Чорний день Чорнобиля: у Луцьку вшанували пам'ять жертв аварії на АЕС. ФОТО

Чорний день Чорнобиля: у Луцьку вшанували пам'ять жертв аварії на АЕС. ФОТО
У Луцьку на Меморіалі Вічної Слави біля пам’ятника жертвам Чорнобильської катастрофи відслужили громадську панахиду. Тут вшанували пам'ять жертв Чорнобильської катастрофи та учасників ліквідації наслідків аварії на АЕС.

Панахида відбулася 26 квітня.

У час, коли земля буяла цвітом, 32 роки тому сталася Чорнобильська трагедія, яка сколихнула весь світ. Вибух на ЧАЕС забрав життя перших пожежників, які врятували всю Європу. Тисячі родин втратили житло і батьківську землю.

У Луцьку нині десятки людей прийшли на Меморіал, аби вшанувати ліквідаторів аварії та її наслідків. Чимало із них принесли яскраві весняні квіти, а маленькі дітки тримали жовті та блакитні кульки. Поруч вишикувалася почесна варта із військового ліцею, біля пам’ятника палахкотіли свічки.

Після короткого вступного слова Владика Луцький та Волинський Михаїл відслужив богослужіння в пам'ять тих, хто став частинкою історії у час тих подій. Опісля він окропив пам’ятник та звернувся до присутніх. Він зауважив, який це дисонанс – жахлива трагедія у такий яскравий весняний день.

«Земля, яка закликає до життя, все цвіте, надихає жити тут же вкривається чорною стрічкою. Земля, на якій ми бачимо росте все те, що Бог благословив появитися – їсти не можна, будинок, я якому ти жив - тобі кажуть там жити не можна. Де раніше вільно гуляв по лісі – ходити не можна, гриби збирати не можна.. в цьому прикладі ми бачимо, наскільки людський розум є геніальний і безумний одночасно», - зауважив Владика.

Він наголосив, що трагедія - це наслідки, які пожинатимемо ще дуже довго, а причиною стала відсутність любові до людей.

«Але що таке Чорнобиль? Безвідповідальність. Елементарна відповідальність на робочому місці і високому посту, безвідповідальність після трагедії», - додав Михаїл. Адже навіть після вибуху ніхто не повідомляв про небезпеку – всі йшли святкувати першотравень та раділи весні.

Владика нагадав, що чорнобильці - герої, які своїм життям жертвували заради порятунку інших. Це трагедія свідомості, та про Чорнобильську трагедію треба говорити, аби не допустити такого у майбутньому. Він закликав усіх подумати, що кожен може зробити на своєму місці для безпеки інших людей.

Опісля присутні поклали до пам’ятного знаку квіти. Голова Волинської облдержадміністрації Олександр Савченко та голова облради Ігор Палиця, очільник волинських поліцейських Петро Шпига, виконувач обов’язків луцького мера Григорій Пустовіт, а також десятки інших людей несли і несли квіти, аби вшанувати ліквідаторів. Опісля дітки випустили в небо свої жовті та сині кульки.

Найдовше біля пам’ятного знаку залишилися лучани, які брали участь в ліквідації та добре пам’ятають день трагедії. Григорій Заяць розповів, що у той час працював міліціонером, та 26 квітня 1986 року саме патрулював луцький парк. Аж раптом випав жовтий дощ. Та тоді ще ніхто не знав, що сталося.

«То потім вияснилося, що то атомна вибухнула. Почало тиск на голову давати, то головні болі були», - пригадав чоловік. Нині він і досі чує відголоски Чорнобильської трагедії

«Радіація велика була, тепер здоров’я немає. Все воно вийшло після того Чорнобиля», - зітхнув чоловік. Тепер він кожного року приходить сюди, аби вшанувати подеглих ліквідаторів.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Чорний день Чорнобиля: у Луцьку вшанували пам'ять жертв аварії на АЕС. ФОТО
26 квітень, 2018, 13:14