Найкраще для дітей: Савченко побував у волинському інклюзивному центрі

Найкраще для дітей: Савченко побував у волинському інклюзивному центрі
У рамках робочої поїздки до Володимир-Волинського району голова Волинської ОДА Олександр Савченко побував у міському інклюзивно-ресурсному центрі. Нині тут планують створення спеціального дитмайданчика та стикнулися із проблемою при пошуку обладнання. Голова ОДА пообіцяв «зайнятися» цим питанням.

Візит відбувся 3 травня.

Попри те, що центр працює у місті понад два місяці, нині його відвідують вже 40 діток, які потребують особливого догляду. У закладі працюють із малюками від 2 років. Приймають сюди дітей до 18-ти. Центр створили на базі колишнього міського управління освіти. Хоча приміщень вистачає, наразі не всі вони обладнані належним чином.

Нині тут працює 2 кабінети, ще є потреба у кабінетах для дефектолога, психолога, логопеда, ресурсну кімнату. У подальшому тут планують займатися й соціалізацією діток – вчити їх жити у суспільстві, готувати їжу тощо.

«Нам вистачає того приміщення, яке нам дали, але треба облаштувати ресурсну кімнату, кабінети... конференц-залу», - каже керівник установи Олена Токарєва.

Вона розповідає, що ідея створити такий заклад зародилася через запит від батьків. Після того, як його озвучили, владі вдалося реалізувати проект. Саме коли Марина Порошенко на Волині підписувала меморандум з головою ОДА, у Володимирі-Волинському створювали інклюзивно-ресурсний центр.

Кошти у його створення вклало місто, тож наразі тут приймають тільки міських дітей. Є запит від батьків із сусідніх громад, однак нинішньої потужності центру не вистачає. Відтак, докласти зусилля до його створення мають і в області.

«Цих діток не так багато, але вони є і з ними треба працювати… Ми підтримуємо, даємо соціалізацію, ми їх любимо, ми з ними граємося», - каже жінка. Нині у центрі працюють 8 фахівців, які їздять на різноманітні навчання, а потім вже тут, на Волині, передають отримані знання іншим педагогам.

У центрі намагаються створити найліпші умови для дітей. Місцевий мешканець Віктор Миронов приводить сюди свого внука Данила. За словами чоловіка, хлопчику тут однозначно подобається.

«Дитина усміхається, і для мене це - головне. Дуже добре, що такі заклади відкриваються… З такими дітьми важко дуже, треба постійно біля них перебувати, а тут можна приходити будь-коли… Тут постійно двері відчинені, фахівці по можливості надають допомогу, розкажуть, як краще виконувати вправи», - розповів чоловік. І хоч центр вони відвідують недавно, умовами вони задоволені та сподіваються на подальший розвиток закладу.

За словами Токарєвої, у планах – створення спеціального дитмайданчика, де малеча могла б кататися на візочках. Однак, є труднощі, адже важко знайти спеціальне обладнання.

Голова ОДА Олександр Савченко зауважив, що із цією проблемою треба працювати.

«Я взагалі задоволений всім тим, що допомагає людям. Цей центр конкретно допомагає батькам та їхнім діткам, яким у чомусь не допомогла природа. Але це все можна виправити», - каже посадовець. За його словами, часом навіть батьки не достатньо добре розуміють, як поводитися із такими дітьми, тож це ще одне завдання центр- навчати їх, як давати дітям увагу і ласку. Мовляв, тут в очах працівників він побачив щирість і любов до малечі.

«Проблема, як ви чули, із пошуком спеціального обладнання. Те, що може бути використано для звичайних діток для цих світлих дітей не підходить, а його вишукати в Україні важко. Це я вже чую другий раз цю проблему. Будемо займатися - чи яким чином організувати поставки, чи може Міністерство освіти чи допоможуть спеціальні фонди», - сказав посадовець.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Найкраще для дітей: Савченко побував у волинському інклюзивному центрі
03 травень, 2018, 22:57