Особливості довготермінового зберігання зерна кукурудзи*

Особливості довготермінового зберігання зерна кукурудзи*
Щоб найбільш вигідно продати зерно, інколи його потрібно зберігати аж до наступного року.

Якщо ви не будете дотримуватися правил зберігання, то можете зіпсувати весь урожай. У кращому випадку його доведеться продавати раніше, ніж ви дочекаєтеся найбільш вигідних умов. Адже навіть найкращі агрегати для очистки зерна від Оліс не зможуть зробити його більш якісним, якщо воно вже покрилося пліснявою. Ми розкажемо, як запобігти цьому.

Підготуйте зернові бункери

Першим кроком для отримання високоякісного зерна є перевірка сховищ. Ретельно вичистіть їх. Видаліть залишки старого урожаю, в яких можуть знаходитися комахи. Якщо в кінці минулого року зерно було заражене шкідниками, обкуріть бункер або обробіть його іншими способами для знищення комах.

Зберігайте якісне зерно

Стан кукурудзи під час збирання урожаю буде визначати, наскільки добре воно збережеться. Якщо ви думаєте про довготривале зберігання, то найкраще використовувати цілу, якісну кукурудзу. Все інше потрібно використати якомога швидше.

Висушіть зерно

Для довготривалого зберігання вам доведеться видалити з кукурудзи зайву вологу. Якщо зерно повинно знаходитися в бункері протягом року, в ньому повинно лишатися не більше 13% води. Саме при цьому рівні вологи припиняється розвиток плісняви.

Потурбуйтеся про аерацію

Без якісного провітрювання зерно в глибині бункеру буде псуватися швидше за решту. Аерація сприяє видаленню зайвої вологи і знищенню шкідників.

Контролюйте температуру

Рекомендації щодо точної температури зберігання кукурудзи залежать від регіону та сезону. У північних регіонах взимку можна опустити температуру до 0°С і навіть нижче. У південних регіонах досить підтримувати температуру до 4°С. При ній варто зберігати зерно також навесні і влітку.

Комахи і цвіль починають активно розвиватися при температурі від 21 до 32°С. Життєдіяльність комах буде сповільнюватися при температурі 10°С і нижче.

Регулярно перевіряйте зерно

Бажано перевіряти своє зерно щотижня протягом літа. Впевніться у відсутності по стороннього запаху, плісняви, шкідників. Волога на поверхні зерна – типова ознака проблем. В такому випадку проведіть аерацію. Уражене зерно потрібно видалити. Якщо псування не вдалося попередити, доведеться продавати усю партію якомога швидше. Тому профілактика – це найкращий засіб захисту кукурудзи. Якщо ви не перевіряєте бункер кожен тиждень, то не можете своєчасно вжити необхідні заходи.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: кукурудза
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Особливості довготермінового зберігання зерна кукурудзи*
21 травень, 2016, 14:16