Лучани вшанували пам’ять Чорновола

Лучани вшанували пам’ять Чорновола
Українці 24 грудня відзначатимуть 80-річчя від дня народження політика, літературного критика, засновника національно-визвольного руху шістдесятників та дисидентів, Героя України В’ячеслава Чорновола.

Захід з цієї нагоди відбувся сьогодні, 22 грудня, у Палаці культури міста Луцька, - пише Волинська правда.

На початку дійства неповторного борця за незалежність України, Героя України В’ячеслава Чорновола присутні вшанували хвилиною мовчання.

Далі ж слово взяв заступник декана історичного факультету Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Тарас Літковець. Він розповів присутнім про світоглядні принципи В’ячеслава Чорновола, його життєвий шлях та поневіряння у мордовських таборах.

«Він завжди був в авангарді. Якщо підрахувати усі професії, якими він займався протягом усього життя, то вистачило б на декілька біографій. Це і журналістська, видавнича діяльність, і підпільний самвидав. Після переслідувань важко працював фізично – був і землекопом в експедиціях, і, навіть, кочегаром. Де б він не працював, він показував значний результат. Недарма у документах КДБ Радянського Союз, які тепер оприлюднили, його називали «неугомонный», – розповів Літковець.

За словами Літковця, колись комуністи дивувалися із того, як Чорновіл, проживши таке каторжне життя, зміг так гарно виглядати у поважному віці.

«Коли я з ним зустрівся, то теж про це запитав. Він розповів, що колись у тюрмі їх двічі виводили на прогулянку у кам’яній клітці із загратованим верхом. Хтось просто дихав повітрям, а Чорновіл бігав навіть у клітці і віджимався від цементної підлоги, присідав і робив вправи. Тобто хотів максимально використати навіть цей час. Охоронці впеше бачили таку поведінку від так званого «зека», – розповів присутнім заступник декана істфаку.

До того ж, у тюрмі Чорновіл перечитав безліч літератури, познайомився з іншими дисидентами та вважав, що навіть, у тюрмі, опоновуючи історію своєї країни, він набагато вільніший, ніж багато хто на свободі.

«Чому Чоновола не сприймає влада? Бо важко ницим цього світу сприймати велетів духу, принципово чесних людей», – висловився Літковець.

Опісля ж декількох творчих номерів, виконаних у пам’ять про видатного українця, своїми спогадами про нього поділилася голова Волинського відділення Союзу українок Любов Ганейчук, яка знала Чорновола особисто. Вона з гіркотою та трепетом в голосі пригадала його похорон, а також зазначила, що, на жаль, українці змогли оцінити цю людину лише після завершення життєвого шляху.

«Це людина, яка творила історію, і стала її світочем. Будитель нації, провідник українського народу», – висловилася жінка про В’ячеслава Чорновола.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Лучани вшанували пам’ять Чорновола
22 грудень, 2017, 21:29
У «Волині» - 7 новачків
22 грудень, 2017, 21:12