Чи готові волинські чиновники показувати інформацію про держзакупівлі? РЕЙТИНГ

Чи готові волинські чиновники показувати інформацію про держзакупівлі? РЕЙТИНГ
Сайти органів влади Волинської області по-різному висвітлюють інформацію про держзакупівлі. При цьому найвідкритіший для такої інформації – сайт Луцької міської ради, найзакритіші – сайти райдержадміністрацій.

У рейтингу офіційних сайтів органів влади сайти Волинської області отримали загальний бал у 3,9 при 4,2 найвищих у рейтингу тендерної прозорості.

Рейтинг підготував Центр політичних студій та аналітики, пише Forbes.Україна.

За інформацією Держстату, зарубіжні компанії з січня по вересень минулого року уклали всього 0,2% від загальної кількості договорів про держзакупівлі.

Домогтися більшого ні вони, ні багато вітчизняних підприємств не можуть, бо інформацію про торги влада намагається не афішувати, а деколи просто засекречує. Про тендери добре обізнані тільки «обрані» компанії.

Експерти Центру політичних студій та аналітики проаналізували тендерну відкритість регіональних і місцевих органів влади. І склали рейтинг, який відображає готовність чиновників оприлюднювати інформацію про держзакупівлі на сайтах держструктур.

Автори рейтингу проаналізували сайти регіональної влади чотирьох рівнів - обласних державних адміністрацій, мерій обласних центрів, міст обласного підпорядкування та районних адміністрацій.

Найповнішу інформацію публікують мерії обласних центрів. Їх середній бал - 4,7 (з десяти можливих). Лідер - Одеса (8 балів), найбільш закриті - мерії Сімферополя, Хмельницького та Дніпропетровська (перші дві - 1 бал, остання - 2 бали).

Луцьк отримав у цьому рейтингу 7 балів, що є одним з найвищих в Україні.

Середній бал тендерної прозорості сайтів мерій міст обласного підпорядкування - 2,9 балів. Міста Волинської області при цьому набрали 3,3 бала.

Серед облдержадміністрацій передовики - сайти Київської та Луганської ОДА (8 і 7 балів). Аутсайдери - сайти Львівської (0 балів), Дніпропетровської, Черкаської та Тернопільської ОДА (по 1 балу).

Сайт Волинської облдержадміністрації набрав 4 бали, а от наприклад Рівненської – 6.

А найнижчу тендерну відкритість демонструють сайти районних держадміністрацій - всього 1,8 бала.

Показник сайтів РДА Волині - 1,3 бала, і він є одним з найнижчих.

Близько третини сайтів РДА України не мають навіть спеціального розділу або він не містить ніякої актуальної інформації.

Замість цього сайти переповнені застарілими нормативними актами в цій сфері. Ще одна принципова деталь: на жодному з усіх проаналізованих сайтів немає навіть гіперпосилання на порядок оскарження учасниками торгів рішень замовника в інтернеті.

Довідка:

Підсумковий рейтинг області складається з оцінок сайту обласної держадміністрації, мерії обласного центру, сайтів міст обласного підпорядкування і районних держадміністрацій. Оцінка проводилася в грудні 2012 - січні 2013 року.

Профільний закон про здійснення держзакупівель вимагає від органів влади розміщення на своїх сайтах річних закупівельних планів. Тендерна відкритість кожної групи сайтів оцінювалася за 10-бальною шкалою.

В оцінці враховувалася наявність на сайті:
1. спеціального розділу про держзакупівлі;
2. річних закупівельних планів;
3. оголошень про проведення закупівель;
4. оголошень про результати закупівель;
5. документації конкурсних торгів;
6. протоколів розкриття конкурсних пропозицій або звіту про результати торгів;
7. складу комітету з конкурсних торгів;
8. опису процедури оскарження рішень замовника (або гіперпосилання на відповідну інформацію);
9. тексту закону про держзакупівлі (або посилання на нього).
За відповідність кожному з критеріїв учасники рейтингу отримували по одному балу, і тільки за наявність закупівельних планів - 2. Наявність документів оцінювалося не по всіх тендерам, а за розміщення документів хоча б по одній закупівлю.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: гроші
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Намічається великий скандал по держзакупівлям в луцький міській раді по скандальності може претендувати на скандал року. Журналісти будьте в очікувані.
Відповісти
Знов Гребенюка за картоплю будуть шпетити? :)
Відповісти