У Московського патріархату є 2 варіанти, - волинський капелан

У Московського патріархату є 2 варіанти, - волинський капелан
Волинський священик та капелан Михайло Бучак вважає, що після зняття анафеми з Філарета Київський патріархат перестануть називати неканонічною церквою.

Про це він розповів у коментарі «Першому».

Нагадаємо, у четвер, 11 жовтня, синод Вселенського патріархату зняв анафему з патріарха Філарета та продовжив процедуру надання автокефалії українській православній церкві.

«Те, що зараз відбувається – це найперше дія Бога. Думаю, свого часу Московський патріархат думав, що за 5 – максимум за 10 років Київський патріархат перестане існувати. Цього не сталось і це є свідченням того, що існування церкви в Україні – воля Божа. Те, що сьогодні відбувається не може не тішити кожного щирого православного українця», - зауважив священик.

З його слів, процес створення української помісної церкви завершиться собором, в якому візьмуть участь представники Київського та Московського патріархатів, Української автокефальної церкви. На ньому зокрема оберуть предстоятеля церкви.

«Сподіваюсь, це станеться до середини листопада», - каже Михайло Бучак.

«Головне тепер – не стати подобою Московського патріархату і не почати сміятись з наших братів, які до сьогоднішнього дня були в Московському патріархаті. Рішення Вселенського патріархату дало можливість розкрити обійми і обійняти один одного, забути про поняття УПЦ КП та УПЦ МП», - переконаний він.

Водночас Михайло Бучак вважає, що не усі представники Московського патріархату захочуть об’єднуватись з представниками Київського.

«В Московського патріархату є два варіанти – або бути екзархатом, або митрополією Московського патріархату в Україні, але тоді вони будуть частиною РПЦ. Все-таки частина священиків має співпрацю з структурами ФСБ і буде дуже важко перервати її. А є ще фанатично налаштовані люди», - пояснює духівник.

«Те, що сьогодні відбулось відкриває можливості порозуміння. Нема причин тепер не пускати вірних Київського патріархату в лаври – Почаївську чи Києво-Печерську. Ніхто тепер не може сказати, що це не канонічна церква», - резюмує капелан.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Московського патріархату є 2 варіанти, - волинський капелан
11 жовтень, 2018, 22:17