Більше грошей на відрядження, ніж на корм для тварин: волонтер розкритикувала директора «Ласки»

Більше грошей на відрядження, ніж на корм для тварин: волонтер розкритикувала директора «Ласки»
Волонтер Ірина Петринюк з Громадської організації «Волинське об’єднання зоозахисту» вважає, що директор комунального підприємства «Ласка» Богдана Новарчук маніпулює цифрами, адже вона відмовляється надавати волонтерам документальні підтвердження прилаштування безпритульних тварин.

Про це йшлося під час засідання виконкому Луцькради 21 лютого.

Петринюк розповіла, що волонтери вже давно стежать за роботою комунального підприємства та мають чимало зауваг. Мовляв, працівники КП «Ласка» не отримують щеплень від сказу, хоча мають контакт із хворими тваринами.

Петринюк навела й деякі цифри з прилаштування – наприклад, у 2016 році комунальне підприємство прилаштувало 409 тварин, волонтери – 439. «Доцільність підприємства, якщо волонтери прилаштовують більше, ніж комунальне підприємство?» – спитала волонтер.

За її словами, працівники «Ласки» не мають спецодягу, а директор не часто буває на робочому місці. Мовляв, сусіди помічають, що вона переважно виходить із дому після 12 години. Окрім того, на підприємстві досі не створили умов для відвідувачів, не встановили бодай рукомийників та не облаштували туалет.

«Чому витрати на відрядження перевищують витрати на корм для тварин?» – знову спитала жінка. Вона нагадала, що статутом діяльності підприємства передбачено створення притулків для тварин. Однак на території Луцька таких немає.

«Зі слів Новарчук, Луцьк є лідером в реєстрації тварин через систему animal-id. Але в дійсності цей проект був провалений, адже animal-id не має відомостей про Луцьк», – нагадала Петринюк. Тож невідомо звідки береться цифра «425 безпритульних тварин».

Були у волонтера й інші зауваги – реєстрація тварин та зняття з реєстрації померлих тварин неврегульовані. Твердження ж про зменшення кількості звернень щодо безпритульних тварин, на думку волонтера, свідчить про те, що люди розчарувалися у діяльності КП. Замість дзвонити, люди намагаються самостійно вирішити питання.

Цифри щодо прилаштування тварин виглядають фантастично, адже директор відмовляється надати волонтерам доступ до акту передачі тварин, тобто жодним чином документально не підтверджувати, – переконує волонтер.

Директор КП Богдана Новарчук назвала претензії волонтера безпідставними. «Ми завжди раді співпрацювати», – каже вона. Мовляв, інші волонтери дійсно співпрацюють, адже КП «Ласка» рятує життя, а волонтери, які критикують, на думку Новарчук, замість цього могли б самі створювати притулки. Мовляв, декому не подобається, що КП перш за все дбає про інтереси лучан.

Дана Новарчук зізнається, що робочі поїздки до Києва виснажують і забирають багато часу, проте лише так можна здобути хоч якість кошти.

"Я була в Києві десятки разів проте за браком часу, ні разу не потрапила до Києво-Печерської лаври, яку дуже хочу відвідати. Проте графік завжди настільки насичений, що часто навіть не вистачає хвилини поїсти".

"Та це того варте, я мабуть виїздила на тисяч 20грн, поки ми отримали кошти у сумі пів. мільйона гривень на будівництво першого корпусу, який уже збудований. Зустрічі та поїздки за кордон для отримання Європейського Гранту «Соціальна реабілітація людей з обмеженими можливостями в транскордонному регіоні завдяки створенню умов та підготовці спеціалістів у галузі каністерапії», забрали чимало часу, проте тепер ми зможемо допомогти людям з особливим потребами, зробити багато добра, а також місто Луцьк здобуде популярності серед європейських країн".

КП має чимало волонтерів, які допомагають у прилаштуванні тварин, проте Дана Новарчук наголошує, що зайвих рук у такій діяльності ніколи багато не буває. Годування тварин відбувається за договорами благодійної пожертви – меценатами такої справи стала ТзОВ «Забіяка», ТОВ «Волиньморепродукти Плюс», ТзОв « Імперія якості Линник», ТОВ «Всепостач», ТзОв «Птахокомплекс Губин», ФОП Дмитрук Ю.Р. та інші, які згідно договору не бажають розголошувати свої дані.

Завдяки пошукам керівництва «Ласки» таких спонсорів та зароблених власних коштів, міський бюджет не навантажується такими питанням, як харчування тварин, у цьому році передбачено на харчування тварин лише 23 тис грн., як відмітив Браєн Фолкнер представник організації Нейчевоч, що тварини, які знаходяться у КП «Ласка» вгодовані та щасливі. За методикою WISPA, організація Нейчевоч проводила підрахунки безпритульних тварин на вулицях міста і тому дані є точними, а саме 425 тварин.

"Щодо надання документів, я пояснювала даним особам дуже багато разів, що Закон «Про захист персональних даних», не дає нам можливості розповісти адреси та телефони осіб, які взяли у нас тварин", - каже посадовець.

"Щодо зняття з реєстрації процедура існує (хоча в попередньому реченні «волонтер» стверджувала, що реєстрації нема ) людина пише заяву від руки і залишає у КП «Ласка», а працівники Ласки уже самі завозять заяви в Обчислювальний центр для зняття".

Зрештою, у виконкомі пропонували створити групу для комунікації між КП та членами виконкому, однак ця пропозиція не знайшла достатньої підтримки.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: Ласка, гроші
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Більше грошей на відрядження, ніж на корм для тварин: волонтер розкритикувала директора «Ласки»
21 лютий, 2018, 10:10