У центральному храмі УПЦ КП на Волині Різдво відсвяткували на день раніше

У центральному храмі УПЦ КП на Волині Різдво відсвяткували на день раніше
Святкове Різдвяне Богослужіння у луцькому Свято-Троїцькому соборі Української православної церкви Київського патріархату відбулося на день раніше – 6 січня. Це зробили, аби мати змогу показати різдвяне Богослужіння у прямому ефірі Волинського телебачення.

«Так, дійсно. 6 січня у нас було урочисте богослужіння. Справа в тому, що щороку різдвяну службу у нас транслює Волинське телебачення. Ми надаємо цій трансляції великого значення, тому що багато людей її чекають. Є багато людей на Волині, які з певних причин не можуть прийти до церкви на святкову службу. І подивитися, послухати службу в телевізійному ефірі для таких людей – досить важливо. Тому дуже багато залежало цього року від телетрансляції», - пояснив прес-секретар єпархії, протоієрей Віталій Собко.

«Так сталося, що цього року нам обласне телебачення не знайшло можливості транслювати Різдвяне Богослужіння 7 січня, як це було раніше, оскільки цього роки вони транслювали службу різдвяну УПЦ Московського патріархату», - пояснив прес-секретар.

Він додав, що, зі слів представників Волинської обласної держтелерадіокомпанії, рішення транслювати Різдвяну службу Божу 7 січня саме з УПЦ МП телевізійники прийняли з міркувань паритетності інтересів. Мовляв, минулого разу транслювали одних, тепер будемо інших.

«Ми багато дискутували, як вийти з цієї ситуації… Після розгляду різних варіантів владика визначився, що потрібно буде транслювати богослужіння, яке буде 6 числа», - пояснив Віталій Собко.

«Так вийшло цього року, що надвечір’я Різдва Христового припало на неділю. Неділя сама по собі є святковим днем. В цей день немає місця для суму, тому що неділя – це день, коли ми згадуємо Воскресіння Христове», - сказав речник Волинської єпархії УПЦ КП.

«З іншого боку, за правилами, Богослужіння Різдва Христового починаються ще 6 числа. Відправляється зранку вечірня Різдва Христового, і священнослужитель переоблачається в білі ризи», - додав він.

«Тому ми і відправили таке Богослужіння. Воно дещо нагадувало вже саме різдвяне Богослужіння», - сказав Віталій Собко.

«Все, що ми змінили, щоб надати Службі Божій більшої святості, – це те, що під час служби 6 січня було прочитане різдвяне послання Патріарха. Зазвичай ми читаємо його 7 числа. Й, окрім того, ми колядували», - розповів прес-секретар.

«В принципі, якщо так іти за суворим уставом, то тут не було ніяких порушень, тому що устав не забороняє прочитати різдвяне послання патріарха раніше. Та й колядувати раніше ніхто не може заборонити, тому що коляда – це швидше народна традиція: співами прославляти Спасителя. Але тим не менше, це виглядало зовні, ніби вже різдвяна служба», - сказав протоієрей Віталій Собко.

Отець Віталій Собко запевнив, що загалом миряни поставилися нормально до того, що Різдвяна Літургія була відправлена на день раніше.

