Навіщо святкують Старий Новий рік? ПИТАННЯ ДНЯ

Навіщо святкують Старий Новий рік? ПИТАННЯ ДНЯ
Одне з найпарадоксальніших свят українців - Старий Новий рік. Ніби й причина появи його банальна – просто традиція, яка лишилася після переходу на «новий стиль» літочислення.

А святкуємо з розмахом, не менш щиро, ніж 14 днів перед цим, вітаючи один одного «зі старим новим». Щедрівники, Маланка, вертепи, посівання – не менш (якщо не більш) значущі традиції, ніж шампанське, олів’є і бій курантів.

В рамках нової рубрики «Питання дня» ВолиньPost запитав іноземців, які наразі живуть у Луцьку: «Чи розумієте ви, навіщо святкують Старий Новий рік?»

Дон Пуфалд (Канада), викладач англійської мови Волинського національного університету імені Лесі Українки, вік - 60 років:

«У нас в Канаді такого немає. Але я знаю, чому в Україні святкують так званий Старий Новий рік. Мене це не дивує. Але в Канаді святкують тільки Різдво.

Я в Україні вже сім років, тому трохи звик до місцевих свят. Але все ж не перейняв традицію проводжати старий Новий рік. Хоча частково відзначаю українські свята. Якщо людям подобається, то нехай святкують».

Террі Меттісон (місто Боулдер, штат Колорадо, США), волонтер Корпусу Миру США в Луцьку, в Україні з червня 2010 року, вік – 65 років:

«Наскільки я розумію, то Старий новий рік – це для людей такого віку як я. Жартую. Насправді, це пов’язано зі зміною календарів, яка відбувалася в Україні. А саме – переходом від Юліанського до Григоріанського календаря. В Сполучених Штатах подібних свят немає, адже ми завжди мали один календар.

Але я вважаю таке свято нормальним. Знаєте, ми з колегами, зокрема, і любимо за це Україну, бо тут так багато свят!

Я ще жодного разу не святкував Старий Новий рік, бо в 2011 поїхав якраз у цей час в Єгипет. Однак цього року маю запрошення на вечерю від друзів і дізнаюся що це таке», - казав Меттісон напередодні Старого Нового року.

Юрій Вознесенський (місто Гуково, Ростовська область, Росія), вік – 51 рік, працює в приватному секторі в Україні понад 20 років:

«Я цей день не святкую, бо не розумію його суті. Це те ж саме, що святкувати усі інші свята через 14 днів після їх настання за сучасним календарем.

Та й узагалі - я не надаю такого значення святу Нового року, яке є штучним за своєю суттю. Це ж не Різдво. Новий рік з 31 на 1 не пов’язаний ні зі зміною природних явищ, ні з певними вагомими історичними подіями, просто для літочислення. Настав, той настав.

А в Україні розтягують свята на два тижні, переносять вихідні на кілька днів, якщо свято випало на суботу-неділю, а потім жаліються, що все так погано. Треба більше працювати і менше відпочивати».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Дураки. Вот и празднуют...
Відповісти
Зніміть заради Бога. Вже всі відсвяткували.
Відповісти
Звідки зняти?
Відповісти
о боже
Відповісти
марія грегоріівна це я ну як сказати ...

Відповісти
Останні новини
Навіщо святкують Старий Новий рік? ПИТАННЯ ДНЯ
14 січень, 2012, 09:51