Експерт пояснив, чому «укропівська» влада Луцька гальмує децентралізацію освіти

Експерт пояснив, чому «укропівська» влада Луцька гальмує децентралізацію освіти
У Луцьку через півроку після ухвалення відповідних нормативних актів не рушила з місця справа децентралізації освіти, яка б зменшила вплив політиків на діяльність закладів цієї галузі та підвищила ефективність їхньої роботи.

Про це йшлося 29 березня під час круглого столу, який організувала громадського організація «Центр Розвитку Урядування».

Експерт ЦРУ Сергій Григоренко 29 березня під час круглого столу розповів, що в вересні минулого року Верховна рада України прийняла новий закон України «Про освіту», який передбачає низку серйозних, концептуальних змін в освітянській галузі, зокрема впроваджує збільшення академічної, організаційної, фінансової і кадрової автономії закладів дошкільної та шкільної освіти; ліквідацію жорсткої радянської моделі управління освітою; вводить нову, істотно іншу, взаємодію між закладами освіти та органами місцевого самоврядування.

«По суті тепер заклади освіти стають автономними одиницями, які самостійно організовують навчальний процес, здійснюють закупівлі і ремонти, ведуть бухгалтерський облік та приймають на роботу педагогічних працівників. Цей Закон можна порівняти з децентралізацією місцевого самоврядування в Україні. Адже не секрет, що освітяни завжди були під серйозним адміністративним, фінансовим, кадровим контролем з боку влади, в якої час від часу виникали спокуси використовувати педагогів для участі у виборах на свою користь», - пояснив фахівець.

«На жаль, Луцьк досі, через більш як півроку прийняття Закону України «Про освіту», ніяк не долучився до новацій в освітній галузі. Ні міська рада, ні управління освіти навіть не провели публічних обговорень з цього приводу і жодним чином не озвучили своє бачення щодо реформи освіти в місті. Що ми зараз маємо? Зараз освітяни і шкільні і дошкільні повністю залежать від управлінь освіти», - додав він.

Наприклад, каже Сергій Григоренко, заклади освіти не можуть прийняти педагогічного працівника на роботу без погодження від чиновників.

«Вони не можуть провести будь-яку закупівлю або ремонт, адже усе потрібно узгоджувати з управлінням освіти. Також, навчальні заклади не мають права змінювати програми навчань», - зауважив експерт.

«Вочевидь нинішня укропівська влада з прицілом на найближчі вибори міського голови і депутатів бажає і далі тримати освітян під жорстким адміністративним контролем і використовувати їх у виборчому процесі на свою користь. Не може так бути зараз, в обласному центрі на Заході України, в місті, яке пишається своїми традиціями, щоб освіта була в жорсткому кулаку міської ради», - підсумував Сергій Григоренко.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
у "децу" панусі Грінєвічь? Вам потрібні вівці і барани з полонини?
Відповісти
Пане експерте! Не обманюйте людей! Мене прийняли на роботу без погоджень з Управлінням освіти, рішенням директора школи.І, таких випадків - десятки. Наведіть хоч один конкретний факт.
Відповісти
Останні новини
Експерт пояснив, чому «укропівська» влада Луцька гальмує децентралізацію освіти
29 березень, 2018, 20:24