«Але не можна сказати, що не було іншої реакції. Я отримав електронного листа з вимогами пояснити, чому так вчинили. Було певне непорозуміння, тому що, якщо своїм парафіянам ми могли пояснити, то, можливо, ті, хто бачив по телевізору, не завжди розуміли, чому так відбувається. Хто звертався, я пояснював, що нічого страшного не сталося», - сказав прес-секретар Волинської єпархії УПЦ КП.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 147
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
УПЦ КП - це непризнана секта, а брехня, це основне джерело доходу любої секти. Тому це не дивно що вони живуть обманом.
Відповісти
упц московського патріархату - окупаційний опіум для народу.
Відповісти
То не "куріть". В нас в державі Свобода віросповідань - так що, ображаючи чужі релігійні переконання Ви порушуєте Конституцію України.
Відповісти
УПЦ МП - КГБ-істська організація під вивіскою "Церква".
Відповісти
Не залийтесь піною, шановний... Ваш Філарет - це точно ГБіст і це доведено.
Відповісти
На скільки відомо Кіріл Московський піп був колись за часів СРСР в розвідці КДБ, виходить що зараз покаявся, а колись людей вбивав! В ліхіє 90-ті постачав 60 відсотків населення Росії закордоними цигарками!! Після кожної поїздки на Україну, впершу чергу робить доклад Путіну Вові) цікаво чому? Чи він допомагає Путіну розбудові РУСКОГО МІРА?
Відповісти
В нас предстоятель - Блаженнійший Володимир, митрополит Київський і всієї України. А що там з патріархои Кирилом - нічого сказати не можу... Я йому не друг і не секретар.
Однак, оскільки я зрозумів, Ви відноситесь до УПЦ КП. В мене до Вас зустрічне запитання. Якщо станеться об"єднання православних церков в Україні, Вам доведеться єднатись з усім православним світом, навіть з росіянами і з Кирилом, що Ви тоді казатемите???
Відповісти
В Україні має бути Українська віра! А не авто з годиниками за декілька мільйонів вічно зелених!
Відповісти
А до чого Ви це написали??? Вам більш немає чого сказати??? То я Вам можу надати фотографії Філаретового мерседеса з номерами 777. Чи може Ви не знаєте, що Михаїл роз"їзджає на Кадилакові? Для чого опускатись до цієї низості і говорити про щось подібне??
Відповісти
всі ви стадо баранів перед вашими пастирями....... і не тільки :))))))
Відповісти
А слабо Великдень заради трансляції справити за місяць?
Це цинічно.
Віряни мають готуватись до святої вечері а тут Христос народився
Владика Михаіл не правий
За таке прийдеться відповісти перед Богом
Відповісти
Підтримую! Церква просто тупо захотіла піару.
Відповісти
а колись було інакше?
Відповісти
Ти, шановний, не пхай свого носа. Атеїст? Ну й тусуйся
Відповісти
"шановний" і "тусуйся" звучить якось по лицемірськи, не знаходиш? Ну звійсно, ти ж баран (судячи з твого ніку).... Тоді простітєльно :))))
Відповісти
Exaboto, ти завжди коментуєш події, що стосується церкви. Ти ж атеїст! Яке тобі взагалі діло? Тобі ніхто не вказує, в що вірити, а в що ні, от і ти не лізь зі своїми тупими коментарями.
Відповісти
я воінствующій атеїст :))))
Відповісти
І ти вирішив що це великий гріх!)
Відповісти
це вже перегиб. А якщо ВОДТРК буде транслювати Пасхальне Богослужіння УПЦ, то УПЦ КП відслужить Пасху на Страстному тижні? Це ще раз доводить, що для них немає нічого святого. Сплошний піар і привернення до себе уваги
Відповісти
Так хто з грішив УПЦ КП чи ВОДТРК? Оце проблема? А якщо це все було 7 січня життя булоб краще) Ви про що люди? Ви що вже геть бощевільні?
Відповісти
ВОДТРК платять - вони і знімають. А починати Різдво за день до Різдва - це вже перебор. Як би в УПЦ таке зробили, я уявляю, скільки б жовчі тут було.
Відповісти
Гроші з коляди от що в голові у Владики
Відповісти
Скільки років ходжу до собору а такого не бачив
Владика Яків в труні перевернувся
Треба звертатись до Філарета
Відповісти
Я думаю, що це нічого не дасть. Якщо римо-католицький єпископ Маркіян Трофим"як стояв у Вас на Пасхальному богослужінні у вівтарі - то тут вже і Філарет не допоможе.
Відповісти
Журналісти ВолиньПосту нехай запитають у Філарета чи Він таке дозволяв?
Відповісти
"Журналісти ВолиньПосту" - бугога :)))))
Відповісти
Нащо Ви реагуєте на цього Exaboto??? Провокатор та й годі. Він же не може нічого путнього сказати - тільки тролить і нірвує Вас. Не звертайте увагу ось і все.
Відповісти
Це правда. Єдине, що вміє, це людей, які мають хоч якусь віру в Бога - обзивати. Шкода його, самотнього...
Відповісти
Читаючи коментарі- розумію, що сприйняття такого піар кульбіту церкви читачами немає
Хіба , що тут зібрались одні атеісти
Відповісти
або комуністи :)))))
Відповісти
До всіх прихожан звертаюсь. Тут на Exaboto наганяють. Я так розумію -- за його коментар "всі ви стадо баранів перед вашими пастирями" (принаймні в даному випадку). От мені цікаво -- а ті, що так ревно ходять по храмах, як думають -- хто вони для своїх "пастирів". Прошу поставитися до запитання по християнськи -- тобто навернути душу заблудшу
Відповісти
На нього лютують тому, що він у всіх статтях на релігійну тематику вставляє свої недоречні репліки.
А тепер роз"ясню Вам ваше питання. Я священик, а мої прихожани для мене,як і для всіх священиків, брати і сестри. Тому-то ми звертаємось до людей "брати і сестри", а не "шановне стадо", "барани" чи ще якось там.
Відповісти
Брати чи діти?
Відповісти
Швидше брати ніж діти. Діти ми всі, для Бога. Хоча, у випадку різниці віку між священиком і прихожанином (що буває не тільки в Церкві) можуть бути і діти. Якщо мені 50, а дитині 12 - то як я її маю величати? Чисто по-батьківськи, дитя.
Відповісти
А ті, хто до вашої конфесії не належать, хто для священника?
Відповісти
Щось я заплутався. Ці, з ваших слів, -- люди, а прихожани, якщо керуватись логікою, не зовсім люди? Не хочу бути нетолерантним, але будь-які прихожани ні на ангелів ні на богів не схожі. Значить, оскільки не люди, не боги, залишаються тварини. В т.ч. і барани. Скупчення тварин -- стадо. Виходить щось, воля ваша, не зовсім суразне. Питання -- так чому Exaboto помиляється? Ще раз наголошую -- я не ставлю за мету "вкусити", просто цікаво.
Відповісти
Всі люди. Але, з братами по-братськи, а з людьми по-людськи. Ось і все. Нічого складного.
Уявіть, що Церква - це родина. Якщо у Вас є брат, Ви ж його не рахуєте напів-богом, він так само людина. Однак, якщо Вам брат скаже: "Позич 5000 - ви позичаєте", а якщо стороння людина скаже теж саме - Ви цього не зробите. Ось Церква - це велика родина, в якій всі одне одному (принаймні повинні бути) як родичі. Відноситись з любов"ю, терпінням та добром. А до всіх інших людей людське ставлення. Попросили Вас допомогти, наприклад, перевести бабусю через дорогу - Ви ж не питатимете її якої вона конфесії, а просто зробите це і все.
Відповісти
Агагагагагагагага, прикінь, я декількох бабусь перевів через дорогу (більше не зустрілось), а так, підкріплюючи своє нєвєріє, я підношу сумки жіночкам і бабусям яким тяжко йти.... І в той же час сцати хтів я на вашого ісусца и снігурочку, і колобка...і тп). Оце я рідкісний падонок да???
Відповісти
Поставимо питання від протилежного. Якщо стороння людина скаже мені -- завези по такій то-такій адресі, я скажу "плати (хоча б за пальне)", якщо хтось з моїх рідних - навряд чи таке питання постане. В церквах з "братів, сестер і дітей" деруть абслютно за все. Скажіть, як священник, який з обрядів ви зробите безплатно? Тільки чесно, якщо бога боїтесь
Відповісти
шуткуєш? священник тобі що, лох?? ггг )))))
Відповісти
Скажу Вам, як на духу=)) Якщо людина немає здатності платити за той чи інший обряд (хоча не всі вони платні), для неї робиться це безкоштовно. Чому Церква бере гроші, наприклад, за похорон, перш за все, для того щоб мати змогу обслуговувати свої потреби: штат (священика, хористів, прибиральниць), сплачувати податки, платити за світло, воду, газ, купувати у храм ті ж свічки (адже вони не безкоштовні), обслуговувати храм в питаннях ремонту, купувати квіти і т.д.. Тому абсолютно за все не деруть. Наприклад я, беру кошти лише тоді, коли дають і в жодному випадку не вимагаю.
