«Спродукували ще більше сміття», - експерт про листівки Луцькради

«Спродукували ще більше сміття», - експерт про листівки Луцькради
Експерт ГО «Центр Розвитку Урядування» Тарас Яковлев вважає, що листівками про роздільний збір сміття влада Луцька не вирішила питання, а навпаки, спродукувала ще більше відходів.

Про це він розповів 10 травня під час круглого столу.

Мова йшла про листівки, в яких лучан інформували про потребу розділяти відходи на сухі та вологі у зв’язку із ухваленням змін до Закону «Про відходи», які передбачають заборону вивозити на полігони непосортоване сміття.

«Результат успішності цієї справи – сортування сміття – якщо говорити дуже грубо, залежить від результатів діяльності двох суб’єктів господарювання. Перше це люди, підприємства та організації, які це сміття продукують, та влада, яка несе зобов’язання по збору, сортування та утилізації сміття. Що треба від людей? Щоб вони на своєму рівні забезпечували ті умови, які пропонує їм влада. Можливо, початок правильний із поділу сміття на дві фракції – вологу та суху. Це перший крок, він не такий, як у Європі, але з цього можна починати», - сказав Яковлев.

На його думку, все, що стосується інфраструктури, облаштування територій для вивезення сміття та створення умов для захоронення тих відходів, які не переробляються, є компетенцією влади.

«Що зробила влада? Загрузила людей, розкинувши листівки по всьому Луцьку, тим самим спродукувала ще більше сміття, і розказали людям, що треба зробити. Влада повинна була б забезпечити місце, куди нормально, цивілізовано можна сміття викинути і віддати цю фракцію – суху і мокру», - додав експерт.

«За три тижні цього не зробиш. Це треба як мінімум рік, - прогнозує Яковлев. Він повідомив, що місто не готове до сортування, оскільки близько півтора площадок зі збору сміття треба облаштувати додатковими контейнерами, а поки що жодного не встановили. До того ж потрібен додатковий транспорт, а сортувальна лінія, яку закупили, ще не готова до експлуатації. - Дуже прикро мені це констатувати, але це чергова теза Ігоря Поліщука, що запрацює сортувальна з 1 червня, – це його чергова брехня, молодого, юного, але такого, який зарекомендував себе як людину, яка дуже часто обманює і перекручує факти».

Він додав, що під тиском громадськості рішення стає реальністю до кінця року, але точно не до 1 червня.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
«Спродукували ще більше сміття», - експерт про листівки Луцькради
10 травень, 2018, 16:09