Волинь: відкрили пам'ятну дошку вчителю, який врятував дітей

Волинь: відкрили пам'ятну дошку вчителю, який врятував дітей
У селищі Іваничі відкрили пам'ятну дошку на домі вчителя Юрія Лелюкова, який у 1984 році врятував учнів від гранати, закривши її собою.

Урочисте відкриття відбулось під час візиту лідера Соціалістичної партії України Іллі Киви на Волинь у понеділок, 28 травня, - пише інтернет-видання Волинь24.

Нагадаємо, волинянин Юрій Лелюков будучи вчителем місцевої школи у 1984 році врятував від смерті 26 дітей. На уроці він показував принцип дії ручної гранати. Виявилось, вона була бойовою. Вчитель накрив своїм тілом гранату і нікому не дав загинути у класі.

На відкриття меморіальної дошки на будинку Лелюкова прийшло чимало людей. Серед них - учениця, яка врятувалась того дня Жанна Алімова.

"Я добре пам'ятаю, як це було. Ми писали контрольну. Якраз Юрій Миколайович показував гранату. Раптом ми почули клацання. А він паніки не підняв. Взагалі ніяк не показав страху. Просто підійшов у куток біля вікна і все... " - зі сльозами на очах пригадує той день жінка.

Для місцевих жителів Юрій Лелюков справжній Герой. У школі, де це трапилось, відкрили музей імені Лелюкова, а учні щороку на лінійці вшановують його пам'ять і пишуть на уроках листи "Як би я подякував Юрію Лелюкову".

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А наперсточник Діма Глазунов мав йому дати героя України. Збирав підписи, просив. Чи дав? На якій стадії ця нагорода?
Відповісти
Процедура
Подання про присвоєння звання Герой України Президенту України можуть вносити: обласні, Київська та Севастопольська міські державні адміністрації; Комісія державних нагород та геральдики при Президентові України.

Висунення кандидатури до присвоєння звання Герой України здійснюється гласно за місцем роботи особи, яку представляють до нагородження, у трудових колективах підприємств, установ, організацій незалежно від типу та форми власності.

Клопотання про присвоєння звання Герой України порушується перед відповідним органом чи організацією вищого рівня.

Клопотання про присвоєння звання Герой України, які порушуються органами місцевого самоврядування, подаються Президентові України через Раду міністрів Автономної Республіки Крим, відповідні обласні, Київську та Севастопольську міські державні адміністрації.

Виходячи з Положення ініціатором можуть бути як трудовий колектив, так органи місцевого самоврядування.

Але всетаки ініціатива повинна вийти з трудового колективу - зі школи де працював ДІЙСНО ГЕРОЙ Ураїни, який ціною свого життя спас 26 дітей в класі, вже не говорячи про тих яких в цей час проводили під вікнами класу.
Відповісти
Останні новини
Волинь: відкрили пам'ятну дошку вчителю, який врятував дітей
29 травень, 2018, 03:49