Волинські лісівники побували на Буковині

Волинські лісівники побували на Буковині
Директори державних лісогосподарських підприємств та керівники профільних структурних підрозділів Волинського ОУЛМГ відвідали Буковину. Очолив делегацію начальник ВОУЛМГ Олександр Кватирко.

Про це повідомили у прес-службі ВОУЛМГ.

«Ліси Чернівецької області займають площу майже 260 тис. гектарів, що становить близько 30% від загальної території регіону. На одного чернівчанина в середньому припадає 0,3 гектара насаджень. Ліси області виконують переважно екологічні функції, а саме: водоохоронні, захисні, санітарно-гігієнічні, оздоровчі, рекреаційні. Лісівники Буковини працюють не лише над основним лісогосподарськими завданнями, а й досить успішно розвивають лісовий гірський туризм», – коротко охарактеризував ситуацію начальник Чернівецького ОУЛМГ Віктор Сахнюк.

Маршрут робочого візиту пролягав територією ДП «Сокирянське ЛГ», де учасники семінару оглянули лісовий розсадник, контору лісгоспу, відвідали Ломачинецьке лісництво. У Валя-Кузьмінському лісництві ДП «Чернівецьке ЛГ» мали можливість побачити ділянки природного поновлення після проведення рівномірно-поступових рубок головного користування.

Ознайомилися також з особливостями роботи Глибоцького лісопункту, що є структурним підрозділом Чернівецького держлісгоспу. Побачили, як відбувається ведення мисливського господарства у Мигівському лісництві ДП «Берегометське ЛМГ», та оглянули кілька туристично-рекреаційних об’єктів Берегометського та Путильського держлісгоспів. Волинських лісівників радо зустрічали вихованці Селятинського учнівського лісництва, яким опікується Селятинське лісництво високогірного Путильського району.

В рамках візиту учасники семінару дізналися, що на 50% ліси Чернівецької області представлені хвойними насадженнями, переважно ялиновими та ялицевими, 48% становлять листяні породи – дуб, бук, ясен, клен, граб, берест, липа та інші, приблизно 2% – м’яколистяні породи: тополя, верба, осика, вільха тощо.

Фактично розмір розрахункової лісосіки – це лише третина від тієї маси деревини, що приростає за рік. Так, щорічно на одному гектарі покритої лісом площі приростає 4,3 куб. м деревини, а вирубують лише 1,4 куб. м. Це дає можливість створити запас природного ресурсу для рівномірного використання у перспективі.

Після проведених рубок головного користування зруби поступають під лісовідновлення. Щорічно такі площі становлять понад 2000 гектарів. Майже кожний другий гектар лісу в лісовому фонді рукотворний, тобто створюється руками працівників лісового господарства. Решта відновлення лісу здійснюється за рахунок правильного проведення рубок, які забезпечують збереження природного материнського підросту.

Держлісгоспи обласного управління вирощують щорічно 4-5 мільйонів сіянців та саджанців основних лісоутворюючих та супутніх порід дерев.

З цією метою на лісогосподарських підприємствах обласного управління лісового господарства функціонує 51 лісовий розсадник загальною площею 84 га, в тому числі 2 базисних розсадники площею 22 та 24 га.

Крім традиційного вирощування основних лісоутворюючих та супутніх порід дерев, держлісгоспи Чернівеччини останніми роками взяли напрямок на вирощування в лісорозсадниках порід-інтродуцентів, зокрема модрини європейської. Дерева цієї породи вирізняються хорошим приростом, стійкістю до вітрів, менше пошкоджуються шкідниками та хворобами, мають гарну текстуру, а деревина використовується у меблевій промисловості, у виробництві столярних виробів тощо.

Державні лісогосподарські підприємства Чернівецького облуправління щорічно забезпечують вирощування посадкового матеріалу як для власних потреб, так і для реалізації іншим господарствам.

Неабияким попитом користуються саджанці декоративних порід, вирощуванням яких займаються держлісгоспи області. Зокрема на розсаднику ДП «Сокирянське ЛГ» ростуть саджанці туї колоноподібної, пірамідальної, кулястої та інших форм, кілька видів ялівцю, листяних та чагарникових порід.

Щодо лісопереробки, то у 2017 році деревообробними підрозділами підприємств ЧОУЛМГ перероблено 114,5 тис. куб. м деревини.

Як це відбувається, учасники семінару побачили на прикладі Глибоцького лісопункту ДП «Чернівецьке ЛГ», що заснований і працює із 1946 року.

На лісопункті площею 2 га розміщена пожежна водойма, склад готової продукції, дві сушильні та одна пропарювальна камери, є котельня і бокси.

Тут працює 65 людей, за рік переробляється 6,5-7 тис. куб. м круглого лісу. При цьому середня зарплата працівників становить більше 11 тис. грн. Діє преміальна система виплат.

Загалом виробляється товарної продукції понад 1,5 млн куб. м, 95% якої реалізовується на внутрішньому ринку.

Окремим видом діяльності буковинських лісівників є туризм. І хоча самі буковинці зізнаються, що ця справа для них поки не рентабельна, проте досить розвинена. За 3 роки – період, відколи лісівники посилено стали працювати над покращенням туристичного потенціалу регіону – у лісах Буковини створено чимало рекреаційно-туристичних зон, які не лише дають додаткові надходження, а й виконують соціальну функцію.

«Ми чимало почерпнули. Особливо гарні враження лишив візит на базисний розсадник, цікавим є досвід Буковини у проведенні поступово-вибіркових рубок, розвитку мисливства та туризму. Звісно, не все можна адаптувати в умовах Волині. Проте є напрямки, які цілком реально запровадити нашими підприємствами. І головне, в чому ми вкотре переконалися: щоб навчитися чогось нового, не обов’язково їхати за кордон. Кожен регіон України по-своєму унікальний. Як і унікальні та цікаві напрямки і шляхи ведення лісового та мисливського господарства. Добре, що ми маємо можливість бачити це», – зазначив Олександр Кватирко.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ото вже попили...
Відповісти