«Аби дитина не хворіла взимку, її потрібно загартовувати влітку», - луцький педіатр

«Аби дитина не хворіла взимку, її потрібно загартовувати влітку», - луцький педіатр
Щорічно у період сильних морозів підвищується кількість захворювань, і діти страждають від того чи не найбільше. Цього року епідемія грипу також не оминула Луцьк. У школах та дошкільних закладах був введений карантин, аби запобігти поширенню інфекції. Як уникнути шансу на захворювання дитини у розпал епідемії – питання, яке задає мало не кожна матуся.

Завідувач педіатричного відділення №2 Луцької міської дитячої поліклініки Валентина Федчук розповіла, що на сьогоднішній день не існує жодного противірусного препарату, який можна застосувати до хвороби.

«Є препарати, які використовуються для лікування, а не для попередження грипу, і ці препарати використовуються тільки на стаціонарному лікування», - додала вона.

Лікар-педіатр впевнена, що для профілактики грипу існує лише одне – проведення щеплення проти хвороби.

«Щеплення проводиться найкраще в кінці жовтня – на початку листопада для того, щоб ще створився імунітет, а для цього потрібно як мінімум 30-діб. До прикладу, якщо епідемія відбудеться у грудні-січні, то дитина вже буде захищена. На сьогоднішній день у Луцьку є багато сімей, які випробували це на собі. Щеплення потрібно провести усім членам сім’ї: починаючи з 6-ти місячної дитини, і закінчуючи найстаршими родичами. Це створює у сім’ї той клімат, у якому діти не будуть хворіти», - розповіла вона.

Також, аби дитина не хворіла взимку, її потрібно загартовувати влітку.

«Дитині потрібно надати повноцінний літній відпочинок, а саме - достатньо часу проводити на вулиці, займатися водними процедурами, правильно харчуватися. Головне, робити це до того, як дитина захворіє», - наголошує Валентина Федчук, додавши, що чарівних ліків, які сучасні батьки тонами закуповують, не існує.

Цього року епідемія грипу відбувалась так: висока температура, сильна ринорея та ларингіт. Це все ускладнювалося на 5-6 день гайморитами, атитами та пневмоніями, - каже посадовець.

Лікар переконана: щоб запобігти ускладнення потрібно вчасно викликати лікаря, а не сподіватися, що все пройде саме.

«Викликати лікаря потрібно у перший день захворюваності, а не йти до аптеки та купляти багато противірусних ліків, які не лікують, а можуть ще більше підняти температуру. Тому лише лікар повинен скерувати батьків на лікування у дитини саме того симптому, що є, а не всього підряд. Я завжди кажу, що не потрібно купляти багатокомпонентні препарати, дітям ці препарати не використовуються. Тут потрібно чітке призначення препарату на кілограми ваги дитини», - говорить вона.

Валентина Федчук додає, що, коли дитина не повністю одужала, а їй просто стало трішки краще, не можна вести її до школи чи іншого закладу без огляду лікаря.

«Дитині стає краще на 4-5 день, і часто батьки просто відводять їх до навчального закладу. Така поведінка не припустима, адже саме в цій ситуації у дитини може бути ускладнення, яке важче лікувати. Це так звана друга хвиля хвороби», - каже медик.

Також лікар-педіатр попереджає усіх батьків не приймати без призначення лікаря антибіотики, адже на вірус вони не діють.

«Батьки, купляючи в аптеках антибіотики жарознижуючі або широкого застосування, і цих 5 днів, коли дитина їх приймає, це лише отруює її організм. А далі, коли лікарю потрібно лікувати дитину і через ускладнення мусово виписати сильний препарат, виникає проблема, через яку дуже важко знайти тактику лікування. А все тому, що мама вже лікувала. І до цього всього дитині потрібно вживати багато рідини, щоб виходили токсини», - додає вона.

На завершення, після хвороби потрібно пройти реабілітацію, аби підняти імунітет та протистояти надалі ускладненням, які можуть виникнути.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
«Аби дитина не хворіла взимку, її потрібно загартовувати влітку», - луцький педіатр
16 березень, 2018, 17:04
У «ПортCity» весняні знижки
16 березень, 2018, 16:23