Земельна епопея: чого добиваються пікетом у селі під Луцьком

Земельна епопея: чого добиваються пікетом у селі під Луцьком
У селі Баківці поблизу Луцька протягом двох днів частина селян спільно із учасниками АТО пікетували державне підприємство. Люди кажуть – ДП використовує понад 1, 4 тис га землі, яка мала б належати селянам. Натомість на підприємстві розповідають, що підпорядковуються державі, тож якщо буде вказівка на державному рівні, готові «поділитися» землею.

Акція тривала 4-5 квітня.

Перед входом до державного підприємства «Дослідне господарство «Перемога» зібралися близько двох десятків людей, чимало із яких у військовій формі. Поблизу розбили намет із прапором, люди повсідалися на імпровізованих стільчиках. Разом з атовцями близько десятка мешканців села Баківці на чолі з сільським головою пікетують підприємство.



Люди кажуть, що прийшли на мітинг, аби розповісти про ситуацію, що склалася із державними землями. Селяни певні, що угіддя, якими користується державне підприємство «Дослідне господарство «Перемога», мали бути роздержавленими, а мешканці мали отримати паї. Тому люди хочуть, аби державний акт на користування землею скасували і вчергове позиваються до суду.

Баківцівський сільський голова Руслана Пастерук каже - у суді хочуть довести, що підприємство користується землею на підставі незаконних документів. Державне підприємство не розпаювало землі, але розпоряджається ними. Натомість люди, які працювали у колгоспі, хочуть отримати земельні паї. З проханням виділити ділянки неодноразово зверталися й учасники АТО, однак у селі вільних земель немає.

«У публічній карті всі землі, які знаходяться за межами села, не мають власника, там все світиться зеленим, вільна земля. Атовці взяли цю карту і звернулися до Баківцівської сільради, щоб ми надали ділянки», - пригадує голова сільради. Однак їм змушені були відмовляти, бо село не має земель запасу, тож виділяти ділянки просто нема звідки – землі за селом обробляє ДП «Дослідне господарство «Перемога». Але враховуючи те, що довкола в селах Лаврів, Радомишль та інших землі розпайовані, селяни з Баківців теж хочуть отримати паї. Землі буде досить, тому у селі не проти поділитися й з учасниками АТО.


Селяни досі без паїв: історія тягнется багато років

Земельна епопея у Баківцях закрутилася давно. Люди розповідають, що вперше бажання отримати паї вони озвучували ще у 2004 році, однак їх ніхто не дослухався. Тому в 2016 одна із селянок пішла до суду з вимогою скасувати державний акт на право користування земельною ділянкою для «Перемоги». Сільрада виступила у суді третьою особою без самостійних вимог, однак підтримує селян.

За словами сільського голови, аби з’ясувати справу, витребували статути підприємства, та, звісно, сам державний акт. Однак його оригіналу не знайшли навіть в Держгеокадастрі та надали лише копію. Виникли зауваги й до інших документів.

«Державний акт видавався за рішенням Луцької районної ради 22 березня 1994 – видати державний акт насінницькому радгоспу «Перемога», є люди які підтвердять, що на той момент так підприємство називалося. Видається через 3 дні, 25 березня, державний акт, в якому написано: «Видати державний акт дослідному підприємству «Перемога», яке створюється 1 липня 1994 року. В нас постало питання - як могли 25 березня видати акт на господарство, якого не існувало? Тобто воно не було зареєстровано юридично», - розповідає Пастерук. Однак в судах на документи уваги не звернули і позов не задовольнили. Та третя інстанція повернула справу на повторний розгляд і наразі тривають судові засідання.

«Ми сподіваємося на справедливий, чесний суд, який розгляне всі ці документи», - каже очільниця сільради.

Є у селян зауваги і до господарювання на землях. Люди вважають, що на державній землі заробляє приватне підприємства СППГ «Олімп-Агро», директором якого нібито є племінник директора ДП Олега Яворського. Мовляв, техніки на «Перемозі» немає, її орендують в «Олімп- Агро», тож «голого» прибутку для самої «Перемоги» лишаються копійки. Є претензія й до того, що село отримує мало коштів від земель. Минулоріч до бюджету села ДП сплатило лише трохи більше 300 тис грн. податку у той час, як аналогічної площі приватне підприємство «Лище» - понад 4 мільйони.

