке знаходиться за якихось п'ятдесят кілометрів від Луцька, наша раритетна фотопідбірка.

В мережі Інтернет можна часто натрапити на оригінальні світлини початку ХХ століття. На інтернет-аукціонах та в приватних колекціях ми відшукали фото, що були зроблені в дубнівських фотосалонах кінця ХІХ – першої половини ХХ століття.

Фотографії початку ХХ століття коштували не мало, тому їх могли дозволити лише заможні громадяни та зрідка, на свята селяни. На початку ХХ століття групова фотографія коштувала орієнтовно 1 рубль 50 копійок, портрет (шість фотокарток) – так само, а кабінетний дорожче – 4 рублі за шість примірників.

В популярному фотоблозі elfolio подано перелік фотографів Волинської губернії. Є там згадка й про дубенські фотосалони, які діяли в місті в кінці ХІХ – першій половині ХХ століття. Отож найдавнішими, ті що вели свою діяльність вже в 1887 році, згадуються три фотосалони: «Фотографія» дворянина Карла Драгоня, дружини унтер-офіцера 11-уланського Чугуєвського полку Анни Флейєр та «Taborovski, Doubno» дворянин Йосип Таборовський.

На початку ХХ століття поряд зі старими фотоательє, з’являються нові такі як салон купецького сина Лузера Дуба, Вацлава Боніславського, Володимира Неймана, «Декаданс» Рафаель Цукер.

похвальним листом за свою діяльність, а це «Артистическая фотография» Лейба Соболя.



Фото - аукціони ebay, Мешок, allegro, архів Віталія Ткача.
Текст - Тетяна Яцечко-Блаженко

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Мешканці повітового міста Дубно на ретросвітлинах
18 грудень, 2017, 19:05