Переваги й недоліки геотермальної енергетики*

Переваги й недоліки геотермальної енергетики*
Геотермальна енергія суттєво відрізняється від інших відновлювальних джерел енергії, таких як сонячні промені й вітер. На відміну від геліосистеми, яка базується на використанні променів зірки, геотермальна енергія добувається з глибин планети.

Конкретніше – електростанції використовують пар, що підіймається з підземних резервуарів з гарячою водою. Зазвичай вони знаходяться на глибині кількох кілометрів, але через високий тиск вода підіймається на поверхню. У такої енергетики є і позитивні, і негативні сторони.

Переваги

Головні позитивні фактори:
• Відновлюваність. Геотермальна енергія існуватиме доти, доки не охолоне наша планета. Підземні резервуари є природними сховищами гарячої води. На відміну від покладів нафти, газу, вугілля, ці резервуари постійно заповнюються водою.
• Екологічність. Вплив геотермальної енергетики на навколишнє середовище мінімальний. Існує певне забруднення, але воно дуже незначне в порівнянні з використанням викопного палива.
• Надійність. На відміну від сонячної та вітрової енергії, геотермальна є доволі передбачуваною. Потужність електростанцій можна визначити з високим ступенем точності. Не потрібно турбуватися по хмарний день чи відсутність вітру. Гаряча вода надходить з-під землі цілодобово.
• Технологія швидко вдосконалюється. Постійно з’являються нові рішення, що дозволяють використовувати підземну гарячу воду й пару більш раціонально. Це стосується й інших відновлюваних джерел енергії. Саме таке сучасне обладнання представлене в інтернет-магазині 220volt.

Недоліки

Негативні особливості геотермальної енергії:
• Обмежена зональність. На планеті існує доволі мало місць, де гаряча вода виходить з-під землі в достатній для будівництва електростанцій кількості. Найчастіше ці місця знаходяться далеко від населених пунктів.
• Шкода для екології. Хоча геотермальна енергетика є «зеленою», певний негативний вплив на природу все ж присутній. При переробці гарячої води виділяється певна кількість парникових газів.
• Землетруси. Буріння глибоких свердловин і викачування води з підземних резервуарів потенційно може призвести до тектонічних зсувів. В основному вони не є небезпечними через віддаленість термальних електростанцій від населених пунктів. Але зовсім ігнорувати цю небезпеку не можна.
• Високі початкові затрати. Буріння свердловини на глибину кілька кілометрів, будівництво електростанції, прокладання інфраструктури для передачі енергіх вимагає значних коштів.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Переваги й недоліки геотермальної енергетики*
29 березень, 2016, 16:14