«Люди хочуть отримати землю у власність. Ми прийшли заявити свій протест і проти його господарювання, бо ні село, ні люди нічого не отримують… Громада не проти, якщо держава через кадастр розпорядиться землями і частину передасть людям, частину атовцям», - каже Пастерук. Протест організували так, аби не блокувати господарство. Люди кажуть, що не мають наміру блокувати діяльність, однак хочуть, аби їх позицію почули. Окрім того, з підприємства є кілька виїздів, тож техніка може безперешкодно працювати.

Люди кажуть, що з боку керівника підприємства немає розуміння. За словами Пастерук, вона вже давно пропонувала, аби директор влаштував їй зустріч з Академією аграрних наук, аби її там вислухали щодо передачі принаймні частини землі. Натомість, на думку людей, ситуація складається таким чином, бо вони «посягають на добре налагоджений бізнес».

Баківці також розповідають, що у селі був державний дитсадок. Натомість держпідприємство зовсім про нього не дбало, тому село залишилося без дошкільного навчального закладу. А коли на «Перемозі» дізналися про протест, то взагалі перекрили воду для села.

Однак ініціаторами акції виступили учасники АТО. Чоловіки протягом кількох років не отримали землі, попри те, що державних земель- чимало. Бійці звернулися до сільської ради із повідомленням 4 квітня, тож у Баківцівській сільраді провели позачергову сесію, де й вирішили підтримати мирний протест.

Атовець Микола Орєхоський до війни жив у селі Баківці. Він каже, що разом із побратимами прийшов перш за все відстоювати інтереси людей. Мовляв, коли добровольці йшли на Схід, то точно не воювати за гектари. Однак кожен громадянин має право отримати 2 га сільськогосподарської землі, тож після повернення зі Сходу він написав заяву на отримання ділянки. Проте зі сільради отримав відповідь, що вільної землі немає. Тоді чоловік пішов у Держгеокадастр у Волинській області.

«Кажуть, є державна земля, тільки у них немає акта. Коли я почав вникати, чому і як немає, я це все дізнався, що це дослідне господарство, та як воно було створене», - розповів боєць.

Чоловік розповідає, що атовцям майже ніде не видають землі - у Луцьку її просто немає, у селах, де є, пріоритет мають місцеві учасники АТО. Тому дізнавшись про ситуацію із судом та конфлікт через державні землі, атовці долучилися до місцевих мешканців. Акцію ж організували, аби про цю проблему дізналося більше людей.

«Ми приєдналися до людей, жителі села нічого не мають. По окрузі багато сіл – люди отримали свої паї. А тут люди – так само як ми, без землі, тому ми й згрупувалися, жителі села і атовці. Ми воювали за цих людей, вони допомагали нам на фронті з перших днів, держава дала нам тільки зброю. Ми хочемо щоб люди мали землю», - каже чоловік.

За словами атовців, акцію організували для привернення уваги суспільства та для того, аби їх почула влада. Адже нині у суді триває розгляд справи, тож люди переживають, аби її не «спустили на гальма». Через таку ситуацію із державними землями селяни досі не мають паїв, а невеликі суми до бюджету не дозволяють ні будувати, ні приводити до належного стану дороги. Орєховський каже, що цікавився ситуацією у Луцькому районі – тут села отримують величезний прибуток від землі, а баківці отримують «копійки». До слова, у перший день протесту до людей приїжджали правоохоронці, очільник Державної служби у справах ветеранів в області Андрій Омельчук та перший заступник голови Луцької РДА Володимир Боярчук, які порадили людям відстоювати свої інтереси.

Тому атовці скооперувалися разом із людьми біля в’їзду на підприємство, облаштували намет та таким чином нагадували про свої вимоги. Протестувальники залишилися заночувати, а поблизу постійно чергували правоохоронці. Натомість кажуть, що хочуть лише, аби їх почули і суд був справедливим. Відтак, у передвеликодній час замість того, аби готуватися до свят, атовці розбили табір перед в’їздом до «Перемоги», а місцеві прийшли їх підтримати та навіть підгодувати.

Підприємець каже, що він «за землю», але «проти розвалу»

Директор ДП «Перемога» Олег Яворський розказувати про підприємство почав ледь не від часу його створення. Мовляв, він застав тут розруху, відсутність техніки та заблоковані рахунки. Тож у 2004 році не він, а його «друзі» створили фірму СГПП «Олміп-Агро», яка, за словами, чоловіка «надавала допомогу» «Перемозі» - обробляла землю, сіяла, неодноразово позичала гроші тощо. Яворський каже, що вкладав навіть свої кошти у відновлення підприємства.

