Ковельські депутати проситимуть Верховну Раду допомогти з Турією

Ковельські депутати проситимуть Верховну Раду допомогти з Турією
Комісія Ковельської райради звернеться до голови комітету ВР з питань екологічної політики Ірини Сех щодо проблеми забруднення річки Турія.

Про це стало відомо 15 січня під час чергового засідання тимчасової контрольної комісії для виявлення причин забруднення річки Турія, повідомили у прес-службі Волинської обласної організації Всеукраїнського об’єднання «Свобода».

Комісія одноголосно підтримала пропозицію депутата Ковельської районної ради від ВО «Свобода» Юрія Мельника звернутися з листом до депутата Верховної ради України, голови комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики Ірини Сех, для отримання фахової допомоги.

У липні минулого року на ділянці річки Турія протяжністю 18 кілометрів, між селами Бахів та Тойкут Ковельського району, спостерігалась загибель великої кількості риби. Для розслідування причин трагедії була створена депутатська комісія, до складу якої було включено «свободівця» Юрія Мельника.

За час існування комісія перевірила ряд ковельських підприємств, які можуть бути потенційними забруднювачами річки Турія, а також проводилось обстеження русла річки в місцях можливого забруднення.

Під час обстеження річки місцеві рибалки розповіли депутатам про те, що дуже часто зі сторони очисних споруд Ковеля у річку йде вода білого кольору з характерним запахом та великими жирними плямами на поверхні. Подібне спостерігалося жителями села Бахів, що знаходиться нижче по течії після очисних споруд. Під підозрою опинилися Ковельський молокозавод ВАТ «Ковельмолоко» та очисні споруди ковельського водоканалу.

В ході перевірок комісія відвідала Ковельський молокозавод, де встановила, що «Ковельводоканал» бере на переробку та очищення відходи виробництва цього підприємства. Але до відходів виробництва «Комо» належить також така токсична і небезпечна речовина як сироватка. За словами керівництва молокозаводу сироватку у повному обсязі продають і жоден літр цієї небезпечної речовини не потрапляє у каналізацію.

Під час перевірки очисних споруд «Ковельводоканалу» депутати оглянули радіальні відстійники, у які потрапляють відходи з Ковельського молокозаводу. Ззовні видно було, що ці агрегати роз’їла корозія і вони потребують ремонту. За словами керівництва очисних споруд, вони не зацікавлені, щоб у систему очистки потрапляла сироватка, тому що вона згубно впливає на мікроорганізми відповідальні за очищення стоків.

Зі стану радіальних відстійників видно, що сироватка все ж таки потрапляє до очисних споруд, а ті в свою чергу, не бажаючи пошкодження своїх систем, зливають її у річку Турія. Саме так депутати пояснюють причини появи білої води з характерним запахом, та жирними плямами на поверхні води у річці.

«Крім депутатської комісії над цим питанням паралельно працювала комісія, створена при Ковельській районній державній адміністрації. За висновками цієї комісії причиною загибелі риби є аномально висока температура у липні цього літа та захаращеність русла річки. Звичайно важко погодитися з такими висновками, беручи до уваги те, що риба у річці гине на протязі останніх шести років», - розповів депутат Ковельської районної ради, керівник Ковельської районної організації ВО «Свобода» Юрій Мельник.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
"Зі стану радіальних відстійників видно, що сироватка все ж таки потрапляє до очисних споруд" - даааааа? Из какого состояния - технического? И какими методиками пользовались? Данные нарушения устанавливаются лабораторными методами, но никак не визуально. Интересно узнать, а кто-либо из членов уважаемой комиссии, хоть имеет представление, как работают и для чего предназначены, эти самые радиальные отстойники?
Відповісти
Єрємєєв покупляв дурних поліщуків за 200 гривень і труїть їх, як тарганів. Оце його "добро" з "Комо" по Турії в липні потрапило в Прип"ять і дійшло аж до озера Люб"язь. Прип"ять смерділа і кругом плавала здохла риба. Бажаю нешанованим мною землякам і надалі голосувати за паїньку Єрємєєва - може цим літом подарує Турії і Прип"яті ще яку холєру.
Відповісти
ПиСи. До недавнього часу з Прип"яті можна було просто пити воду, принаймні в районі села Люб"язь.
Відповісти
Для екоінспекції (за наявності бажання) немає проблем в тому щоб взяти пробу води і дослідити в лабораторії її склад. Виявити бактерії молока (якщо зливали у річку сироватку) буде нескладно навіть для студента-першокурсника хімфаку. А депутати замість того щоб ляпати язиком, могли б прийняти рішення про виділення коштів на незалежну експертизу і звернутися до міжнародних організацій. Принаймі тоді всі дослідження будуть обєктивними і не купленими Єремєєвими-Івахівами.
Відповісти