В Україні хочуть втричі підвищити податок на землю

В Україні хочуть втричі підвищити податок на землю
Уряд планує з 2014 року суттєво збільшити доходи місцевих бюджетів за рахунок підвищення втричі ставок плати за землю, а також ліквідації пільг для ряду галузей.

Підвищення земельного податку не торкнеться агрохолдингів, а в першу чергу вдарить по приватних землевласниках, які самостійно обробляють свої паї, відзначають експерти, пише Комерсант-Україна.

Міністерство фінансів підготувало зміни до Податкового кодексу, якими запропонувало переглянути ставки плати за землю з 1 січня 2014 року, підвищивши їх втричі.

На сьогодні ставка податку для ріллі, угідь та пасовищ становить 0,1% від нормативної грошової оцінки за 1 га, тобто більше 20 гривень при середній по Україні нормативній оцінці в 20,6 тис гривень на 1 січня 2012 року. Проте вже через рік плата може скласти мінімум 68 гривень, пише видання.

Крім того, до ділянок сільгоспугідь з багаторічними насадженнями буде застосовуватися ставка 0,09% замість 0,03%.

"За цією ж ставкою буде стягуватися податок з користувачів лісових земель, які зараз перераховують лише плату за спеціальне використання лісових ресурсів. Крім того, запропоновано підняти ставку на всі інші категорії земель з 1% до 3% від суми нормативної оцінки ділянки несільськогосподарського призначення", - йдеться у повідомленні.

Орендна плата за використання всіх земель не зможе бути менше, ніж ставка податку.

Зараз, відповідно до Податкового кодексу, ця норма поширюється тільки на сільськогосподарські землі і оренда решти земель не може бути менше трикратного розміру земельного податку. Всі ці зміни спрямовані на збільшення доходів місцевих бюджетів, говориться в матеріалах Мінфіну.

У 2012 році в них надійшло приблизно 11,7 млрд гривень земельного податку.

Одночасно Мінфін пропонує позбавити пільг зі сплати земельного податку, які повинні були діяти до 2015-2016 років: космічну, судно-, літакобудівну галузь, а також суб'єктів кінематографії.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: земля, гроші
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
В Україні хочуть втричі підвищити податок на землю
18 січень, 2013, 09:44