У Луцьку через холодні батареї мерзнуть мешканці п’ятиповерхівки

У Луцьку через холодні батареї мерзнуть мешканці п’ятиповерхівки
Мешканці п’ятиповерхівки, що на вулиці Писаревського, 22а у Луцьку, вже 17 років воюють з комунальниками за кожен теплий градус у своїх оселях.

Зі слів мешканця останнього поверху Володимира Шеремети, температура повітря у квартирі рідко піднімається вище 14°C вище нуля. Якщо надворі люті морози, то в квартирі буває й +10, пише Під прицілом.

Чоловік показує договір, який власники квартир уклали з ДКП «Луцьктепло». Там йдеться про те, що «надавач послуг зобов’язаний забезпечити температуру повітря не нижче + 18°C, а в наріжних кімнатах +20 °C». За порушення умов підприємство повинно відшкодувати споживачам 3% від вартості послуг за теплопостачання. Проте Володимиру Шереметі від цього не тепліше.

Чоловік – колишній працівник міліції, має інвалідність, тому за нього платить держава. Відповідно, приблизно 9 гривень щомісяця повертається на рахунки в казначейство.

Власник квартири часто пише листи комунальникам, в результаті яких до нього справно ходять комісії. Візитери фіксують температуру, складають акти і йдуть геть. Таких актів у Володимира Шеремети уже цілий стос. Тільки користі – ніякої.

«Ходять, роблять, щось обіцяють. А тепліше не стає. У нас із дружиною є маленька внучка, а її не можуть привезти до нас на свята, бо змерзне. Самі постійно мусимо сидіти біля електрообігрівача», – бідкається чоловік.

Пенсіонер МВС не проти, щоб його помешкання від’єднали від централізованого теплопостачання. Каже, тоді б обладнав у квартирі індивідуальне опалення і назавжди забув, що таке холод. Про це він офіційно повідомив «Луцьктепло». Тільки урядовою Постановою передбачено, що відключати від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води можна тільки цілий будинок. А не всі власники квартир мають гроші на індивідуальне опалення.

Заступник директора Дмитро Дубняк знає про цю ситуацію. Каже: тепло до будинку постачається справно, тільки до верхніх поверхів воно не доходить. У багатоповерхівці, що зводилася на замовлення правоохоронців, не запроектували горища, тому холодно лише на п’ятому поверсі. І тому, попри урядовий документ, каже, що в подібних ситуаціях можливі винятки.

«Ну, якщо людині не забезпечать температурний графік, тоді розглядає міжвідомча комісія, є при департаменті ЖКГ. Працює міжвідомча комісія по питанню відключення. Це не то, що взагалі заборонено. Міжвідомча комісія приймає рішення. Вона може прийняти рішення про надання дозволу на відключення», – пояснює Дубняк.

Дмитро Дубняк розповідає, що серед усіх 800 багатоповерхівок проблемних у Луцьку чимало. А ще на додачу старі котельні та зношені теплотраси, на яких у місті постійно трапляються прориви. Між тим у «Луцьктеплі» сподіваються незабаром не тільки забути про проблеми із подачею тепла, а ще й отримувати прибуток.

Нагадаємо, наприкінці року градоначальник Микола Романюк разом з керівництвом ДКП «Луцьктепло» підписали угоду про підготовку кредитного фінансування між ЄБРР, Луцькою міською радою та ДКП «Луцьктепло» для реалізації Проекту модернізації інфраструктури центрального опалення міста. Вже у квітні готуються взяти кредит у розмірі 10 мільйонів євро.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.