Як зрозуміти, що ви позичаєте забагато?*

Як зрозуміти, що ви позичаєте забагато?*
Такі сервіси мікрокредитування, як CASHUP, дозволяють швидко отримати гроші на важливі потреби. Як і будь-який інший фінансовий інструмент, цей сервіс є корисним при правильному використанні. Але надто захоплюватися кредитами не варто. Як зрозуміти, що борги надто великі?
Типові ознаки кредитних проблем
Ось що вказує на необхідність скоригувати витрати й припинити позичати гроші:
• Ви не знаєте, скільки грошей винні. Ігнорування боргу не означає, що він кудись зникне. Ретельно перегляньте усі папери й проведіть ретельні підрахунки. Складіть список своїх кредиторів і зрозумійте, скільки грошей повинні їм повернути.
• Ви оплачуєте рахунки пізніше встановленого терміну, оскільки не маєте грошей. Якщо платежі по кредитах перевищують доходи, це точно вказує на проблему. Чим довше ви ігноруватимете цей факт, тим складніше буде з усім розібратися. Подумайте, як можна зекономити і які кредити потрібно погасити першочергово.
• Ви боїтеся вмикати телефон, тому що на нього постійно дзвонять колектори. Якщо борг стає проблемним, його поверненням можуть зайнятися колектори. Навіть якщо неприємного спілкування з ними і вдасться уникнути, є ще судові позови.
• Ви позичаєте гроші, щоб повернути старі борги. Просите грошей у друзів, родичів, знайомих, колег тільки для того, щоб розрахуватися по кредитах? Це може бути непоганим рішенням, тільки якщо ви не оформлюєте нові кредити.
• Ви погано спите через фінансові проблеми. Борги змушують прокидатися ночами і до ранку думати, де взяти грошей? Це точна ознака того, що кредити вийшли з-під контролю. Стрес може призвести до серйозних проблем зі здоров’ям.
• Стосунки з колегами псуються. Позичати гроші у колег і не повертати борг – погана ідея. В результаті це може призвести до необхідності шукати нове місце роботи. А втрата джерела доходу ще більше ускладнює погашення кредитів.
• Відсутні заощадження. Вони були витрачені, щоб погасити кредити, але грошей все одно не вистачило.
• Ви намагаєтеся уникнути стресу за допомогою алкоголю чи антидепресантів. Це ще більше ускладнює проблему. По-перше, спиртні напої та ліки коштують грошей. По-друге, через зниження працездатності ви ризикуєте втратити роботу. По-третє, помилкове відчуття безпеки заважає адекватно оцінити проблему.
• Ви не можете прожити без нових кредитів. Якщо вам доводиться навіть купувати продукти харчування за позичені гроші, проблема точно є. Потрібно шукати додаткові джерела фінансування або намагатися скоротити витрати.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.