Волиняни відкликали шістьох депутатів

Волиняни відкликали шістьох депутатів
Мешканці Самарівської сільської ради відкликали шістьох депутатів ради.

За таке рішення під час громадського референдуму проголосувала більшість виборців, які мешкають на території сільради.

Проте ситуація не така однозначна, як може здатись на перший погляд. Самі відкликані депутати Самарівської сільської ради, які представляють села Самари та Язвані Ратнівського району, а також частина мешканців цих сіл, вважають голосування незаконним. Обранці називають безпідставними і звинувачення в їхній бік, через які й заварилась «каша», - пише Волинь-нова.

А причиною напруженої ситуації, яка розділила людей, стала медична реформа, в межах якої планувалась реорганізація Самарівської дільничної лікарні. Передбачалось, що лікарня, яка, до речі, існує з повоєнних часів, перетвориться на амбулаторію із пунктом швидкої допомоги.

Депутатів Олександра Касянчука, Миколу Косенка, Любов Михалевич, Галину Гусак, Василя Штика та Василя Сидорука звинуватили у тому, що вони підтримали ліквідацію лікарні. Відтак, на дільницях, де були обрані ці депутати, створились ініціативні групи, які стали збирати підписи за їхнє відкликання.

Проте опальні обранці громади стверджують, що не йшли «проти лікарні», в чому їх звинуватили.

«Жоден депутат не голосував за реорганізацію лікарні в амбулаторію. У тому числі і я, і ніколи за таке не проголосував би. На одному із зібрань Микола Макарук (голова Ратнівської районної ради — авт.), коли йшлося про пункт «швидкої допомоги», порадив «брати, якщо дають». «Швидка допомога» — це ж плюс. І я разом з іншими депутатами у березні 2012 року проголосував за те, щоб наша лікарня мала статус «дільничної лікарні із пунктом «швидкої допомоги». Про амбулаторію не йшлося. Люди просто не розібралися у цій ситуації досконало (через три тижні це рішення скасували — авт.)», — каже Олександр Касянчук.

Секретар сільської ради і депутат Зоя Оніщук теж підтримала рішення, в якому йшлося про пункт «швидкої», але її не було у шістці відкликаних депутатів. Очевидно через те, що, як пояснили у селі, згодом вона разом із ще одним депутатом «утрималась» і зайняла нейтральну позицію.

Існують думки і про те, що насправді дехто хоче використати непорозуміння навколо лікарні лише як привід для відкликання депутатів. А справжня причина нібито в тому, щоб зібрати депутатську більшість і проголосувати за недовіру сільському голові, який виявився занадто вимогливим до деяких підприємців. Буцімто ці підприємці й фінансували усі «перевибори», оскільки офіційно грошей на це не виділялось.

«Ми не проти відкликаних людей, а проти їхньої роботи, проти того, що вони не відстоювали лікарню. А щодо голови, то підприємці тут ні при чому. Хай головує — аби працював, а не п’яний ходив», - каже мешканець Самарів Іван Шинкарук, який очолював виборчу комісію на одній із шести дільниць.

Після збору підписів ініціативною групою Самарівська сільська виборча комісія активно включилась у роботу і наполегливо довела справу до кінця, незважаючи на те, що на заваді їй стали навіть судові рішення.

Зокрема, Волинський окружний адміністративний суд заборонив Відділу ведення Державного реєстру виборців Ратнівської районної держадміністрації надати Самарівській сільській виборчій комісії списки виборців для проведення голосування. Пізніше Львівський апеляційний суд дозволив передати ці списки, але згодом Вищий адміністративний суд України ос­таточно заборонив це робити.

Проте Самарівська виборча комісія, яку очолює Ольга Шинкарук, самотужки склала списки для голосування. Ольга Шинкарук стверджує, що комісія діяла у відповідності із Законом України «Про статус депутатів місцевих рад».

Юристи ж кажуть про юридичну колізію. Відкликання депутатів місцевих рад передбачене законом, однак його процедура… не виписана. Але голосування у Самарах та Язавнях все одно провели.

Наразі відкликані депутати оскаржують проведення голосування у судах і звернулись із відповідною вимогою до Центральної виборчої комісії.

Що ж до самої лікарні, то вона працює у своєму старому статусі, із цілодобовою госпіталізацією пацієнтів. Пункт «швидкої», переваги якої, до речі, уже багато хто встиг оцінити, ліквідували.

У селі кажуть, що ситуація вирішилась після приїзду в Самари голови облдержадміністрації Бориса Клімчука. Він приїхав, побачив і пообіцяв: буде, як було. З лікарнею так і сталось. А ось село «колотить» і досі.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.