Відповісти
Ну так ви розкрийте своє імя і свою церкву, щоб люди...:))))) знали до кого звертатися за Безкоштовними похоронами, вінчаннями, хрестинами, освяченнями авто, квартир і тп....
Ай ні..., ви так не зробите, бо щвиденько втратите своє нагріте містечько :)))).
Відповісти
Це неправда і ви це самі знаєте. Або ж ви унікальний священник. Вам вказати рентабельність свічки? Я ще не чув, щоб священник безплатно повінчав, похрестив тощо. Але я на власні очі бачив попа який сказав, що без грошей немає чого до церкви йти. І не я один. Щодо "кошти не вимагаю" -- а нема потреби. Усі й так знають, що треба платити і які тарифи. Це лицемірно.
Відповісти
Що я Вам можу сказати. Приїздіть до мене, попросіть похрестити дитину чи поховати когось - все побачите. В мене в храмі немає жодного прейскуранту ні на що, тому ніхто толком і не знає ніякої "такси". Я і сам знаю багатьох священиків, які є саме такими, яких Ви ще в очі не бачили.
А стосовно того священика, який сказав Вам таке - це його особиста справа, я за інших розписуватись не стану.
Відповісти
так а хто ви і де ви??
Відповісти
Богданові сказав би, Вам цього не варто знати.
Відповісти
Та ладно вам :)))). Я лише кажу що і в реалі...... навіть з вами не проти поспілкуватись. але ж ви черговий лицемір... в неті одне, а наспраді інше....
Відповісти
Це Ваша думка. Ви маєте на неї право.
Відповісти
Лжец поп!!!!
с вас, с сект налога не берут!!!
Відповісти
Не знаєш - то не пхай свій ніс! Церква платить податки не менші, ніж інші установи! А то і більші, особливо це стосується опалення та світла. Так що володій інформацією.
Відповісти
ви лукавите. Вона платить дуже мало адже по закону підпадає до неприбуткових організацій.
Відповісти
Кожна парафія сплачує податок у пенсійний фонд. Можете перевірити. А якщо не маєте поняття, то не говоріть взагалі.
Відповісти
Єретики
Відповісти
Да для вас люди "рабы божия", вот так вы к ним и относитесь!
Вам бабло давай + голубизна = педофилия.
Короче, гореть вам в аду, если таковой есть.
Відповісти
Ви з Exaboto з одного комп"ютера сидите???
Відповісти
ти що, думаєш я один такий??? о_0
Відповісти
дада, ви б хрестануті на всю голову мене б спалили. Але часи того мраку вже минули :))).
ПС. а в очі слабо таке сказати?
Відповісти
Вас життя покарає...Нащо воно нам, "христанутим" палити Вас??? Марати руки тільки...
Відповісти
а історію християнства ви читали? Звійсно ж ні, як і біблію. Почитайте, так, для загального розвитку.
Може розум зявиться? :)))
Відповісти
А Ви справді хочете щоб Романа життя покарало?
Відповісти
Ну.... фамілію не варто тут озвучувати, ато ще всілякі гадості на заборі понаписують :)))))))
Відповісти
Гаразд, просто я не думав що це аж така засекречена інфа...
Відповісти
та нєє, просто бачь, які вони є..нуті..... :))) Я то так вічь навічь не проти поговорити, але як вони начьнуть свої темні дєлішкі......
Відповісти
Я цього не хочу, але є таке правило, якому піддались і Ніцше і Ленін і всі Богоборці. Воно звучить наступним чином :"Бог поруганим небуває."
Бог не хоче смерті грішника, але щоб всі спаслись - сказано у Св.Письмі. Але якщо людина свідомо відштовхує від себе Бога,тим самим запрошує на Його місце диявола.
Відповісти
1. Якщо не хочете -- для чого писати?
2. Раз мова зайшла про біблію. Як ваше посилання пристосувати до, наприклад, Ананія і Сапфіри?
Відповісти
1.Він запитав - я відповів.
2.Тут трішки інша ситуація. Господь, в особах Ананії і Сапфіри застерігає усіх християн від того, що вони зробили. Однак, ми знаємо лише тільки те, що вони померли, а яка їх подальша доля - нам не відомо.(це кажу Вам, щоб попередити запитання типу "А хіба Бог добрий, якщо Він так вчинив?")
Відповісти
Я вийшов з того віку, щоб ставити такі питання. Але.Знову ж таки вкладемо ваші слова у рамки логіки. Якщо Ананій і Сапфіра потрапили в пекло -- проблема "не хоче смерті грішника" залишається. А якщо в рай, то це дуже... оригінальне бачення справедливості божої. Багатьом з тих, кого церква називає святими, тобто, по визначенню вже в раю, про такий простий спосіб отримання білету в царство небесне навіть і не снилося. Не треба помирати в муках, відмовляти собі в усьому ціле життя, тощо. Ви точно священник?
Відповісти
Точно. І скажу Вам ще більш точно, хто в Раю, а хто ні тут на землі ніхто не вирішує. А Бог з нами не радиться. Є поняття Божественного промислу, який людському розуму непідвладний.
Відповісти
А можна цитатку з біблії про "Божетвенний промисел" і про рай?
Відповісти
Тоді як розуміти вашу ж відповідь про Ананія і Сапфіру? Це раз. А щодо раю. Не бог, а священники вирішують -- кого зробити святим, а кого анафемувати. А потім змушують людей вклякати перед ликами цих святих. Простий приклад -- т.з. св. Володимир (Василій) -- рідкісна худоба, супроти нього гітлер -- румяний школярик, а ви з нього зробили рівноапостольного. А промисел -- занадто стандартна відмазка на питання відповісти на які священник чи пастир не може.
Відповісти
1)Я ще раз Вам кажу, ми не знаємо як Бог розпорядився з душами Ананії і Сапфіри після смерті. Але, навіть якщо вони і у пеклі - то на все Воля Божа. У нас є Святе Письмо, яким ми повинні керуватись у житті, а у них були Апостоли - свідки Христові, тому у їхньому випадку гріх, вчинений ними в рази більший. Можливо саме через це, їх настигла така швидка смерть.
2) Церква - це організм, керований Богом - Тіло Христове, тому, всі рішення стосовно канонізації приймаються не тільки з людської волі, а керуючись Волею Божественою. Тому-то ми говоримо, що Святий Дух керує Церквою. Якщо щось було би не так, це вже давно стало би явним і було би відкинуто. Я не зможу Вам цього пояснити, оскільки бачу, що Ви вороже налаштовані до всіх цих питань.
3) Ми нікого не перед чим не змушуємо вклякати, у кожного свй розум і своя воля. Хочеш, молись, хочеш хули Бога. В церкву ніхто нікого не заганяє, тому тут без притензій.
Відповісти
Я не вороже настроєний. Я прихильник того, що істину знаходять у суперечці. На жаль, жоден з прихильників християнської релігії не може достойно відстоювати позицію християнства. З цього я роблю висновок наступний. Проблема не в тому, що християни з якими я спілкувався, дурніші за мене, а я такий собі знайшовся супермен діалогу (я далеко не настільки самовпевнений), проблема в самій доктрині християнства. Вона недосконала, в більшості суперечить сама собі.Якби до неї ставилися не як до запатентованої релігії, а наприклад, звичайної філософської течії, християнство вже б давно викинули на смітник.
Для прикладу. Людина може хоча б вужем звиватися в красномовстві, але нічого не зробить проти вчителя математики дискутуючи в питанні "скільки буде 2+3". Він ніколи не скаже це, мовляв, промисел піфагора і вважатиме питання вичерпаним. Ви ж позиціонуючи себе як вчителі християнства, починаєте буксувати в полеміці з будь-ким, хто не хоче сліпо сприймати на віру ні ваші слова ні біблію і піддає одне й друге аналізу.
Відповісти
Бодя, без образ, але цей раунд ви з Exaboto програли...
Відповісти
У тому-то і біда для Вас і таких як Ви, що християнство, у більшості своїй - не вчення, а віра. А що таке віра - це впевненість у невидимому, як у видимому і в бажаному, як в отриманому. І ми не вчителі, а так само пізнаємо Бога, тільки знаємо трішки більше, бо читали більше книжок на цю тему. Та і взааглі, якщо Вамби кортіло взнати щось більше, поговорити про щось - це не розмова інтернет-формату у плані відповідей під статею. Маєте бажання, зустрінемось, впи"ємо чаю чи кави та просто про все поговоримо. При можливості, дам відповіді на всі запитання, які Вас цікавлять. І повірте, тоді Вам багато чого стане зрозуміло.
Відповісти
Буття 32, 26-27
26 І став Мойсей у брамі табору й сказав: Хто за Господа до мене! І зібралися до нього всі Левіїні сини.
27 І сказав він до них: Так сказав Господь, Бог Ізраїлів: Припашіть кожен меча свого на стегно своє, перейдіть, і верніться від брами до брами в таборі,
і повбивайте кожен брата свого, і кожен приятеля свого, і кожен ближнього свого.

