Кількість депутатів Луцькради можна скоротити вдвічі, – Олександр Пиза

Кількість депутатів Луцькради можна скоротити вдвічі, – Олександр Пиза
Депутат Луцької міської ради, керівник обласного осередку «Фронту Змін» Олександр Пиза (на фото) вважає, що депутатство мало б бути головною роботою обранців, тоді місцеве самоврядування стало б сильнішим, а робота обранців – ефективнішою.

Про це Пиза говорив 26 лютого під час звіту членів фракції «Фронту Змін» у Луцькій міськраді про свою діяльність у минулому році.

За його словами, торік члени його фракції оголосили 123 депутатських звернень, запитів – 39, вели активну роботу з виборцями.

«На жаль, не всі питання життєдіяльності міста належать до компетенції депутатів, мера. Багато чого залежить від Кабінету міністрів, Президента і Верховної Ради. Тому й виникає багато політичних питань. Вони принципові, необхідні. Тому наша фракція часто є ініціатором таких питань. Це і мовний закон, і звільнення Юлії Тимошенко, і свобода слова», – каже Пиза.

На його думку, кількість депутатів Луцької міської ради може бути удвічі меншою. До слова, міськрада складається з 50 депутатів.

«Кількість депутатів має бути удвічі меншою. Це має бути професійна робота. Це має бути головне місце роботи, основна зайнятість депутата і відповідальність. Це мають бути фахові люди, які не тільки хочуть, щоб їх показали по телебаченню, а які мають робити конкретні справи для міста», – вважає Олександр Пиза.

Депутат Павло Данильчук каже: дуже часто активна позиція депутата оцінюється негативно керівництвом міста або деякими колегами по депутатському корпусу.

«Є такі, які хочуть просто швидше відсидіти сесію. А депутат з кожним роком має ставати все професійнішим. Бо він мусить добре розбиратися у тих питаннях, за які він голосує. А у нас, на жаль, по-іншому буває. І взагалі наша система місцевого самоврядування у жалюгідному стані. Бо вона дуже залежна від центральної системи виконавчої влади», – нарікає Данильчук.

Саме тому, продовжує Олександр Пиза, цьогоріч фронтозмінівці через своїх колег у Верховній Раді ініціюватимуть зміни до законодавства про місцеве самоврядування.

«Це важливо для того, щоб рівень і значимість депутатів місцевих рад дійшов до того, щоб ми самі вирішували, що треба робити. От, скажімо, бюджетування викликає багато питань. Думаю, цьогоріч ми будемо піднімати питання стосовного прозорого бюджетування, яке здійснюватиметься заздалегідь та буде зрозумілим і відкритим механізмом. Щоб нас не ставили в грудні перед фактом, що треба приймати бюджет», – зазначив Олександр Пиза.

До слова, нині у фракції «Фронту Змін» – п’ять депутатів: Олександр Пиза, Богдан Шиба, Роман Романюк, Павло Данильчук і Олександр Плісецький.

Восени 2012-го фракція втратила Миколу Дендіберіна, який на виборах агітував за Ігоря Палицю, що не співпало із політичною позицією «Фронту Змін».

Раніше, навесні 2011-го, фракцію залишив Віталій Кварцяний, який у той час ще був головним тренером ФК «Волинь». Депутат не порозумівся з тодішнім очільником обласного осередку «Фронту Змін», першим заступником луцького мера Святославом Кравчуком у питанні довгострокової оренди стадіону «Авангард».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 7
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
пиза як завжди піариться і робить із себе найсвітлішого, найдобрішого і найчеснішого!але жида, як то кажуть, тільки могила випрямить
Відповісти
Які депутати - такий і звіт. Немає ім про що говорити. Робоцяги: ні Пиза, ні Данильчук пальцем не поворухнули для громади. В Романа Романюка одна мета- грошей на сесіі злупити, кажуть активно обзаводиться матеріальними благами. От про ЦЕ иреба звітувати. Хто і скільки ВКРАВ!!!
Відповісти
Ну особливо Данильчук працює... Окрім балаканини на сесіях ніякого конструктиву. Хлопче, складай мандат та йди коровам хвости крутити, це твоє покликання.
Відповісти
З приводу можна і хочеться:
Закон "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" у ст. 16 каже, що рішення про загальний склад (кількість депутатів) обласної, районної, міської (крім районів, міст в Автономній Республіці Крим, міст Києва, Севастополя) ради приймається відповідною обласною радою поточного скликання не пізніш як за 50 днів до дня місцевих виборів.

А згідно із п. 4 ст. 16 Закону, рада із населенням від 100 тисяч до 250 тисяч жителів повинна налічувати від 40 до 60 депутатів включно.

Тому потрібно міняти закон. А якщо робота депутата місцевих рад має бути ще й оплачуваною - то взагалі засадничі принципи місцевого самоврядування в Україні.
Відповісти
То по Вашому написаному тексту Андрію, виходить горубо кажуши що Пиза ні закони ні конституцію не знаю - короче губошльобскийжид.
Відповісти
Я сумніваюся, що керівник обласної організації не останньої партії не знає закону про місцеві вибори.
Проблема радше в тому, що не завжди через друкований текст можна розпізнати інтонацію і точний зміст сказаного.
Наприклад, слова "кількість депутатів має бути удвічі меншою" можна перефразувати "потрібно зменшити" чи "можна було б зменшити". Загалом ці слова, на мою думку, можна трактувати як заклик до скорочення чисельності Луцької міської ради в рамках чинного закону або заклику до профедення реформи місцевого самоврядування в Україні із запровадженням інституту професійного депутата місцевої ради. Тоді зрозуміло, що потрібно скорочувати чисельність, адже всіх не прогодуєш.
Думаю, Пиза мав на увазі другу тезу.
Відповісти
Если вы считаете "керевников" обласных партийних организаций грамотными людьми, то только потому, что вы их не знаете. Если и есть какие-то мозги, то в Киеве. Но и там они разбавлены сознательной сивухой.
Відповісти
Останні новини
Кількість депутатів Луцькради можна скоротити вдвічі, – Олександр Пиза
26 лютий, 2013, 17:15