Українці переплачують за тепло через хитрощі комунальників

Українці переплачують за тепло через хитрощі комунальників
Через завищені тарифи на опалення українці щороку переплачують сотні мільйонів гривень.

Про це 21 січня в Києві заявили учасники прес-конференції, організованої Громадським комітетом захисту конституційних прав та свобод громадян, Українською Гельсінською спілкою з прав людини та Громадянською мережею ОПОРА за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

За словами експертів, тарифи на опалення розраховують із застосуванням середніх температур сторічної давнини, коли зими були холоднішими. Тому питомі нормативи споживання тепла, які комунальники закладають у розрахунки тарифу, не відповідають сучасним нормативам і стандартам енергозбереження.

Така ситуація, на думку фахівців, можлива тільки тоді, коли відносини між споживачами теплової енергії та комунальними підприємствами, які виробляють, транспортують і постачають тепло в будинки, регулюються не правом, а свавіллям посадовців.

Активісти нагадують, що законом про житлово-комунальні послуги встановлено, що зростання тарифів не повинно випереджати зростання доходів.

Експерти наголошують, що формування завищених тарифів у кожному місті відбувається за тією самою схемою: комунальники використовують застарілі нормативи витрат тепла на опалення будинків, розраховані на такі холодні зими, які були за метеоспостереженнями 1881-1960 років.

Крім того, як з’ясували фахівці, сьогодні в Україні існує два основних нормативних довідники, які містять нормативи для розрахунку тарифів. Один із них – «КТМ 204 Україна 244-94» – містить застарілі енерговитратні нормативи споживання тепла, другий – «СНиП 2.04.05-91*У» – має більш обґрунтовані тарифи за критеріями енергозбереження.

При цьому, за словами експертів, комунальники свідомо застосовують енерговитратні нормативи, що дає змогу отримувати додаткові кошти, які перекривають безгосподарні втрати, неплатежі населення й маскують кризову ситуацію в комунальному господарстві. Внаслідок цього щорічно споживачі переплачують значні суми.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Розумію, що ми повинні виконувати умови МВФ, який нам дає кредити, і підвищувати плату за енергоносії.
Однак, з доведеними нам до сплати тарифами не можна погодитися, так як в них закладено багато непродуктивних витрат та арифметичних помилок.
1). Раніше квитанції на сплату комунальних послуг ми заповнювали самі. В даний час по кожному енергоносію ми повинні телефоном передати показники так званому контролеру, який в свою чергу ці показники передає в контору, де показники заносять в комп"ютер, нараховують, виписують квитанцію, передають її контролеру, який розносить квитанції за адресами споживачів. Ви подивіться, скільки робиться непродуктивної роботи, оплата за яку нам лягла на тарифи. Якщо ми взяли курс на Європу, то давайте ж розрахунки робити по-європейськи, а не по-мавп"ячому.
2). Черкаський міськвиконком прийняв рішення про встановлення тарифів з утримання будинку для ОСББ "Хрещатик 200". Справа навіть не в тім, що посадовці перевищили повноваження і не зважаючи на ЗУ "Про ОСББ", встановили тарифи в будинку, де їх повинні затверджувати загальні збори. Справа в тім, що в розрахункакх допущені арифметичні помилки: а) в таблиці "поточной ремонт" замість 4486 грн. в підсумку з невідомих причин проставлено 7803 грн., а в таблиці "прибирання снігу" норми витрат часу на посипання доріжок протиожеледними сумішами перевищені в 1000 разів, а норми підмітання снігу - в 10 разів.
В результаті цих свідомо і несвідомо допущених помилок чиновники не тільки здирають з людей лишні кошти, а ще й з держава вигрібають бюджетні кошти у вигляді збільшених перерахувань за пільги і субсидії, які зникають безслідно.
Питання: Чи є в нашій державі орган з ціноутворення, який може предметно розібратися у тарифах?. Докази є.
Відповісти