Волиньрада розгляне резолюцію про «Волинь-43»

Волиньрада розгляне резолюцію про «Волинь-43»
Комісія Волинської облради з питань міжнародного співробітництва, зовнішньоекономічних зв’язків та інвестицій підтримала проект рішення «Про підтримку Резолюції круглого столу «Волинь-43» - складова антиукраїнської пропаганди Польщі».

Про це повідомили у прес-службі облради.

Нагадаємо, у Луцьку відбулося засідання «круглого столу», де обговорювали тему: «Волинь-43» – складова антиукраїнської пропаганди Польщі».

До участі зголосилися науковці, експерти, представники місцевої влади та зацікавленої громадськості Волинської, Львівської, Рівненської, Тернопільської та Івано-Франківської областей. Резолюцію пропонується підтримати рішенням сесії обласної ради.

«Щороку Польща одноосібно робить липневі події піком антиукраїнської пропаганди. Не став винятком і цей рік, коли під час візиту на Волинь президент Польщі використовував терміни, які можна розцінювати, як територіальні претензії до України і звинувачення українців у злочинах. Цьому передували заяви Сейму та Сенату про те, що українці нібито чинили геноцид поляків на Волинській землі. Резолюція круглого столу є консолідованою позицією науковців з кількох областей України. Над остаточним її текстом працювали тривалий час, а підписали документ історики Микола Кучерепа, Анатолій Шваб та інші», - зауважив перший заступник голови облради Олександр Пирожик.

Голова комісії Валерій Курстак пропонував підтримати резолюцію, але в самому рішенні сесії врахувати окремі побажання. Йдеться про потребу у припиненні взаємних звинувачень з боку як Польщі, так і України. Він також вважає, що варто просити США та країни ЄС надати документи спецслужб щодо подій, які відбувалися на теренах України та Польщі в 40-х роках.

«Треба бути більш дипломатичними. Не можна працювати на руку росіянам, з чиєї подачі розпалюються пристрасті між Україною та Польщею. Сильна Україна та сильна Польща не потрібні Росії. Москва наразі знищує всі документи, пов’язані з цим періодом. Але ж ще є живі свідки того, як загони НКВС переодягалися у форму упівців та спалювали польські села, а під виглядом поляків – українські», - зазначив Курстак.

Депутати закликають підтримати проект рішення на сесії з врахуванням пропозиції Валерія Курстака.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ну, звичайно, на територii окупованiй нiмцями, загони НКВС ходили i переодягалися... То в полякiв, то в упiвцiв. Саме так i було!
Відповісти
Останні новини
Волиньрада розгляне резолюцію про «Волинь-43»
07 вересень, 2018, 23:05