Чиї інтереси ви захищаєте? - атовці до волинського прокурора

Чиї інтереси ви захищаєте? - атовці до волинського прокурора
У Луцьку понад два десятки атовців прийшли до прокурора Волинської області Максима Киричука, аби з’ясувати позицію прокуратури у справі, пов’язаній із землями державного підприємства «Дослідне господарство «Перемога» у селі Баківці. Учасники війни вважають, що прокуратура займає дещо упереджену позицію. За результатами зустрічі атовці написали дві заяви – щодо перевірки, на їхню думку, фактів фальсифікації, та щодо припинення представництва прокуратури у суді.

Візит відбувся 27 квітня.

Атовець Микола Орєховский розповів, що основна мета візиту – з’ясувавати, чому прокуратура відстоює не права простих селян і учасників війни, а нібито підтримує позицію директора, якого вони називають «олігархом». За словами чоловіка, землі держпідприємства обробляє фірма, засновником якої є дочка директора ДП.

Все почалося із того, що атовці почали звертатися у різні сільради задля отримання земельних ділянок, однак їм говорили, що землі немає. Під час візиту до Держгеокадастру у Волинській області карта показала «зелене», тобто державні землі, біля села Баківці. Однак цю землю не можуть отримати навіть селяни, бо вона в користуванні «Перемоги». Люди вважають, що підприємство користується ними на підставі сфальсифікованих документів, тому подали до суду щодо скасування Державного акту.

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ ПРО СИТУАЦІЮ В БАКІВЦЯХ ТУТ

Нині атовці прийшли спитати, чию сторону підтримує прокурор та чи готова прокуратура «відмовитися» від представництва у справі.

Очільник Державної служби у справах ветеранів на Волині Андрій Омельчук зауважив, що до нього звернулися учасники бойових дій.

«Я розумію позицію хлопців… Прокуратура по цих землях і сільради займає дуже дивну позицію. Це видно і на судовому процесі… де прокуратура захищає на їхню думку інтереси підприємства, а фактично йде бізнес на державних землях», - зауважив посадовець. За його словами, немає реагування з боку прокуратури на фальсифікації, а натомість є тиск на сільраду, яка дала чіткі зобов’язання перед учасників бойових дій.

Атовці зайшли до прокуратури, де з ними спочатку поспілкувався начальник управління представництва захисту інтересів громадян та держави в суді Олександр Мосійчук. Він вислухав чоловіків, які вважають, що «Перемога» має ознаки фіктивності та запитували, чому прокуратура представляє інтерес державного підприємства, що заборонено законом. Натомість Мосійчук зауважив, що заборонене представництво лише державних компаній, а ознаки фіктивності може підтвердити лише Державна фіскальна служба. Натомість прокуратура відстоює виключно державні інтереси.

Посадовець додав, що якби суд вважав, що прокуратура не має мати представництва в суді, то не допустив би представників до участі. Мовляв, є позов, є суд – незалежна інстанція, яка і вирішить, хто правий у суперечці. Такі відповіді не задовольнили учасників АТО, тож вони зажадали поспілкуватися із Киричуком. Після того, як прокурор прийшов на зустріч, атовці зауважили, що вважають позицію прокуратури однобічною, а також наголосили, що вважають, що низка документів сфальсифіковані. Йдеться і про те, що підприємство сплачує замало податків.

«Ми проведемо досудове розслідування і встановимо, чи є ці факти, підтверджуються чи не підтверджуються», - зауважив прокурор. Тому він запропонував подати письмове звернення.

«Ми відстоюємо позицію держави, ви вважаєте, що Державний акт не законний, підроблений. Напишіть про це, про кримінально-карне діяння, ми дослідимо», - додав він. Мовляв, треба спочатку дослідити доказ та документи, аби щось стверджувати. Тому потрібне письмове звернення, після якого протягом кількох тижнів проведуть досудове розслідування, аби вже оперувати якимись результатами.

Атовці вважають, що треба провести перевірку підприємства. Прокурор знову ж таки зауважив, що має бути звернення. На питання, чи усунеться прокуратура від судового розгляду, він також запропонував викласти це у письмовій формі.

«Напишіть другу заяву, що ви вважаєте, що ми безпідставно вступили в справу, напишуть заяву, ми розглянемо – нема проблем», - додав Киричук. Він запевнив, що є процедура і поняття правової підстави, тому треба її дотриматися. Натомість наразі до прокуратури письмових заяв чи звернень від атовців не надходило.

Зрештою, атовці пристали на пропозицію викласти обставини письмово та пішли писати заяви. В одній із них вони звертаються до обласного прокурора Максима Киричука з проханням відреагувати на низку порушень, виявлених у ході судового засідання – це за їхніми словами, фальсифіковані документи, недостатню сплату підприємством податків тощо. Друга заява стосується призупинки представництва прокуратури у цивільному позові, який наразі розглядають у Луцькому міськрайонному суді.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.