Храм та вівтар в Дублянах на фото 1915 року

Храм та вівтар в Дублянах на фото 1915 року
В Австрійському державному архіві містяться унікальні фотографії, які можуть пролити світло на історію багатьох населених пунктів Великої Волині.

Дуже часто військові фотографи в роки Першої світової війни окрім військ, укріплень, зброї та техніки фотографували волинські міста та села, їх мешканців і що особливо цінно пам'ятки архітектури.

По таких кадрах можна по крупицях відтворити вигляд не одного храму, архітектурної споруди чи навіть цілої вулиці. Більшість фото в архіві в Відні мають підписи, проте не завжди точні, дуже часто зустрічаються помилки та похибки.

Рік тому, мені вдалось знайти дві цікаві, на мій погляд, фото храму та вівтаря. Світлини були підписані як населений пункт Люблями, не знайшовши такого відповідника на мапі Волині, прийшлось відкласти фото до кращих часів.

Проте, знову переглядаючи фото в папці, загадка не давала спокою, а храм здавався таким, що його десь колись бачила. Інтриги додавало фото вівтаря, яке є дуже рідкісним для світлин того періоду, бо зображень вівтарів столітньої давнини з Волині вкрай мало.

Фото заставило знову розпочати пошуки з початку. Як виявилось, в папці австрійських фото воно знаходилось між світлинами сіл Рогізне Демидівського району Рівненської області та Кисилин Локачинського району Волинської області.

При перегляді сучасних фото храмів Демидівського району, натрапила на світлину храму Святого Миколая в селі Дубляни Демидівського району, це був той самий храм. Колись в дитинстві я бачила його, проїжджаючи повз, потім там не бувала.

З історії храму відомо, що зведений він був в 1849 році, по проекту, який був затверджений в 1838 році. З 1855 до 1867 року богослужіння в храмі не велись через пошкодження, яке з’явилось внаслідок помилки будівництва. Можливо ремонт відкладали через відсутність коштів. В 1867 році була проведена реконструкція храму та відновлені богослужіння. В цей час з’являється кам’яна огорожа.

Приємно, що церква збереглась до наших часів, наскільки вона змінилась зовні та її вівтар за сто років нехай це оцінять прихожани храму, які є читачами Інформаційного агентства ВолиньPost.

Фотографії храму датуються 9 жовтня 1915 року.

Текст: Тетяна Яцечко-Блаженко

Фото - Österreichisches Staatsarchiv

Церква Святого Миколая в Дублянах, 1915 р.
Церква Святого Миколая в Дублянах, 1915 р.
Вівтар в церкві Святого Миколая в Дублянах, 1915 р.
Вівтар в церкві Святого Миколая в Дублянах, 1915 р.
Помилковий підпис на фото «Любляни» замість «Дубляни».
Помилковий підпис на фото «Любляни» замість «Дубляни».
Сучасний вигляд церкви Святого Миколая в Дублянах.
Сучасний вигляд церкви Святого Миколая в Дублянах.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Хороша знахідка.
Відповісти
Останні новини
Храм та вівтар в Дублянах на фото 1915 року
24 травень, 2018, 17:14