Туристична Мекка замість божевільні: перспективи Олицького замку

Туристична Мекка замість божевільні: перспективи Олицького замку
Аби перетворити замок Радзивіллів в Олиці на туристичну Мекку, потрібні мільйонні інвестиції.

Про це повідомляє ZIK.

Замок в Олиці – єдиний із маєтків князівської родини Радзивіллів, що досі зберігся в Україні. У 16-му столітті магнати збудували його водночас як резиденцію та фортецю з 4-ма бастіонами. Сьогодні там психіатрична лікарня.

«У частині бастіону були бійниці і сторожові вікна для того, щоб оборонятися. Замок був оточений ровом з водою», – розповідає інженер-будівельник Оксана Стрільчук.

У часи Другої світової замок майже зруйнували. У п’ятдесятих – радянська влада облаштувала тут божевільню. Будівлю почали відновлювати.

«Якби не наша психіатрична лікарня з таким 60-річним стажем перебування в цій будівлі, я не думаю, що замок Радзивіллів зберігся б у такому стані», – переконує головний лікар психлікарні Марія Любашева.

Нині у лікарні 200 пацієнтів, яким заборонено покидати приміщення. Проте таке сусідство не зупиняє потоку туристів. Крім українців сюди їдуть поляки та литовці.

Тож місцеві краєзнавці просять посадовців перенести божевільню з історичної будівлі. Мовляв, тут треба робити туристичний центр, а не лікувальний.

«Персонал цієї лікарні і самих хворих потрібно розмістити в інших місцях. Я доволі реалістично бачу відновлення цього закладу, аби там був духовно-мистецько-культурний центр», – каже краєзнавець Сергій Годлевський.

10 років тому про переселення пацієнтів і чотирьох сотень працівників лікарні заговорили на державному рівні. Про це розповів Ігор Ващенюк, керівник обласного управління охорони здоров’я. Та грошей не знайшли, розпочалась криза, і справа затихла.

«Про це питання забули, хоча, напевно, це був би ідеальний варіант, але, знову-таки, треба дивитися на реальні фінансові можливості бюджету. Мабуть, так воно і буде, тому що замок повинен радувати, як історична пам’ятка, а хворі – перебувати в цивілізованих умовах», – переконаний начальник управління охорони здоров’я Волинської ОДА Ігор Ващенюк.

Щоби зробити олицьку фортецю волинською Меккою для туристів, кажуть урядники, потрібні мільйонні інвестиції. Поки що замок тримається завдяки фінансам МОЗу й ентузіазму самих працівників божевільні.



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Туристична Мекка замість божевільні: перспективи Олицького замку
01 травень, 2018, 21:13