За словами директора, конфліктів із мітингарями не було. Про їхні вимоги він знає та запевняє: аж ніяк не проти, аби люди отримали землю, тільки не знає, до чого тут він.

«У них бажання є бажання отримати паї. Я не заперечую, аби атовці і люди нашого господарства отримали паї, наші працівники теж не всі мають… Я за те, щоб атовці на території області мали землю всі. Але земля є в кожній сільській раді, звідки пішли, є землі запасу. Наприклад, в Радомишлянській сільській раді точно я знаю, що є», -розпочав директор держпідприємства. Мовляв, всі підприємства повинні були б виділити частку землі і це було б по-чесному.

«Я не те, щоб проти, я за. Але я не маю таких повноважень – я маленький чиновник, керівник підприємства. Якщо буде домовленість на державному рівні, я, як керівник, даю погодження, наприклад, на виділення 400 га землі», - розповідає Явроський. Тоді погодження мають дати й інші інстанції аж до Президії Академії наук, а тоді через Кабмін можливе виділення землі. Тож, якщо буде «воля зверху», питань не буде. Мовляв, звернення до академії наук може ініціювати і сільрада.

«Не треба накаляти обстановку – є ще ж держава на то. Це не я вирішую, роздати чи не роздати. Є держава. В них не стояло питання виділити землю. В них питання - розвалити підприємство, щоб такого не було», - розповідає посадовець. Мовляв, підприємство створили давним-давно на базі колгоспу, а його в 2000-них призначили директором і він працює. Водночас за словами чоловіка, працівникам неприємно дивитися на протестувальників під стінами підприємства, яке вони «піднімали». Він розповів, що на підприємстві нині працює понад 30 людей з усієї Волині, бо «місцеві не завжди хочуть працювати».

«Я наймаю техніку в «Олімпі» і в інших фірмах, працюють люди «Перемоги», - каже Яворський. За його словами, оренда техніки обходиться у кілька разів дешевше, ніж на ринку загалом, а грошей не вистачає навіть на її відновлення. Тож дають її ледь не задарма. Техніка підприємства «Перемога» куплена ще за Радянського союзу і непридатна до використання.

«Цього року ми купили для «Перемоги» сівалку і новий трактор, на цей рік плануємо комбайн за кілька мільйонів і робимо навіс», - каже директор ДП. Він запевняє, що, аби обновити техніку, треба кілька років, тоді й перестануть орендувати в інших підприємств. Виробляють також зернові та насіння. Однак нині - засилля насіння з заходу, тому підприємству важко конкурувати.

Щодо того, що людей запитують, чому вони ходять на підприємство директор каже, що це не "прохідний двір" – тут є засоби виробництва, техніка тощо. Якщо ж людина йде в бухгалтерію, то «питань нема».

Вишка, за словами директора, качає питну воду і є власністю підприємства. Мовляв, він немає нічого проти, якщо село бере воду. Але нині є поломка, бо вода з вежі дуже швидко сходить. Тому підозрюють, що є прориви на мережі в селі. Яворський каже, що воду перекрили, та, як тільки вирішать проблему, її відновлять – підприємство теж без води. Садочок, про який теж розповідають у селі, списали ще до його приходу, бо він був аварійним і побудований з порушеннями.

«Мене заставили його розібрати. Я не хотів цього робити – ми його просто тракторами розтягнули, він впав. Якщо є потреба в садкові чи школі, в нас є 2-поверхова контора. Ми готові надати», - запевнив директор.

***

Зрештою, ближче до вечора мітингарі, як і попереджали завчасу, таки зібрали намет і роз’їхалися, а місцеві мешканці поволі пошкандибали додому. Однак на цьому вони, кажуть, не зупиняться: будуть відстоювати «свою правду» у судах. Атовці ж обіцяють і далі приходити та підтримувати їх під час засідань.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Особисто знаю ситуацію, влада повністю покриває керівництво Державного підприємства, О Яворський надзвичайно багата людина, віла в Іспанії, квартири в Польші
Відповісти
модератор, чому видаляєш коментарі, які не порушують правила??????
Відповісти
Останні новини
Земельна епопея: чого добиваються пікетом у селі під Луцьком
06 квітень, 2018, 21:27