На Волині прикордонники вчаться виявляти крадені автівки

На Волині прикордонники вчаться виявляти крадені автівки
Прикордонники перевірятимуть транспортні засоби ретельніше. Зокрема – елітні машини.

Про це повідомляє «Суспільне Волині».

У пунктах пропуску тривають навчальні тренінги в рамках європейської програми «Твінінг», яка передбачає інтегровану й посилену охорону кордонів.

Сьогодні технології дозволяють викрадачам відкрити автомобіль за 6 секунд, а повністю розібрати на запчастини – за годину, – каже викладач законодавства в Школі прикордонної служби в Кошуліні Войтек Пемпко. Крадії досконало копіюють заводські стікери, а в салонах ставлять глушники, які за секунди виводять авто із GPS-контролю.

– Дуже часто крадені автомобілі в Західній Європі без жодних перешкод, які виникають тут, їздять Євросоюзом. Близько 70, а то й більше процентів розбирають і продають їх як запчастини… Найважче підробити ідентифікаційні наклейки, бо вони дуже захищені, – повідомив Войтек Пемпко.

Цей автомобіль відчинили звичайним туалетним вантухом, а цю пані змусили вийти – і за кілька секунд вона – без коліс. Такі прилади коштують від 10 до 50 тисяч євро, один джип – 100 тисяч євро. А найспритніші злодії за день можуть викрадати до десятка автомобілів. За кожен у Польщі платять 5-6 тисяч злотих, за кордоном – 8 тисяч. Такі машини женуть до Бельгії, а звідти – до Африки, – розповів начальник відділу прикордонного контролю Північного регіонального управління Володимир Беркута.

– Найбільш популярною категорією транспортних засобів, які викрадають на території ЄС, є «Тойота Ландкрузер», “BMW”, «Порш» «Ауді». Це транспортні засоби віком до 5 років. Прикордонник шукає видимі ознаки втручання в конструктивні особливості транспортного засобу , які можуть свідчити, що ним незаконно володіли, – розповів Володимир Беркута.

Уже найближчим часом українські прикордонники отримають доступ до міжнародної інформаційно-пошукової системи «ФАВІ». 2016-го українські прикордонники виявили 70 крадених авто. Тоді ж отримали доступ до бази Інтерполу. 90% викрадених авто виявлено саме через неї. І вже торік таких машин було 220.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волині прикордонники вчаться виявляти крадені автівки
02 березень, 2018, 10:58