Пятикнижжя, Числа, 25, 4-5
4 І сказав Господь до Мойсея: Візьми всіх голів народу, та й повішай їх для Господа навпроти сонця. І відвернеться палючий Господній гнів від Ізраїля.
5 І сказав Мойсей до Ізраїлевих суддів: Позабивайте кожен мужів своїх, приліплених до пеорського Ваала.

Матвій 15, 22-26

22 І ось жінка одна хананеянка, із тих околиць прийшовши, заголосила до Нього й сказала: Змилуйся надо мною, Господи, Сину Давидів, демон тяжко дочку
мою мучить!
23 А Він їй не казав ані слова. Тоді учні Його, підійшовши, благали Його та казали: Відпусти її, бо кричить услід за нами!
24 А Він відповів і сказав: Я посланий тільки до овечок загинулих дому Ізраїлевого...
25 А вона, підійшовши, уклонилась Йому та й сказала: Господи, допоможи мені!
26 А Він відповів і сказав: Не годиться взяти хліб у дітей, і кинути собакам...

Повторення закону, 7, 1-2
1 Коли Господь, Бог твій, уведе тебе до того Краю, куди ти входиш, щоб заволодіти ним, то Він вижене численні поганські народи перед тобою: хіттеянина,
і ґірґашеянина, і амореянина, і ханаанеянина, і періззеянина, і хіввеянина, і євусеянина, сім народів, численніших та міцніших за тебе.
2 І коли дасть їх Господь, Бог твій, тобі, то ти їх понищиш: конче учиниш їх закляттям, не складеш із ними заповіту, І НЕ БУДЕШ ДО НИХ МИЛОСЕРДНИЙ.

Вихід, 12, 12-14
12 І перейду Я тієї ночі в єгипетськім краї, і повбиваю в єгипетській землі кожного перворідного від людини аж до скотини. А над усіма єгипетськими богами вчиню Я суд. Я Господь!
13 І буде та кров вам знаком на тих домах, що там ви, і побачу ту кров, і обмину вас. І не буде між вами згубної порази, коли Я вбиватиму в єгипетськім краї.
14 І стане той день для вас пам'яткою, і будете святкувати його, як свято для Господа на всі роди ваші! Як постанову вічну будете святкувати його!

Вихід, 12, 29-30
29 І сталося в половині ночі, і вдарив Господь в єгипетськім краї кожного перворідного, від перворідного фараона, що сидить на своїм престолі, аж до перворідного полоненого, що у в'язничному домі, і кожного перворідного худоби.
30 І встав фараон уночі, він та всі раби його, та ввесь Єгипет. І знявся великий зойк в Єгипті, бо не було дому, щоб не було там померлого!...

Матвій, 12, 30
30 Хто не зі мною, той проти мене.

Матвій, 10, 34-35
34 Не думайте, що Я прийшов, щоб мир на землю принести, Я не мир принести прийшов, а меча.
35 Я ж прийшов порізнити чоловіка з батьком його, дочку з її матір'ю, і невістку з свекрухою її.

Перше послання апостола Павла до коринтян, 16, 22
22 Коли хто не любить Господа, нехай буде проклятий!


