Луцькі освітяни – в трійці «тендерних хитрунів»

Луцькі освітяни – в трійці «тендерних хитрунів»
Українські освітяни, щоб уникнути юридичних складнощів тендерних процедур, часто організовують закупівлі товару та послуг вартістю 99 тисяч 999 гривень й менше, а більше 90% придбаних за такі гроші товарів – продукти харчування.

Про це повідомляють у Центрі політичного аналізу та виборчого консалтингу, посилаючись на результати моніторингу «Всеукраїнська ініціатива за чесні державні закупівлі в системі освіти».

Так, експерти семи українських організацій, які досліджували державні закупівлі у Волинській, Донецькій, Сумській, Харківський областях та АР Крим, дійшли висновку, що в питанні забезпечення шкіл та дошкільних закладів харчами виникало багато проблем.

Складність процедур здійснення державних закупівель змушує освітян свідомо шукати можливості для того, щоб не проводити тендери. Яскравим прикладом цього є тенденції при забезпеченні навчальних закладів харчами.

Для прикладу, закон зобов`язує місцеві управління освіти проводити конкурсні торги, коли очікувана вартість закупівлі дорівнює або перевищує 100 тисяч гривень. Якщо менше – торги не проводяться. Разом з тим, терміни проведення таких тендерів в середньому складають майже 70 днів. Крім того, існує безліч зовнішніх факторів, які можуть змусити чиновників управлінь освіти відмінити торги.

Така ситуація змушує освітян звертатися до юридичних прогалин законодавства, й мільйони гривень реалізовуються поза тендерними процедурами через «підпорогові» закупівлі – вартістю 99 тисяч 999 гривень й менше. Тобто чиновники встановлюють на необхідні товари та послуги очікувану вартість закупівлі у розмірі до 100 тисяч гривень, і таким чином отримують право самостійно обирати постачальників (без проведення тендерів).

Моніторинг, проведений у Волинській, Сумській, Харківській, Донецькій областях та Криму в межах проекту «Всеукраїнська ініціатива за чесні державні закупівлі в системі освіти» (фінансується Європейським Союзом), показав, що відсоток «підпорогових» закупівель коливається від 12% (Харків) до 47% (Луцьк).

У Волинській області середня сума «підпорогових» закупівель на одне управління освіти складає більше 500 тисяч гривень, на Донеччині – 456 тисяч гривень, в Харківській області – 410 тисяч гривень, в Криму – 242 тисяч гривень, на Сумщині – також близько 242 тисячі гривень.

Також експерти відзначили й іншу особливість. Більше 90% придбаних товарів вартістю від 90 до 99 тисяч 999 гривень – саме продукти харчування. Для прикладу, трійка найбільших «підпорогових» закупівель в обласних центрах: відділ освіти Сумської РДА – 99,9 тисяч гривень, управління освіти Донецької міськради – 99,43 тисячі гривень, управління освіти Луцької міськради – 94,46 тисяч гривень.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Луцькі освітяни – в трійці «тендерних хитрунів»
28 січень, 2013, 13:26