На Волині перевірять серця мешканців сіл

На Волині перевірять серця мешканців сіл
Скринінг для виявлення серцево-судинного ризику серед населення сільської місцевості розпочали на Волині.

Про це йшлося під час наради з лідерами місцевих громад області, які зголосилися до участі у добровільному обстеженні щодо індивідуального серцево-судинного ризику, ‒ повідомляють у Волинському обласному центрі здоровʼя.

Результати не є втішними, хоча зі 179 людей більшість вважала себе майже здоровими. Тож, у більш ніж половини обстежуваних виявлено артеріальну гіпертензію, а кожен четвертий обстежений чоловік курить. Проте найгіршою виявилась ситуація з рівнем загального холестерину та його атерогенних фракцій – підвищений рівень цих показників виявили у 80% осіб, без істотної різниці між чоловіками та жінками.

Високим також є рівень ожиріння. Кожен третій учасник обстеження мав рівень глюкози крові на верхній межі норми, що насторожує щодо предіабетичного стану.

Важливо, що жоден із обстежених раніше ніколи не визначав рівня холестерину крові. Наостанок, 90% осіб, у яких виявлено артеріальну гіпертензію, до обстеження не підозрювали про наявність останньої у них.

Нагадаємо, що підвищений артеріальний тиск, підвищений рівень холестерину, куріння, ожиріння та недостатня фізична активність, ‒ основні чинники, що призводять до розвитку ішемічної хвороби серця, в тому числі й інфаркту міокарда, які є життєво небезпечними захворюванням.

«Таким чином, екстраполюючи ситуацію на громаду, на жаль, доводиться припустити, що ситуація є подібною. Нагадаємо, що одним із основних завдань «Волинькарду» є виявлення мешканців області, які мають високий та дуже високий ризик розвитку серцево-судинної патології. З метою активного спостереження за ними та корекції виявлених факторів ризику, щоб попередити розвиток інфаркту, інсульту, чи раптової серцевої смерті», – підсумував керівник програми «Волинькард», професор Андрій Ягенський.

Тож, із 25 лютого розпочато поглиблене вивчення ситуації з серцево-судинними захворюваннями та ризиком їх виникнення серед населення Маневицького району. На черзі інші райони, що активно зацікавились проблемою та прагнуть змінити ситуацію на краще: Горохівський, Іваничівський, Турійський.

Довідково

Скринінг ‒ система первинного обстеження груп клінічно безсимптомних осіб з метою виявлення випадків захворювання

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: здоров’я
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.