Так, буду в неділю В Луцьку. Є Велике бажання поспілкуватись, як завжди :)))). [email protected]

Відповісти
Exaboto, пропозиція зустрічі була запропонована не вам, а Богданові.
Відповісти
якої ви конфесії піп?
Відповісти
Богдане, якщо матемите бажання - мій емейл [email protected] Відпишіть мені, домовимось про зустріч.
Відповісти
До речі, про "ніхто не заганяє в церкву". Це теж, пробачте за прямоту, досить лицемірне твердження. Зараз в буквальному значенні батогами не бють. Однак, ще зі школи починається цькування дітей, чиї батьки відмежовуються від православного християнства. Я, наприклад, памятаю, як ми, дітьми, знущалися з штунд, чи коли дізнавалися, що хтось не хрещений, тощо. Звідки це? Правильно, від вооцерковлених дорослих. Далі: не повінчатися,не охрестити свою дитину -- значить потрапити під пересуд і священник ніколи не скаже прихожанам "так не можна", ще й сам, якщо сказати голу правду, а не церковний жаргон -- назве дітей байстрюками, а непошлюблену жінку б"""ю. Це реалії життя. А на основі чого він це робить, має він на це право, як людина наділена чеснотами, чи уповноважена кимось на такі вчинки, абож наділена якимось невідомими іншим людям знаннями? Церква, на жаль, має досить значний вплив на суспільство. Кажу "на жаль" знову ж таки не для того, щоб когось образити, просто на мій погляд, це не та релігія яка потрібна нашому народу. Принаймні, вона принесла більше нещасть, ні ж будь-яка доктрина -- політична, релігійна чи філософська.
Відповісти
Справа не в релігії, а в людському вихованні. Якщо зараз пішла мода займатись спортом і ходити у качалки, що багато хто робить, в той же час, насміхаючись, як вони кажуть, зі "слабаків", "жирних" - це ж не значить, що спорт - це погано.
Якщо Вам непотрібне християнство, йдіть в будизм. А уроки християнської етики у школах - факультативні. Якщо Ви немаєте бажання, щоб Ваша дитина слухала викладача цього предмету - пишете відмову і все. Повірте мені, алкоголь і цигарки принесли більше шкоди - однак з ними так не боряться як з Церквою. Ще 2000 років назад Христос казав до своїх учнів:"Мене гнали і вас гнатимуть..." Згадуючи ці слова, я знову і знову переконуюсь у тому, що християнство має сенс.
Відповісти
Якщо вже по-чесному, то на церкву, якраз гонінь і немає. Скоріше навпаки. Навряд чи спроба адекватної критики і аналізу біблії і християнства можна назвати боротьбою. Щодо виховання -- 1000 років ми (принаймні за христянськими ж твердженнями) виховуємось в руслі християнства, не було в нас ні альтернативи ні інших вчителів. Сьогодні усе насичено християнством... Який результат? У нас проблеми і суспільні і особистісні. І навпаки. Наприклад Японія. У свій час там відкинули християнство і повернулись до природньої, національної релігії. Наслідок -- люди і щасливіші особисто і мають майже досконале суспільство. Яка різниця між двома доктринами. В діаметрально протилежному розумінні БОГА. Що таке бог? Ви, особисто, можете відповісти?
Відповісти
Ви залазите в такі матерії, про які я не буду говорити під статею на цьому сайті. Я дав Вам свій е-мейл, пишіть.
Відповісти
Богдане, а щодо гонінь на Церкву, яких "немає" - так Ви почитайте коментарі хочаб під цією статтею, знайдіть ще тисячу таких самих і під ними теж почитайте. Подивіться телебачення, порийтесь в інтернеті - йде цілеспрямована травля на духовенство і на віру.
Відповісти
Це не травля і не гоніння. Повторююсь. Це думка людей. Ви налітаєте не Exaboto. Хоча, думаю, він набагато краще знає біблію, ніж ваші прихожани (це взагалі загальнохристиянська проблема -- ніхто не любить читати т.з. Св. Письма), у нього свій погляд на релігію. Навіть якщо він надто різкий, все ж таки Exaboto не пророчить вічними муками тощо. Він називає "хрестанутими", баранами тощо. Можна, звичайно завуалювати і висловитись мякше. Тільки суть не зміниться - правда ж? Але й священники і прихожани також обзивають людей. Будниками, грішниками тощо. Хто такий грішник -- той хто робить неправильно. Тобто дурень, негідник і злочинець в одному слові. Тоді, згідно вашої ж логіки, можна сміливо сказати що з боку церкви і прихожан йдуть гоніння на усіх не християн, і навіть християн, які проводять обряди інакше, або ж пробують аналізувати саму релігію.
А гоніння -- це переслідування. Хто вас переслідує7 Церков набудували стільки, що навіть самі прихожани говорять -- перебор. Будь-яка акція влади вже не проводиться без попа. Вам надаються значні пільги, вам виділяються державні, абож з місцевих бюджетів кошти.Хіба це гоніння, травля? Тим більше цілеспрямована. Я, наприклад не чув, щоб під якийсь буддистський, язичницький чи інший храм безпроблемно виділяли зем.ділянки чи кошти. Так що не потрібно так казати. Церква має усі тепличні умови. Але вам мало. От якби ще люди не ставили під сумнів авторитет попа, закривали очі на розпутство і негідні вчинки попів, їх жадібність, навігластво і лицемірство, а незгідних саджали по тюрмах -- може б тоді церква хоч ненадовго, але вгамувалась.
Відповісти
А хто налітає на Exaboto???? Я???? Вкажіть,де саме. Я просто немаю бажання з ним обговорювати релігійні теми. Хоча, можливо у будь-якій іншій темі чи під іншою статтею ми би висловлювались абсолютно однаково.
Відповісти
Ваша відповідь не по суті. Я згадав про Exaboto, як типовий приклад суперчки християн і інакомислячих. А от щодо іншого гоніннь, набудованих церков, грішників, презентацій з священниками -- було б цікаво дізнатися вашу думку.
Відповісти
Не переконало. Якщо у нас корумпована держава, продажні чиновники і президент невіглас, то може краще взагалі без держави?... Приклад з Японією м’яко кажучи недоречний. По-третє, замість того щоб без кінця мусолити про те яке християнство погане, краще розказали б про хороші релігії. Я б із задоволенням про це почитав.
Відповісти
qwerty, особисто я толково компетентний тільки у християнстві. =)))
Про все інше треба запитати у Exaboto і Богдана. Адже це для них християнство - помилка природи.
Якщо говорити про корінні віри, то я не думаю, що повернення до язичництва було би розумним кроком.
Відповісти
1. Якщо недосконала держава -- її треба замінити (не в плані зміни громадянства).
2. В чому недоречність прикладу Японії?
