В Україні відкрили гарячу лінію для скарг на дорогі ліки

В Україні відкрили гарячу лінію для скарг на дорогі ліки
Громадські організації запустили електронну «гарячу» лінію зі збору інформації про підвищення цін на ліки, що пов’язане з вступом у дію закону про ліцензування імпортних ліків.

Кожний охочий має можливість заповнити електронну форму та залишити скаргу про підвищення ціни на ліки, - пише IA ZIK з посилання на організаторів лінії.

В ній потрібно вказати назву препарату, місто та місце його придбання, стару та нову ціну. Також у формі можна поскаржитися на зникнення препарату з ринку Україні. Таким чином, як вважають громадські активісти, можна буде відстежувати значне підвищення цін на медичні препарати або їх відсутність.

«Ми відслідковуватимемо кожен факт підвищення ціни на ліки і сподіваємося, що українці допоможуть нам показати, що влада бреше про те, що ціни на ліки не зростуть. Незважаючи на величезні протести з боку пацієнтів, громадських організацій та пересічних українців, сотні статей у ЗМІ, закон вступить в силу, і ціни стрибнуть, а деякі препарати почнуть взагалі зникати. Для того, щоб вивести владу на чисту воду, ми створюємо цю «гарячу» лінію, адже лише за допомогою всіх українців ми зможемо показати, що цей закон – національна проблема, яка вдарить по кожному гаманцеві», – зазначив голова організації пацієнтів ЮКАБ Дмитро Шерембей.

Після аналізу скарг громадські організації збираються зробити детальний аналіз цін на ринку та передати ці скарги, разом з експертним висновком, Президенту України, який сьогодні може допомогти вирішити ситуацію. «Окрім того, у разі підвищення цін ми вимагатимемо відставки пана Соловйова, голови Державної лікарської служби України, яку він пообіцяв у разі, якщо ціни на препарати зростуть», – повідомив голова правління ГО «Центр Протидії Корупції» Віталій Шабунін.

Представники громадських організацій наголошують, що 10-15% різниці в ціні – це нормальна різниця між деякими аптечними мережами, і не збираються здіймати ґвалт через різницю в цінах в таких випадках. Саме тому в формі потрібно зазначати, де були куплені препарати, щоб мати змогу якісно проаналізувати, чи це стандартна різниця в ціні, чи вже підвищення через новий закон.

Громадськість взялася також моніторити всі закупівельні ціни на медичні препарати, що закуповуватимуться за рахунок Державного бюджету, зокрема, ліки для ВІЛ-позитивних, онкохворих та хворих на туберкульоз. Це пояснюється необхідністю закупити потрібну кількість препаратів за мінімальну ціну.

«Ми контролюватимемо кожен тендер, пов’язаний з закупівлею життєво-необхідних препаратів для дітей, що лікуються в Охматдит. Якщо наші дітки не отримають тих ліків, які необхідні для їх лікування через підвищення цін, ми піднімемо на ноги всіх, починаючи від депутатів, які голосували за цей закон, і закінчуючи МОЗом», – зазначив член Опікунської Ради НДСЛ «Охматдит» Юрій Власенко.

«Сьогодні перша партія антиретровірусних препаратів проходить митницю. Є реальна можливість переконатись, чи перетворяться обіцянки в реальність», – зазначила директор Департаменту комунікації, політики та адвокації Всеукраїнської мережі ЛЖВ Ірина Агєєва.

Нагадаємо, сьогодні, 1 березня, вступає в силу Закон України № 5038-VI «Про внесення змін до деяких законів України щодо ліцензування імпорту лікарських засобів…», який вимагає обов’язкового ліцензування всіх іноземних ліків, що завозяться на територію України. Це викликало величезну хвилю протестів пацієнтів, ЗМІ, фармкомпаній та пересічних українців. На думку громадських організацій, в першу чергу цей закон покликаний створити зайвий корупційний механізм для збору коштів з продавців ліками, що призведе до значного підвищення ціни. Українські препарати, які зазвичай програють іноземним в якості, не повинні будуть отримувати такі ліцензії.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
В Україні відкрили гарячу лінію для скарг на дорогі ліки
01 березень, 2013, 17:47