Патрульний мав право застосувати зброю для самозахисту, – юрист

Патрульний мав право застосувати зброю для самозахисту, – юрист
Луцький патрульний, який застосував складний ніж для самозахисту, зробив це правомірно, – каже юрист Олег Лягутко.

Про це він розповів Суспільному.Волинь.

Нагадаємо, у Луцьку патрульний поліцейський не при виконанні службових обов’язків поранив лучанина, який розпивав алкоголь у громадському місці. Усе сталося в суботу ввечері у сквері напроти 4-ї гімназії Луцька.

Як розповів старший інспектор патрульної поліції області Олександр Мартинюк, його колега гуляв із собакою, побачив правопорушення та зробив зауваження невідомим. Зі слів патрульного, між молодиками і правоохоронцем виникла сварка, яка переросла у бійку.

«На лавочці дві не відомі особи вживали алкогольні напої. Він як сумлінний поліцейський не зміг пройти повз, підійшов до цих осіб і зробив зауваження, що це заборонено законом. Запропонував їм припинити правопорушення. Оскільки громадян було більше, то це призвело до таких обставин, що Мандзюку Дмитру довелося застосувати складний ніж, який у нього був із собою. Він наніс один удар одному з тих громадян. Після цього правопорушники втекли, але Дмитро Мандзюк побачив на снігу сліди крові і зрозумів, що один із цих громадян може бути поранений. Він кинувся за ними, наздогнав їх, викликав «швидку» і почав йому надавати допомогу», – каже Мартинюк.

Сам Дмитро Мандзюк цю ситуацію не коментує, пояснюючи тим, що триває слідство.

Пораненому хлопцеві 18 років. Нині він перебуває у відділенні ургентної хірургії міської клінічної лікарні. Спілкуватися з журналістами відмовився й заборонив медикам повідомляти про стан його здоров’я.

У прокуратурі області нам повідомили, що за фактом нанесення умисних легких тілесних ушкоджень патрульним розпочато кримінальне провадження. Дмитро Мандзюк не відсторонений від виконання обов’язків.

Юрист Олег Лягутко каже, що поліцейський мав право використовувати ніж для самозахисту.

«У разі нападу групи осіб, в цьому випадку їх було двоє, застосування зброї або іншого засобу з метою охорони й оборони цілком правомірно і цілком обґрунтовано, оскільки частина 5 статті 36 ККУ передбачає можливість застосовувати навіть зброю у випадку оборони від нападу або озброєної особи, або групи осіб», – каже він.

Нагадаємо, в мережі стартував флешмоб на підтримку патрульного. На своїх сторінках волиняни пишуть дописи із хештегом #право_на_самозахист, а дехто ще й додає хештег #право_на_зауваження.

Сюжет на відео – 0:48

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 13
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
"або озброєної особи, або групи осіб",- тут ключевое слово "озброєної", а чем они были вооружены, бутылкой?
Відповісти
Молодець, що не пройшов повз, молодець, що застосував ніж для самозахисту.
Тепер, можливо, б#дло подумає, як варто реагувати на зауваження.
Відповісти
Теперь быдло подумает, разговаривать с мусорком, или сразу на перо ставить...
Відповісти
який юрист така і відповідь. скоро на майданах вони вас різати у формі почнуть!
Відповісти
яка суспільна небезпека від двох українців що випивають по 100 грам? вони зачіпали людей? гвалтували когось? навпаки в парку з собакою і ножем неадекватний робін худ - як швиденько зрозумів що накоїв і втекти не вдасться почав задіювати всі можливості щоб уникнути покарання. немає влади в місті і закону!!!
Відповісти
Вася, ці "діти" вийшли зі школи після уроків?
Навряд чи ти захотів би з ними зустрітись в темному кутку.
Відповісти
Коли вже до вас дійде, Таня, що "не можна" значить "не можна"?
Відповісти
до дехто, ти взагалі кончений на всю голову???? хабарі мусарам теж брати нельзя, але їх за це ніхто не ріже...
Відповісти
Яка може бути мова ,п'яне бидло ,яке ще лізе в драку за правду ,повинно сидіти в котузці,а патрульний молодець -респект .
Відповісти
в нас в дворі йому б той ножик в жопу вставили
Відповісти
ну да підійшов спровокував бійку, підрізав чувака розкладним(!!!!) ножом і не винуватий, нормуль!!! .... все що він мав зробити це визвати патрулю, а так то звичайна битовуха!!!! Звичайна сварка з поножовщиной!!!
Відповісти
або!!! ось ключове слово - "або групи осіб" та не зазначено, чи повинна група осіб бути озброєна, чи ні, на відміну від "озброєної особи", тобто ОДНІЄЇ особи, що має зброю.
Читати і розуміти потрібно повністю, а не виривати слова з контексту.
Відповісти
А хтось послухав потерпілих? де заключення огляду на стан алко спяніння різника? а може пес був без намордника, що 100% і поводка а потерпілий зробив зайваження за що получив перо.
Не впевнений но здаєтся цей клоун вже був героєм скандалу біля ринку.
Відповісти
Останні новини
Патрульний мав право застосувати зброю для самозахисту, – юрист
13 лютий, 2018, 12:18