3. Я спілкуюся з християнином: у нього своя точка зору у мене своя на цю релігію -- це звичайна дискусія. Щодо хороших релігій. Я визнаю право кожного сповідувати те що він хоче. Тобто, мені може бути безглуздим уявлення людини про "щось, когось", я можу про це відкрито сказати. Але! Я не невязую своїх переконань. Типу -- не сповідуйте християнство, а сповідуйте іншу релігію. Разом з тим я не хочу, що б і мені вказували -- вір в христа, інакше ти безбожник. У нас в першу чергу світська держава, а вже потім усе інше. Так що в мене не запитувли про мої релігійні симпатії, я й не збирався їх пропагувати. Але раз таке питання виникло -- ведизм, древньоруське православ"я. Тобто язичництво по церковному. Хочете подискутувати на цю тему?
Відповісти
Якби ви дійсно визнавали право кожного сповідувати те що він хоче, то ви б не розводили, вибачте, цей срач практично в кожній новині, що прямо чи опосередковано стосується церкви. Без вас розберуться коли треба святкувати Різдво.
Відповісти
Читаємо уважніше. Я взагалі тему Різдва не зачіпав. А щодо "срачу". Це, якби, зворотня реакція. Нехай би церква (будь-якої конфесії) трохи менше встрявала в суспільне життя. Тоді б і її не зачіпали. Хочете молитись -- моліться, люди добрі. Закрийтеся в храмі і робіть там усе, що вам заманеться. Але не лізьте з своїми порядками далі, як за свою територію. А то -- скоро робочих днів буде більше ніж "свят". З кожним роком усу більшає. Понавигадували то святих, то великомучеників то блаженних і бомкають у дзвони на кожному кроці. Все, мовляв, кидай свої справи і бігом в церкву з грошима. До маразму доходить. В свято усе можна робити -- пити, битися, трахатися, вбивати, валятися під парканом. А займатися своїми справами -- гріх. І зразу ж тицяння пальцями -- о, він в свято щось там лагодить, тощо. І, головне, оте нещастя, яке тицяє, ледве на ногах стоїть... насвяткувалося, але воно ж святе, боже і з ним усі погоджуються. От мені цікаво, чому навіть офіційно безробітний набухається серед буднього дня -- це явище, яке усі засуджують, а обриганий працівник (від різноробочого до керівника) серед робочого тижня, але в церковне свято -- річ нормальна. Всі ставляться поблажливо. Типу: "Ну, випив, ну трохи більше, але ж на те воно й свято". Це, до речі і до НДА звертаюсь. Стосовно горілки, яка стільки біди наробила.
Відповісти
вибачаюсь "А то -- скоро робочих днів буде МЕНШЕ ніж "свят""
Відповісти
Богдане, я не побачив запитання. І взагалі, я Вам ще раз поворюсь, не бажаю залазити в хащі на цьому сайті. Пишіть на е-мейл, я з Вами радо поспілкуюсь.
Відповісти
А про якого бога ви говорите? : про Мать Сыра-Земля, Стрибога, Алаха, Хорса, Перуна, Будду, Дажьбога, Сварога Сварожича, Симаргла???
ПРО ЯКОГО з 2000 БОГІВ ви говоритте? Не про ісусца ж?... :)))))
Відповісти
Вважаю недоречним відповідати на ваші коментарі. Стосовно цього у "христанутих" теж є правило і воно закликає нас, не розмовляти на релігійні теми з тими, хто цього не хоче чути.
Відповісти
та чому ж???. я хочу. Дуже сильно. Давайте поговоримо, тут чи наяву. Я тільки за.
Відповісти
Я не думаю, що зараз Ви говорите про це серйозно. Якщо Вам дійсно цього схочеться, Господь направить Вам на зустріч потрібних людей.
Відповісти
та не будь таким вже заторможеним. Я не проти (було б цікаво) поговорити про таке і в реалі. і не прикривайся своїм ісусцом. Я відкрита людина.
Відповісти
Даремно старайтесь. Він з вами буде сперечатись до усрачки і ви все одно йому нічого не докажете. Це штатний троль для накручування трафіка. Просто не звертайте на нього уваги =))
Відповісти
ага, мені ще й платять :)))))
Відповісти
таким долб***м как єксгабото , платить не надо. Ему в липинах чудо уколі делают,
не в деньгах счастье :)))
Відповісти
Я з Exaboto і не спілкуюсь, йому вже все сказав. Розмовляю з Богданом.
Відповісти
ну, я як відкрита людина, завжди готовий до розмови не по інету.
Відповісти
Раз священник і християнин -- про Єгову і Ісуса
Відповісти
Век живи - век учись.
Відповісти
БОГ - один, просто кожен Його називає по різному.
Відповісти
А як же...
Відповісти
правильно. Я от його називаю Літаючий Макаронний Монстр.
Відповісти
Воно його вже покарало - розум відняло.
Відповісти
Для пастерів ми паства (вівці)
Різниця між баранами і вівцями дуже велика
Відповісти
ага, різниця в тому що барани це кобелі, а вівці це суки :)))
Відповісти
мені навіть приємніше думати про цих людей як про овечок...., але я стримуюсь, і толрантно називаю їх баранами :)))))
Відповісти
І яка різниця (духовна, я так розумію. бо фізіологічно я знаю)
Відповісти
До просвіщьонних звертаюсь. Яке вам діло до цих баранів? Вас хтось за роги в церкву тягне?
Відповісти
нас ні. Ми дорослі. Тягнуть дітей. В школах хочуть ввести це мракобєсіє.
Відповісти
Я також проти насильного охристиянення в школах, але яке це має відношення до теми статті, чи до християнства взагалі?..
Відповісти
Тут 3 перші коментарі жодного змісту до теми статті не має. Але які страсті :)))))
Відповісти
Эти,неконаничные,и в субботу венчают.
Відповісти
Здивую Вас, коли скажу що канонічні на Закарпатті також успішно вінчають у суботу. Тому це не питання і не проблема.
Відповісти
Канонічних і понеділок буває вінчають, якщо хороша сума на храм дається))
Відповісти
Канонічні чому розкокодахкались) знавці гріха!
Відповісти
Скажу Вам по-простому, те, що описано в статті - це Ваш "косяк" і Ви його вже нічим не виправдаєте, тому Вашому братові краще або якось відповідно зреагувати або тихенько сидіти.
Тому що, якщо вінчання у суботу ще якось можна виправдати(грецькими чинами і т.п..) то Різдвяне богослужіння у день різдвяного посту - вже ніяк не виправдаєте.
Відповісти
Я думаю що це і не вам судити та описувати! Як бог дав так і є!
Відповісти
Якщо Ви хоч щось розумієте у церковному житті, то мусите знати, що у церкви є устав, яким вона повинна керуватись. Устав цей був написаний не вчора і не рік назад і не нам його змінювати. Тому-то Ваші коментарі абсолютно необгрунтовані.
Відповісти
Я нерахую це злочином! І незбираюсь пояснювати і обгрунтовувати!
Відповісти
Ну то це не дивно. Що ж тут пояснювати??? Облопошились та й все. Залишається тільки нерахувати це злочином. Доречі, а багато хто з Ваших обурений.
Відповісти
Шановний так званий НДА, тобто отець Василь Марчук. Якщо ви вже так опираєтесь на Бога і все віддаєте в Його руки, то краще змовчіть з образами на зразок під вивіскою "Церква" чи Філарет - Гебістський. Ваш Володимир Сабонданчик, як любить говорити Ніфонтчик, стукав у певні органи, бо інакше й не могло бути. Не вам судити про вірних Київського Патріархату, і не владичці Ніфонтчику, бо не ви його створили. Чи може ви вже "забили" місце в Раю? Все викупили, щоб "неканонічним" не дісталося. "По ділах Ваших" буде. А то в передачах так штучно-пафосно проповідуєте про любов, а тут клянете православних братів і сестер, хоча для вас вони не брати і сестри, на чому світ стоїть. Але Богові краще знати, хто спасеться. Тому не пхайтесь поперед Нього.
