«Коляда з Тетяною Ціхоцькою» відсвяткувала ювілей. ФОТО

«Коляда з Тетяною Ціхоцькою» відсвяткувала ювілей. ФОТО
У Луцьку відбулося музичне різдвяне дійство «Коляда з Тетяною Ціхоцькою». Цьогоріч артисти не просто вітали волинян колядками та щедрівками зі сцени облмуздрамтеатру, а святкували десяту річницю свого творчого проекту.

У 2003 році Тетяна Ціхоцька вперше виконала зі сцени пісні свого різдвяного альбому – той виступ ліг в основу концертного шоу, і відтоді її «Коляда» стала щорічною окрасою різдвяних свят на Волині.

Знані глядачам «Добрий вечір, тобі», «По всьому світу стала новина», «Ой, сивая тая зозуленька», інші популярні колядки та щедрівки звучали в оригінальному аранжуванні, чимало творів виконувались а капела.



Разом із Тетяною Ціхоцькою колядували вокальний чоловічий квартет «Акорд» і вокалістки Оксана Штембурська, Тетяна Сорока і Юлія Шевчик.



Своєрідності пісням додавали хореографічні супроводи, які подекуди перетворювалися у самобутні танцювальні шоу. Допомагали у цьому ансамблі танцю Палацу культури Луцька «Волинянка» та «Волиняночка».



Кілька колядок прозвучали у супроводі ансамблю народних інструментів «Джерела».



Однією із музичних «родзинок» вечора став виступ лірника Андрія Ляшука, який виконав поліську колядку «Ой, там, під горою».



Затим Тетяна Ціхоцька разом із вокальною групою та у супроводі ліри виконала старовинну українську колядку «Марія славна».

Потішив публіку виступ 5-річної Даринки Деменік, яка декламувала вірш В’ячеслава Радіона «Люблю Різдво Христове». Чітко відрепетирувані інтонації у поєднанні з дитячою безпосередністю викликали у глядачів неабиякі овації.



Не обійшлася «Коляда» Ціхоцької і без традиційної різдвяної забави із перебираннями. У музичній композиції «Маланка» взяли участь і актори Волинського облмуздрмтеатру - ролі «цигана», «циганки» та «лікаря» виконали Дмитро Мельничук, Сергій Басай, Богдан Якимчук..



До слова, Маланку зіграв актор Волинського театру ляльок Леонід Тивонюк.



Ювілейна «Коляда з Ціхоцькою» зібрала аншлаг – вже за п’ять днів до концерту в касі не залишилось жодного квитка. Серед відвідувачів – більшість тих, хто прийшов на дійство не вперше. Серед глядачів і відомі волиняни.



Послухати колядки прийшов голова Волинської обласної ради Володимир Войтович разом із дружиною.

Володимир Войтович пригадав, що і сам в дитинстві дуже любив колядувати: «Колядував на всі свята, і вечорами ходив, і вранці. За колядки та щедрівки найщедріше нам дякував сільський священик. Ми старалися уже з п’ятої години ранку наввипередки бути в нього. Спочатку він давав карбованця, хто другий приходив – 50 копійок, далі – 20 копійок».
На концерті Ціхоцької голова обласної ради – вперше: «Знаю, що концерт буде на дуже високому рівні, і виконавська майстерність дуже достойна. Я давно хотів побачити Тетяну Ціхоцьку на сцені, просто мріяв».

Депутат Волинської обласної ради Володимир Навроцький на концерті Тетяни Ціхоцької не вперше, проте впевнений, що не пропустить і 11-ту «Коляду»: «Від концерту хочу отримати те, що і кожен тут у залі – великий позитив. Порівняно з тим, що робиться у нас сьогодні в державі, такі дійства – справжня розрада. Щось українське, автохтонне, національне, те, що приносить не лише задоволення, але й натхнення».

Серед прихильників таланту Ціхоцької – волинський журналіст і письменник Ігор Чуб. «Дуже добре, що в українській мові є два слова: «кохаю» і «люблю». Тетяну Ціхоцьку я люблю. Люблю цю людину уже більше десяти років. Я чую, як вона співає і плачу від щастя, що можу чути цей спів», – каже Чуб.

Луцька родина Семенчуків вже не уявляє різдвяні свята повноцінними без «Коляди з Ціхоцькою». Цього року на свята привели й свою 4-річну онучку Софійку.

Задіяні у «Коляді» артисти та виконавці – волиняни, але в різні роки гостями концерту були львівська співачка Наталка Карпа, дует «Світязь», артисти театру на ходулях «Воскресіння».

«Коляда з Тетяною Ціхоцькою» - цілісне музичне дійство, швидше це музична вистава, аніж просто концерт. Кожен номер програми нерозривно пов’язаний із попереднім та наступним, тому - за твердженням самої авторки та солістки – не просто щось відняти чи додати в сценарій, музичні складові дійства ретельно відбираються, розробляється режисура. За роки існування шоу програма виросла і складається з двох повноцінних відділень, загальна тривалість концерту повних дві години (до прикладу, концерт, у 2004-му році тривав усього годину і п’ятнадцять хвилин та йшов без антракту).

Невдовзі на офіційному сайті Тетяни Ціхоцької з’явиться розгорнутий фото звіт про концерт, ймовірно, зможемо побачити і відео версію дійства.

Як зазначив незмінний організатор, директор «Коляди з Тетяною Ціхоцькою» Дмитро Ураєв, наступна «Коляда» - вже в планах.

Після такого аншлагу в багатьох виникало запитання – чому б не зробити два концерти підряд, аби закріпити успіх? Зробити два концерти непросто навіть тому, що насправді, за останні роки різдвяних дійств тільки у драмтеатрі значно побільшало, пояснює Ураєв. У перші святкові тижні - вісім різдвяних концертів театру, концерти Волинського хору.

Різдвяне шоу Тетяни Ціхоцької цього року викликало навіть ажіотаж, люди просили будь-які місця, і готові були сидіти на приставних стільцях, каже керівник шоу.

«Сподіваюсь, ми виправдали очікування публіки, робили усе, аби була і гарна «картинка» і відмінне музичне та художнє наповнення. Мабуть, у тому і полягає основний задум авторки свята - перенести в професійну площину родинні традиції та звичаї різдвяних свят, адже наші традиції та звичаї гідні того, аби бути представленими на найвищому рівні сучасних технічних та виконавських можливостей», - сказав Дмитро Ураєв.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.