На Водохреще у ставок пірнають усім селом

На Водохреще у ставок пірнають усім селом
У селі на Ратнівщині Заліси на Водохреще у ставок пірнають усім селом – таку традицію запровадив місцевий священик.

Хоча він стверджує, що опускатися в холодну воду – це зовсім не церковний, а народний звичай. Спеціально для обряду місцеві розчистили ставок. Про це йдеться у сюжеті Першого Національного.

Місце купелі – невеликий ставок у селі Заліси. На березі – намети для перевдягання, гарячий чай. Після освячення води отець Валентин першим заходить у воду.

За священиком вишиковується черга. Охочих скупатися – кілька сотень. Від найменших до найстарших. Є навіть 71-річна Марина Арендарук.

«Дуже ждала вже цього дня. Дочекалася з Божим благословенням і дуже рада, що в нас так є в нашому селі», – каже вона.

Дівчинка Вікторія, якій ще немає й шести, саме наполягла, каже батько, щоб її занурили в ополонку.

Традицію спільного купання отець Валентин запровадив три роки тому. Каже, насолоду від хрещенського купання відчув ще під час навчання в духовній академії. Коли отримав парафію, вирішив долучити і прихожан.

«Ця традиція, вона є народною традицією. Відношення до церкви не має ніякого. Купання на Водохреще на водоймі. Але як я сьогодні закликав усіх тих, хто прийшов сюди, щоби вони не просто заходили напоказ, поборовши себе. А щоби заходили з вірою», – стверджує священик.

Традицію села Заліси поступово переймають і в інших селах. Сусіди навіть приїжджають сюди на Водохреще, щоб навчитися, як ліпше все організувати. Мешканці села кажуть: в першу чергу своїми силами почистили, розширили та обгородили ставок.

«Збирали гроші і по спонсорам, я намагався за солярку, на пальне, щоби вивозити, бо два дні копали. Він уже з 88-го року був запливший мулом. Щоби можна було відпочивати і традицію не нарушати. Щоби було чисто, культурно і красиво», – розповів сільський голова Михайло Корецький.

Купання гуртом не для видовищності, каже священик. Так він прагне згуртувати громаду. Отець Валентин зізнався, що прийшов на свято з високою температурою. Але щоб підтримати бойовий дух у прихожан, таки поліз у воду.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: Водохреще
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Водохреще у ставок пірнають усім селом
20 січень, 2012, 09:22