А тепер щодо трансляцій. Ви цього хотіли - принизити Київський Патріархат. Але не змогли. Забравши день трансляції, навіть у Різдво не змогли наповнити храмИК людьми. У неділю в соборі було значно більше людей, зауважте, 6 січня. Крім того, колядка - це прослвалення Христа, Скажіть, яке правило забороняє славити Христа не на Різдво? Чи поки не прийде 7 січня, Христос ще не народився? А кому ви молитеся перед тим упродовж року? Не Христу? А чиє Воскресіння ви славили минулої весни? Не Христа? Тоді чому ж ви, в т. ч. й на Службі кажете "Христос посеред нас", якщо Христос ще не народився. Правила - правилами, але навіть церковні чітко не окреслять тих неоціненних події для людства - народження Христа і потім Його Воскресіння. Звичайно, привселюдно колядувати влітку - не зрозуміють. Але якщо християнин згадає серед спеки колядку і про себе її заспіває, або поставить вдома диск з колядками чи Різдвяною Службою, то він - антихрист? Чи ненормальний? Ще раз кажу: славити Христа ніхто не забороняв ніколи в будь-який спосіб. Тепер конкретно щодо Служби. Звичайно, коли б у Київському Патріархаті відправили б Пасхальну святкову у Велику Суботу, це би був нонсенс. Тому що цей день несе смислове навантаження. Христа поховали у гробі і він ще не воскрес. За календарем. Але воскрес реально і давно, про що ми вже не один рік сповіщали один одному: "Христос Воскрес". І коли ще Великдень не настав, ми все одно знаємо, що Христос Воскрес. І віримо в Його найбільше чудо. Просто календар нас в дечому обмежує. Яке ж смислове навантаження на 6 січня7 Окрім того, що це переддень Різдва і Церква встановила суворий піст - ніякого. Якщо у Великий піс Воскресінню передує зрада Ісуса, Його страждання, Розп’яття і для справжнього християнина - великий сум, то перед Різдвом таких днів немає. Ми знаємо, що Христос народжується і від цього радіємо, а отже, колядуємо, славимо прихід Христа у світ. І зауважте, вчинили так, завдяки вам, вашій братній любові, брати з МП. Тому не топити треба один одного, а допомагати і робити кроки до зближення, інакше і вам буде важко боротися із сектами із тим, злом, яке зараз росте. А якщо зникнуть праведники, то й зникне Церква. Адже як писав Серафим Саровський: шлях до Раю буде встелений кістками духовенства. Є над чим задуматись.
Відповісти
Завіряю Вас, що по -перше ніякого Василя Марчука не існує, а по -друге я і близько ніякий не Марчук. Тепер стосовно всього того, що Ви тут написали. Те, що ви вважаєте правильним - це околоцерковна фількина грамота. Якби навіть хтось у наших храмах вирішив зробити так, як зробили у вас - жодного виправдання цьому б не було. Ще раз повторюсь і для тих, хто в танку - Церква керується канонами і правилами. Якщо церква починає нехтувати власними правилами, то яка це церква? Сьогодні ви служите за день до Різдва святкову службу (при тому, що в цей день ще піст), а завтра ви вінчатимете тварин? Ваші домисли лишайте при собі бо це - отсєбятіна. А якщо в УПЦ КП ще залишились адекватні люди, - вони дадуть цьому резонансу належну оцінку. Досить вже і того, що ви у вівтар допускаєте римо - католиків, з чого обурюється навіть ваше ж духовенство.
Відповісти
Слово "фількина" уже свідчить про ваше глибоке знання української мови. Але ж навіщо вона вам. Ця ж мова, як ви кажете, собача, тільки ваша старослов’янська - Божа. А отсєбятіна - це ваша братня любов до всіх ближніх. У ваших словах немає нічого щирого. Ще раз повторюся для того, хто під танком: Церква керується не тільки канонами і правилами, а й Божою любов’ю. У вас же - сатанинська ненависть. Ви ж навіть чути не хочете, що Бог прийде судити живих і мертвих, але не ви з Кірюсіком і Ніфонтусіком. І якщо в МП ще залишились адекватні люди, то вони зневажатимуть ваші образи інших. Католики - теж християни, і серед них теж є праведники, і серед них теж будуть спасенні. Але це вам вирішувати. Моліться за свою душу. Бо якщо я викрию те, як живете ви, як витанцьовують ваші батюшки схмелілі, то до храмиків взагалі людоньки перестануть ходити. І не буде у вас грошиків на "благодійний" піарчик. Тож престаньте сіяти ворожнечу і подбайте про своЄ спасіння.
Відповісти
Що ж тут ще можна сказати... Стандартний набір людини, якій більше немає нічого сказати.Жовчі стільки, що мені аж монітор проїдає - а по суті не сказано ні слова. Якщо Ви не бачите, то перечитайте мої коментарі - жодного кривого слова ні на вірян ні на духовенство УПЦ КП не сказав, а говорив лише по суті справи. А Ви, незнаючи що сказати починаєте перераховувати чужі недоліки. Ви прекрасно знаєте, що все те саме є і у Вас, тому тут про це говорити просто недоречно. Я розумію, якби Ви були представником протестантської течії.
Слово "фількина" походить від імені Філя абож Філарет, а вислів "фількина грамота" старий як світ, тому до чого тут церковно-слов"янська чи українська мови, я теж не розумію.
Стосовно того, що католики теж християни, то баптісти, адвентісти, методісти, квакери і т.п. теж християни - чогож ви їх в гості не кличите???
Словом, Вам я вже все сказав і бачу, що з Вами по суті справи говорити немає сенсу, бо жовч доведеться вигрібати відрами. Шануйтесь.
Відповісти
.......Без коментарів.......
Відповісти
Щодо того що це неправельно згідна, але просто є віряни які не можуть фізично схожити до храму і вони справді чекають цього дійства перед телевізором. наприклад мій дідусь він цььго року чекав це. от для такий цілей, для таких людей таке зробили..
далі, тещо гопорять УПЦ КП - секта, ви хоть задумуєтесь про що говорите? розглянте позиції з тієї та іншої сторони.
До речі чому ніхто не згадує історії, що УПЦ МП не була визнаною більше 100 років, і коли пригрозили, підкупили, ось тоді її визнали.
Відповісти
Особисто я і не виправдовую тих викриків, які лунають у бік УПЦ КП.
Однак повернемось до теми телетрансляції. У нас ще є ТРК Аверс, чому ж їх не запросити??? Мова ж не йде про те, хто перший чи другий взявся транслювати, а про те, що заради того, щоб їх показали по телебаченню, вони переступили всі канони та устави. Ну уявіть, якби заради таких дрібниць почали б переносити богослужіння хто і куди хотів би.
Та і взагалі, по ПЕРШОМУ НАЦІОНАЛЬНОМУ були трансляції богослужінь усіх конфесій - у чому проблема???
Є питання, у яких можна було би зробити послаблення, однак це - відвертий перебор, що Ви, Анастасіє, це і Самі чудово бачите і розумієте.
Відповісти
Звертаюсь до адміністрації сайту. Перегляньте будь-ласка правила коментування статей.
Ось пункти, які були порушені:1.3. У коментарях заборонено:

