У центрі Луцька об'єднали сотні вишитих рушників. ФОТО

У центрі Луцька об'єднали сотні вишитих рушників. ФОТО
У рамках фестивалю «Вишиті обереги єднання» на Театральному майдані Луцька з’єднали в єдиний сотні вишитих рушників.

Дійство влаштували 13 травня.

На головній площі міста зібралися сотні людей у вишиванках та із вишитими рушниками на будь-який смак: тут і старовинні ткані полотняні рушники, і розкішно вишиті бісером , і яскраві рушники і з квітковими мотивами. Лучанка Марія Ковальчук прийшла у сорочці, яку вишила її мама ще в 1928 році, тож жінка вважає її оберегом. Рушникові ж, який принесла лучанка, понад 40 років – його вона вишивала власноруч до весілля свого сина.

«Якийсь такий сум, як ідеш по цій площі. Пам’ятаю, як був Майдан – ми тут цілу зиму стояли, а зараз не все справдилося, на що ми надіялися. А отакий захід підіймає нам дух, об’єднує людей, дає надію… Така радість на душі - людей побачила, вони настрій підняли... Біда в нас на Сході, але своєю підтримкою, таким настроєм, виходами і організацією, думаю, передаємо і нашим солдатам на Сході, щоб у них була сила і мужність, і вони вернулися живими додому», - додала жінка.

Опісля розпочалася «офіційна» частина свята. Очільниця управління культури міськради Тетяна Гнатів зауважила, що найважливіше для матері - бачити своїх дітей щасливими. Тож вона побажала усім миру, добра та злагоди. Заступник голови Волиньради Олександр Пирожик додав, що приємно, що в Україні та на Волині зокрема, відбувається переоцінка цінностей.

«Вже третій рік ми бачимо, що є гарне українське свято, заради когось, заради дітей - День матері», - сказав посадовець. Мовляв, з українською піснею на вустах та рушниками-оберегами, вони виховують справжніх українців. Пирожик додав, що хотів би, аби всі сьогодні згадали також про матерів, чиї діти віддали життя на Майдані та війні на Сході, а також тих, хто нині тримає кулаки за своїх дітей, які зараз на фронті.

Продюсер Віталій Іваницький подякував всім, хто нині прийшов із вишитим рушником, аби продемонструвати, що ми разом - українці. Адже акція відбувається у багатьох українських містах.

«Я щиро дякую Господу Богу, що впродовж 9-ти років ми у місті Луцьку своїми вишитими оберегами – українськими рушниками, єднаємо свої серця. Єднаємося заради того, щоб сказати, що в Україні, незалежно від віросповідання, політичних вподобань, вікових категорій, у місті Луцьку маємо можливість творити це, аби продовжувати традиції українського народу», - сказав Іваницький. Опісля він висловив сподівання, що вже незабаром прийде той час, коли до подібних акцій зможуть знову долучатися українці Криму та Донбасу. Також продюсер зауважив, що гостя нинішньго фестивалю – народна артистка України Ліля Сандулеса, також приїхала зі своїм чернівецьким рушником. Тож вона вітала лучан, зичила їм щастя, миру та здоров’я.

Опісля лучани поєднали свої вишивані обереги, своривши єдиний рушник єднання, а студенти Волинського колежду Національного університету харчових технологій влаштували флешмоб. Вони з рушників виклали заклик "Шануймо маму!".

Далі розважати лучан та гостей міста взялася Сандулеса - вже з перших нот слухачі впізнали її пісні та почали плескати. Незважаючи на невеликі технічні несправності, чимало людей чекали на виступ знаної артистки та навіть підспівували її пісням.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
чому б п. Іваницькому не робити це "єднання" на сході... підтримую "бабу Нюру" 100%... і влада навіть яка-не-яка є... підташнює потроху від цього наіграного... 19 травня день вишиванки...може, ще сорочки-вишиванки іваницьке додумається... люду-одні учасники- обласні колективи, а ті, кому він дав заробити викликають "сум"...тобто сором...один одного хвалять-лепечуть щось абияк... і підтримують же його- не відмовиш-така ж "патріотична" акція... А в Луганськ-Донецьк слабо? подивіться, людонькиии!!! це ж діти, закликані під список (великий орХанізатор "закликав"), а не анонсовані МАМИ, щось там "єднали"...і сміх, і гріх... і сходить з рук усе це луцькому бендеру... до чого це та ще й у День Матері... ? влада дасть відповідь? а якщо дозволяє, то чрому сама не присутня - і то від початку до кінця... сандулесів накликав... навіть не в живу піла... ну, кОшмар- нічого не сказати
Відповісти
Останні новини
У центрі Луцька об'єднали сотні вишитих рушників. ФОТО
13 травень, 2018, 18:08