Волинські бібліотеки отримали копії Луцького Євангелія XIV століття

У Свято-Покровському кафедральному храмі УПЦ МП передали представникам навчальних закладів та бібліотек області факсимільну копію Луцького Євангелія XIV століття.

Захід відбувся у середу, 13 березня, ‒ повідомляє Волинська правда.

Окрім цього, митрополит Волинський і Луцький Ніфонт зробив освітянам та бібліотекарям ще один подарунок – вони отримали сертифікати на повне зібрання творів Миколи Гоголя у 17 томах (15 книг).
Цей дарунок зроблений в рамках початку святкування 1025 річниці Хрещення Київської Русі.

Митрополит Волинський і Луцький Ніфонт підкреслив, що презентації факсимільної копії унікального Луцького Євангелія XIV століття вже відбулись в Україні та в Росії, а наразі цією книгою зацікавились і вчені Західної Європи, де, з благословення Предстоятеля УПЦ митрополита Київського і всієї України Володимира, відбудуться презентації цієї унікальної пам’ятки української духовної культури. Презентують його в Парижі в Українському Домі та штаб-квартирі ЮНЕСКО, а також у Страсбурзі в Раді Європи.

«Для нас, віруючих, церковних людей Волині це надзвичайно приємно. Адже тепер про нашу Волинь, наше місто Луцьк, яке було столицею Волинського князівства, дізнається багато людей за кордоном», – підкреслив владика Ніфонт.

Валентин Марчук своєю чергою попросив керівників вишів та бібліотек, які отримали подарунок, запросити до своїх стін митрополита Волинського і Луцького Ніфонта, аби він ознайомив студентську молодь з історією написання та значення Луцького Євангелія.

Отож, ці дарунки отримали СНУ ім. Лесі Українки, ЛТНУ, Волинський інститут післядипломної освіти, Луцький педколедж, Волинська обласна наукова бібліотека ім. Олени Пчілки, Луцький музей книги, обласна бібліотека для юнацтва, Старовижівська районна бібліотека, та ЗОШ рідного села митрополита Ніфонта Галина Воля Старовижівського району.

Митрополит Ніфонт також повідомив, що незабаром світ побачить і факсиміле Луцької Псалитирі, яка була створена в Свято-Катерининській церкві (знаходилась неподалік Луцького замку) теж в XIV столітті.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Волинські бібліотеки отримали копії Луцького Євангелія XIV століття
13 березень, 2013, 18:58