- ображати людей;
- вживати матюки;
- висловлюватися не по темі матеріалу, який коментуєш;
- розміщувати рекламу і антирекламу (в т. ч. політичну, чорний піар);
- порушувати закони України.

Прийміть міри, оскільки тут половина коментарів або не по темі або з образами.
Відповісти
Не перебільшуйте
Відповісти
Облапошились, ваш "косяк", сплошний піар і привернення до себе уваги. Ваш Філарет - це точно ГБіст і це доведено. Це, на Вашу думку не образи? Саме Вам і немає чого заперчити, вживаючи вислови "для тих, хто в танку", "отсєбятіна". "фількина грамота". Ви будете вінчати тварин. То ви вважаєте, що вам є що сказати? От де повно жовчі. Бо на мій перший виступ ви не знайшли жодного заперечння. А "фількина грамота", хоча йіснує давно, це не означає, що він українського походження. Прочитайте відповідну літературу. У вас є ігуменя Фількина у Флорівському монастирі. Через тови нічого й не розумієте. І якщо так не хочете спілкуватися зі ммною, то чого бризгаєте своєю жовчю. У всіх перебор. краще хай буде перебор, ніж як у вас недобор. І чого ж ви не взяли Аверс для трансляції. Чого ви пхаєтесь туди, де вас ніколи не було. Однозначно вам хотілося накоїти на зло Київському патріархату, зірвати, подивитися, а що ж вони будуть робити, а потім у всі роти їх обзивати. Ви і exaboto - одне і те ж. Людина з такою жовтизною не може при бути Церкві.
Відповісти
Слова з Блатного міра))
Відповісти
Щасливої дороги в Рай.
Відповісти
Я прихожанка Канонічної Церкви. На дворі Рождество! А коментарі захлинаються від жовчі та ненависті. А де ж любов до ближнього?! Сказано:"в кожному стаді знайду свої вівці". То як
ще перед Другим Пришестям ми насмілюємось перед Господом судити один одного? Це ж гріх осуду. Не суди, і судимий не будеш! Дивилась у повторі дві трансляції. У вірних Київсько-
го Патріархату транслювалась служба Недільна. До речі, супроводжувалась достойним коментарем,дізналась багато цікавого.У нас транслювалась Рождественська служба. Але ж
Волинське телебачення не розірветься. Раніше нас транслювали по Аверсу,а упц кп по Волинському,і був спокій. То нехай так
і буде. Але хіба ми,прості християни,щось вирішуємо? Шкода,
що втручаються якісь політичні переконання! Тож давайте припинимо цю перепалку. І обнімемо один одного... І промовмо: З РОЖДЕСТВОМ!
Відповісти
Христос народився!
Славімо його!
Тема закрита
СВЯТКУЄМО!
Відповісти
Мушу сказати, що стаття відверто недобросовісна і написана або з метою запуску смаженої псевдосенсації, або з метою кинути камінь в город КП. Сенсації немає, все нормально. Щоб стаття стала адекватною, треба виправити заголовок і передостанній абзац. До речі, чому ім'я автора не зазначене?
Відповісти
Останні новини
У центральному храмі УПЦ КП на Волині Різдво відсвяткували на день раніше
11 січень, 2013, 15:48