На Меморіалі кипить робота

На Меморіалі кипить робота
Реконструкція Меморіального комплексу «Вічна слава» у Луцьку відбуватиметься у три етапи – перший з них, який уже розпочався, має завершитися до 9 травня.

Про це розповів начальник міського управління архітектури та містобудування Юрій Казмірук, пишуть Волинські новини.

Нагадаємо, на цей етап робіт з міського та обласного бюджетів виділено 4 мільйони гривень.

Минулого тижня розпочався процес демонтажу плит. Трактористи спеціальними ковшами підважували плити та складали їх на кузови вантажівок. Автомобілі відвозили матеріали на територію підприємства «Луцькспецкомунтранс».

Як розповів Казмірук, на першому етапі має завершитися благоустрій території Меморіалу від центрального входу з боку проспекту Перемоги до стели та навколо неї.

Зі слів посадовця, окрім демонтажу плит, проводитиметься підготовка основи під майбутні фігурні елементи мощення.

«Також треба закласти футляри для кабелів освітлення. Передбачається заміна бордюрів, поребриків і обрамлення квітників. Інженерні мережі закладаються вже, щоб потім до них не повертатися», – зауважив Казмірук.

Наразі не відомо, чим замінять залізобетонні плити. Це може бути декоративне каміння чи керамограніт. «Зрозуміло, що ті плити, які зараз демонтуються, повторно використовуватися не будуть. Наше завдання – зберегти автентичність цієї споруди, дух того місця», – каже Казмірук.

Щодо другого етапу, то передбачається проведення ремонтних і реставраційних робіт стели.

«Дуже складна ця робота, вимагає професіоналізму, навиків, якісної техніки. Треба укріпити основу цієї стели. Бо не тільки плитка відпадає, а й основа руйнується», – зазначив архітектор.

На завершальній стадії на всій території парку, де зніматимуть залізобетонні плити, проведуть мощення фігурними елементами. Також планується додаткове озеленення меморіалу.

Обіцяють також встановити певні елементи освітлення і, можливо, обладнають нову систему озвучення, адже попередня – застаріла.

«Вся конкретика буде відома після затвердження проекту», – додав посадовець.

Якщо вартість робіт на першому етапі відома, то повна вартість реконструкції, за словами Казмірука, стане відомою після затвердження проекту реставрації.

Як розповів міський архітектор, поставлено чітке доручення – якісні матеріли.

«Була пропозиція зробити мощення із природного каменю, але її відхилили: дорого, та й полірований граніт – травмонебезпечний. Зупинилися на фігурних елементах мощення – простіше кажучи, штучна плитка», – зазначив посадовець.

Сьогодні, за його словами, існують технології, які дають змогу зробити матеріал, що витримує декілька десятків циклів замерзань і розмерзань, із декоративним верхнім шаром.
«Та плитка, яка на Театральному майдані, треба чесно зізнатися, вона виконана не зовсім якісно. Нам же дали чітке завдання: не просто відібрати якісний матеріал для мощення, а й запропонувати його кольорове рішення з урахуванням духу місця», – пояснив Казмірук.

Так, у планах зробити гранітні поребрики та бордюри. В оформленні мощення використовуватимуть максимум дві барви. «Це не дух Театрального майдану, тут він повинен бути строгий та офіційний», – стверджує архітектор.

Також головний архітектор міста розповів, що за час експлуатації парку стали непридатними основні конструкції стели.

«Ті косметичні ремонти, які проводилися, проблему не вирішували. Тому займемося ремонтно-реставраційними роботами», – стверджує Казмірук.

Водночас він зауважив, що дощі та сніг руйнують зовнішній та внутрішній шари стели. Каже, матеріал розшаровується, починає розсипатися і деформуватися.

«Чим довше триватиме зволікання з ремонтними роботами, тим дорожче воно обійдеться і фінансово, і в часі», – переконує він.

На його думку, існує необхідність у вирішенні питання по вертикальному облаштуванню території.

«Тобто певним чином опади з’єднати з каналізацією. Ще є питання освітлення і підсвітки основних елементів, дендрології і озеленення, і питання озвучення дійств, які там проводяться», – розповів архітектор.












Довідка

Меморіал у Луцьку – пам’ятка історії та культури державного значення.

За словами політолога Тараса Літковця, його відкрили 29 жовтня 1977 року.

«Загальна площа території, на якій він розташований – 7,5 гектара. Автори проекту – художник Воронський та архітектор Гредзілов. Висота центрального обеліска – 40 метрів», – повідомив він.

Як стверджує Літковець, раніше на місці «Меморіалу» було польське кладовище. Проте з 1939 там уже нікого не хоронили, а у 1977 почали усе реконструювати.

На території меморіалу розташована братська могила воїнів Великої Вітчизняної війни, де захороненні приблизно 1800 солдатів, які загинули під час визволення Луцька.

Також там – стіна скорботи, пам’ятний знак волинянам-солдатам останнього призову ІІ Світової війни, волинянам, які загинули при виконанні інтернаціонального обов'язку, жертвам депортації українців з етнічних земель у Польщі, ліквідаторам аварії на ЧАЕС та постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи та інші.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Знаєте. як у " добрі радянські часи "- на дворі десятиградусний мороз, а ми заливаємо бетон та кладемо плитку.
Що ж " зелене світло" для відкатів включено.
Дивна все-таки держава Україна.У лікарнях не вистачає медичного обладнання для живих, а ми думаємо про минулу славу вже не існуючої держави...
Відповісти